Kırsal peyzajda tasarımlar alanın topoğrafik özelliklerine göre şekil alabilmektedir.Engebeli yapı,eğim,toprak özellikleri,doğal bitki örtüsü gibi özellikler alanda yapılacak olan tasarımda belirlenmesi gereken ilk kriterlerdir.Kırsal peyzaj alanlarında yapılan tasarımlarda doğal yapıdan ve bitki örtüsünden yararlanabilme imkanı daha fazladır.
Kaliforniya’daki kasabada yükselen Mill Valley Kabinleri 2010 yılında eğimli bir arazi üzerine inşa edilmiştir.Bu tasarım dik tepe noktasındaki kutuları anımsatmaktadır.İki adet kabinden oluşan bu yapılar kullanıcı direktifi doğrultusunda şekillenen bir tasarım ile oluşturulmuştur.Evlerin sahibinden biri sanatçıdır diğeri ise yogayla ilgilenmektedir.Kabin iç tasarımlarında kullanıcıların bu ilgi alanlarının yansıtılmış olması ekstrem olarak ilgi çekicidir.Bu kabinlerin içi inziva alanı olarak,çeşitli eğitim aktivitelerinin yapıldığı bir alan ve misafirhane olarak da kullanılabilmektedir.
Alanda dikkatleri üzerine çeken sekoya ağaçları arasına yerleştirilen kabinler yeşil doku ile uyum içerisindedir.Kabinler birbirinin tersi konumda izohips eğriler baz alınarak yerleştirilmiştir.Üst tarafta bulunan kabinin manzara açısında yer alan yoga kabininin çatısı yeşil çatı olarak tasarlanmıştır.Bu tasarımın amacı sürdürülebilirliği sağlamak ve estetik açıdan görselliği desteklemektir. Kabinin çatısında kullanılan bitkiler alandaki doğal bitki örtüsüyle uyumludur.Sukulent bitkilerin çokça kullanıldığı çatı bahçesinde kuraklığa dayanıklı bu türlerin seçimi tasarımın geleceğe yönelik vurgusunu artırmaktadır.Çatı bahçesinin kullanıcılara bir uğraş sunması rekreasyon bakımından insanlara günlük hayatlarında farklı bir motivasyon ve dinginlik sunmaktadır.Alanın doğal yapısında bulunan uzun boylu ağaçlar hem gölge hem de perdeleme görevi görmektedir.Çeşitli çalı türleri ve mevsimlik bitkilerin çiçek renkleri,sonbahar renklenmeleri,dokuları vb. özellikleri alanda görselliğe vurgu yapıldığının kanıtı niteliğindedir.
Kabinleri tasarlarken sürdürülebilir boyutta çalışmalar yapmak ve bunu yaşama dahil etmek amaçlanmıştır.Yağmur suyunun depolandığı bu tasarımda peyzaj için yeşil sürdürülebilir kaynaklar kullanılmıştır.Alanın mutlak doğallığına müdahalede bulunulmadan oluşturulan peyzaj tasarımında yapay dokuların strüktürle birleşimi harmonik düzeydedir.Bu alan ekolojik boyutta canlı ve cansız tüm varlıklar için yaşam alanı konumundadır.
Geniş bir alan ve büyük populasyon çeşitliliğine sahip bu alan hem ekolojik düzeyde doğaya olan saygısı hem de sürdürülebilirliğe olan katkısıyla farklı topoğrafik yapıdaki peyzaj ve mimari tasarımlarına imza niteliğindedir.
Kaynakça: https://www.dezeen.com/2018/04/18/feldman-architecture-mill-valley-cabins-art-yoga-studio-buildings-lush-california-hillside/