Şehrin İçinde Bir Sosyalleşme Alanı: KAMPÜS BAHÇESİ

    3 yıl önce yazıldı. Yazar:
    Abone Ol :  

    Peyzaj tasarımlarında rekreasyonel alanların kullanımı geniş yer tutmaktadır. İster açık yeşil alanlarda olsun ister aktivite alanları hepsini kapsayan rekreasyonel alanlar insanların mental ve fiziksel olarak sosyalleşmesinde kullanılan önemli alanlar kapsamındadır.

    Rekreasyonel alanların insan psikolojisi üzerindeki olumlu etkisi alanın aktif kullanımını ve dinamik yapısını ortaya koymaktadır. Bu doğrultuda birçok alan gibi üniversitelerde yer alan rekreasyonel alan ve yeşil alanlar genç nüfusun getirdiği canlılığı dışarıya yansıtmaktadır. Kullanılan program elemanları ya da aktivite alanları değişse de rekreasyonel alanların işlevi her yerde aynıdır.

    Amsterdam’da bulunan Roeterseiland Kampüsü eskiden özel bir arsa niteliği taşırken zamanla peyzaj onarımı yapılarak ve yapı olarak fakülte binalarının da eklenmesiyle günümüzde herkesin kullanabileceği, sosyalleşme imkanı bulabileceği aktif bir alan haline gelmiştir.Asıl amaçlanan bu alanı tüm şehrin kullanabileceği bir tasarımla şekillendirerek, şehir hayatı ve insanıyla bütünleşen modern bir kamusal ya da rekreasyonel alan yaratma fikrinin gerçekleştirilmesidir.

    Peyzaj tasarımında üniversite kampüsünde bulunan yapılara uygun olarak seçimler yapılmıştır. Alanın doğal yapısından uzaklaşmadan modern bir tasarım ortaya konmuştur. Göze çarpan özelliklerden birisi yeşil dokunun hakimliği ve canlılığıdır.Aynı zamanda göze hitap eden estetik vurgular akıllıca tasarlanmıştır.Manzara açısının tasarımda kullanılması kullanıcılar için yeni keşif alanları demektir. Kampüs içinde en aktif alanlardan biri de çim alanlardır. Bu alanlar yeşil dokuyla bütün halindedir. Kampüs içindeki sirkülasyon hem kurumun hem de ziyaretçilerin sağladığı hareketlilikle birlikte aynı zamanda informal bir yapıdadır ve ulaşım kolaydır. Zeminde kullanılan malzeme şehrin dokusu ve kampüsün yapılarıyla da uyumlu şekildedir. Oturma alanı olarak kullanılan banklar hem fonksiyonel hem de akılcı bir harekettir. Bitkisel tasarımda alanın doğal yapısından yararlanarak ekolojik dengeye uyumlu bitkiler seçilmiş, tasarım yaprak dökmeyen uzun boylu ağaçlarla desteklenmiştir.Bunun yanı sıra çalılar, çok yıllık ve mevsimlik bitkilerde kullanılmıştır. Çiçek renkleri ve bitkilerin dokularıyla kombinasyon oluşturulmuştur.

    Şehrin içinde çerçevelenmiş bir olguyu yansıtan bu alan dikkat çekiciliğinin yanında kampüsle şehri birleştirme adına yapılmış farklı ve modern bir tasarımdır.

    KAYNAKÇA: https://landscape.coac.net/en/node/1304

    Kategori:
    Tasarımlar

    Cevap yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Mimari Medya