Peyzaj Mimarlığında yeni yaklaşımlar, günlük yaşamda kullanılan alanların Peyzaj tasarımlarıyla şekillenerek özgün alanları oluşturmasıdır.Bu alanlar çoğu zaman dönüştürülebilen alanları kapsamaktadır.Başarılı bir Peyzaj projesi için bitkisel tasarımın yanı sıra kullanıcı talepleri de göz önünde bulundurulmalı,yaş gruplarına göre alan ve program seçimi yapılmalıdır.
Kent içinde yoğunluğun oldukça fazla olduğu bir kampüsün dönüştürülmüş hali olan Denny Regrade Kampüsü peyzaj onarım ve kamusal alan fikrinin hayata geçirilmiş halidir. Ekolojik bir yaşam döngüsünü andıran alan canlı ve cansız tüm varlıklar için kullanıma sunulan alanların farklılığı konusunda da adından söz ettirmektedir.Kampüs alanı olması sebebiyle sirkülasyonu oldukça yoğundur. Bu seçeneklerin yanında proje içerisinde kullanıcılara sunulan birçok program elemanı kullanıcı profilini ve ziyaret dinamiğini olumlu yönde etkilemektedir.
Yeşil kamusal alan niteliği taşıyan bu tasarımda kullanıcılar için birçok dinlenme alanı statüsünde mekan oluşturulurken bu alanları birbirine bağlayan sirkülasyonun yalın olmasına dikkat edilmiş ve zemin yer yer çim alan olarak kullanıma ayrılmıştır.Köpekler için tasmasız köpek parkı da alanda yerini almıştır. Odak noktası konumunda bulunan camdan şeffaf balonu andıran yapı rekreasyonel alan niteliğindedir. Farklı strüktür yapıların yer aldığı alanda tasarımı şekillendiren en önemli unsur geleceğe yönelik sürdürülebilir ve fonksiyonelliği yüksek alanları bitkisel tasarımla buluşturmaktır.
Bitkisel tasarımda çeşitlilik botanik bahçe havası estirirken, 40.000’den fazla bitki çeşidinin kullanılmasıyla alan, ekolojik alan boyutundadır.Yeşil dokunun hakimliği bitkisel tasarımın estetik yönünü güçlendirirken, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak kullanımı yönüyle alan canlı yaşamını destekler niteliktedir. Doğal bitki türleri ve endemik türler birarada tasarımda yer alırken,şeffaf balon içerisindeki canlı yeşil duvar hem yüksekliği hem de bitki türlerinin kullanımıyla aktif bir yapıdadır. Alanda farklı yapıda birçok bitki kabı kulanılırken hem parsellerde hem de bitki kaplarında kullanılan bitkiler özenle seçilmiştir.İğne yapraklı bitkilerin alanda kullanımı yeşil dokunun her daim sabit kalmasına katkıda bulunmaktadır.
Baştan aşağı sürdürülebilir kaynak kullanımını destekleyen bu alan hem dönüşüm hem de akılcı peyzaj tasarımıyla günümüz peyzaj alanlarının yenilikçi dokusuna ev sahipliği yapmaktadır.
Kaynakça: https://www.asla.org/2022awards/6196.html