Çocuk oyun alanları ve kamusal alanlar genel anlamda gelişmeye açık, rekreasyonel faaliyetlerin gerçekleştirildiği, sosyalleşmenin sağlandığı alanlardır. Çeşitli temalarla veya şekillerle oluşturulan tasarımlarda öne çıkan detaylar güvenlik,uyum ve vandalizmden uzak seçimler olarak sıralanabilir. Çocuk oyun alanlarında her yaş grubu için farklı öğeler ve program elemanları barındıran alanlar çocukların keşfetme yönünü güçlendirmektedir. Kamusal alanlarda bir arada gerçekleştirilen rekreasyonel faaliyetler, insanların sosyalleşmesine katkı sağladığından içeriğinde olumlu bir etki barındırmaktadır.
2017 yılında Avusturya’nın Viyana kentinde kamusal bir alan olarak inşa edilen 13.500 m2 büyüklüğe sahip olan Îles Flottantes büyük bir alana yayılması ve halka açık olması dolayısıyla hem yetişkinlere hem de çocuklara hitap eden bir yapıya sahiptir. Kamusal bir alanın orta noktasında bulunan çocuk oyun alanı tasarımı kuş bakışı görüntüde odak noktası konumundadır. Sirkülasyon etrafında sade yapıda oluşturulan çizgiler sınırı belirlerken aynı zamanda formal bir tasarımı benimsemektedir. Tasarımın odak konusu ise sadelik,konfor ve uyumdur. Nitekim tasarım incelendiğinde çevresinde bulunan yapay mimari, yeşil alanlarla birlikte abartıya kaçmadan fonksiyonelliği yansıtmaktadır.
Yeşil doku alanda tasarımı güçlendiren elemanları kullanarak akılda kalıcı ve kullanıma uygun alanları yaratmak için envanter görevini üstlenmiştir. Alanda uzun boylu ağaçların az oluşu çerçeve görevinin binalarla yapılmasına sebep olmuştur. Yeşil tasarımda daha çok çalılar ve mevsimsel bitkilerden yararlanılmıştır.Alandaki manzara açısının yakalanması adına çatılara yapılan küçük bahçe ve dinlenme alanları da ayrıca kullanıcılara sunulmuştur. Bu alandaki bitki kapları içerisinde farklı doku ve renge sahip bitkiler kullanılmış, renklerin estetik yönü vurgulanmıştır. Alanların farklı parsellere ayrılması kullanıcılar için erişilebilirliği kolaylaştırmaktadır.
Bir site içerisinde tasarlanan bu kamusal alan sadece o konumda yaşayan insanlara değil herkesin kullanımına açık olması görüşüyle geleceğe göz kırpmaktadır. İnsanların yaşadıkları alanlarda odak noktası olarak belirlenen bu kamusal alanlar özellikle kentlerde yaşayan insanlar için gerekli motivasyonu sağlamak amaçlı kullanılabilirliği yüksek alanları içermektedir. Artan nüfusun kentlerdeki baskısı bu tarz alanlarla kırılarak yapılan peyzaj tasarımlarıyla da hem kentlerdeki yeşil alanları hem de sürdürülebilirliği desteklemektedir.
Kaynakça: https://bigsee.eu/iles-flottantes-social-housing-in-the-south-of-vienna/