Peyzaj mimarlığında kamusal alan fikri geçmişten günümüze değişim gösteren,belirli olgularla kendini besleyerek ilerleyen tasarımları sunmaktadır. Bu fikrin kurgusu içerisinde yer alan sanat peyzaj tasarımları için önemli bir parçadır.
Kentlerde bulunan alanların kamusal alan fikrine dönüşümüyle ortaya çıkacak peyzaj tasarımlarında sanatın büyük bir enerjisi ve etkisi vardır.Peyzaj tasarımlarında kullanıcılara sunulan fonksiyonellik olgusunun yanı sıra estetik yönden güçlü tasarımlarında hayata geçirilmesi gerekmektedir.Büyük ölçekli kamusal bir alan için yapılacak tasarımın birçok yönden farklı öğe ve elemanı birarada bulundurması sebebiyle karmaşıklıktan uzak, anlaşılabilir ve yalın olması önemlidir.
İspanya’da kamusal alan olarak kullanılan West Park öncelikle 1990 yılında inşa edilmeye başlamış, projesi 2011 yılında tamamlanmıştır. 12.071 m2’lik bir alana yayılış gösteren park kent yaşamı ve kullanıcılar için birçok faaliyet alanını içinde barındırmakta ve manzara açısıyla dikkat çekmektedir.Tasarımı tasarlarken öncelikli amaç doğanın ve sanatın buluşma noktası çıkarımıyla elde edilecek ve uygulanacak sonuçlar olmuştur. Odak noktası olarak parkın güçlü yönü olan manzara açısı vurgulanmaktadır.Parkta dinamikliği sağlayan informal çizgilerle tasarlanmış bir bitkisel alan bulunmaktadır.Farklı boyuttaki parselleri bitki çeşitliliğiyle buluşturma ve sirkülasyonu hareketli bir yapıya sahip olan yürüme alanıyla bütünleştirme fikri bu yapıyı estetik yönden güçlü kılmaktadır.Kullanıcılar için dinlenme alanları, parkın geneline hakim olan informaller yapıdaki elemanlar, yürüme alanları tasarımda başarılı şekilde sunulmaktadır. Güçlü bir ifadenin yanı sıra dinginliğin sağlanması amacıyla su öğesinden yararlanılmıştır. Tasarımdaki bulunan yapay havuz parkın geneline hakimdir.Farklı yaş grupları için çeşitli oyun ve faaliyet alanları kullanıcılara sunulmuştur.
Bitkisel tasarımda alanda hakim olan doğal bitki örtüsüyle eşdeğer ekolojik yeşil dokunun baskınlığını koruyacak bir tasarım elde edilmiştir.Uzun boylu ağaçların çeşitliliği parkta görsel vurguyu sağlamaktadır. Sarılıcı tırmanıcı bitkilerin yanı sıra parkta kullanılan farklı renkteki bitkiler tasarımın estetik yönünü vurgulamaktadır.Bitkisel tasarımda yükselen yeşil doku ve alanda kullanılan malzemelerin yapısı uyum halindedir.
Parkta kullanılan elemanların dengeli ve yalın olması büyük ölçekli bir alanda yaratılan peyzaj tasarımının parkın niteliğini oluşturmada akılda kalıcığını ve tasarım başarısını ortaya koymaktadır.
Kaynakça: https://divisare-com.translate.goog/projects/328740-eduardo-rojas-moyano-parque-del-oeste-west-park-malaga?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=tr&_x_tr_hl=tr&_x_tr_pto=sc