Tarihsel alanlar, günümüz Peyzaj yapısallığı ile zenginleştirilmiş kültürel miras alanlarının yansımasıdır. Geçmişten beri var olan ve bu varoluşu köprü niteliğiyle günümüze kazandıran alanlar Peyzaj tasarımlarında dokusallıkları ile öne çıkmaktadır. Bu dokuyu korumak amacıyla peyzaj onarımı tasarımlarda yeniliklere ve inovasyona açık bir çerçevede düzeni yönetmektedir.
Unesco Dünya Mirası listesinde yer alan Fort Vechten Müzesi Hollanda’da yer almaktadır. Alan 19.yy.’da savaşta gelecek dış olumsuzluklardan korunmak amacıyla tasarlamıştır. Tasarım bu yönüyle su öğesine odaklanmaktadır. Geçmiş yıllarda kale olarak kullanılan alan günümüzde modern bir müzeye dönüştürülerek kullanıcılara zengin bir keşif kütüphanesi sunmaktadır. Arazi büyüklüğü olarak 85 km uzunluk 35 km genişlik baz alınmıştır. Geniş bir alanı kapsaması yönüyle de tasarım açısından zengindir. Tasarımda ham beton görüntüsüyle geometrik bir simetrik alan oluşturulmuştur. İnformal çizgilerin hem tasarımda hem de sirkülasyondaki baskın etkisi canlı bir yapısal dokuyu ortaya çıkarmaktadır. Alanın doğal yapısı dikkate alınarak oluşturulan tasarımda en önemli unsur, topoğrafik yapının ele alınmasıyla peyzaj tasarımının bu çemberde ilerletilmiş olmasıdır.
Kavisli ve yer yer simetrik özellikler gösteren strüktür yapı alanda keşfi kolaylaştırmaktadır. İç tasarımda karşımıza çıkan havuzlar çizgisel tasarımda üç boyutlu ve spiral, aynı zamanda estetik bir görsel ortaya çıkarmaktadır. Bu etkiyi su öğesinin destekliyor olması tasarımın odak noktasının doğru yerden ele alındığının kanıtı niteliğindedir.
Bitkisel tasarım çok baskın olmayan doğal peyzajın bozulmadan etkisini gösterdiği bitkilerden oluşmaktadır. Alanın doğal bitki örtüsünden yararlanılan tasarımda renkli bitkiler kullanılmamış, ham betona uyumlu bir doku benimsenmiştir. İlk bakışta dikkati çeken uzun boylu ağaçlar alanın tamamını çerçeveleyerek görsel perdeleme görevi görmektedir.
Alanın topoğrafik özellikleriyle uyum halinde tasarlanan bu alan peyzaj onarımı ile günümüz tasarımlarında yükselen bir değere sahiptir. Bu felsefede belirlenen geçmişten gelen dokuyu ve o dokunun geleceğe işlenen tasarımı modern peyzaj tasarımlarında başarıyı getiren bir olgudur. Bu denli canlı çizgisel hareketlerle uyarlanan alan peyzaj tasarımlarında bitkisel ve strüktür yapı uyumunun eşleşmesi yönüyle de öne çıkmaktadır.
Kaynakça: https://www.metalocus.es/en/news/fort-vechten-museum-new-pavilion-studio-anne-holtrop