Peyzaj Mimarlığında Yeni Tasarım Adımları

    2 yıl önce yazıldı. Yazar:
    Abone Ol :  

    Gelişen teknolojinin kötü kullanımı dünyamızı yapaylaştırırken yaşadığımız coğrafyadaki canlı ve cansız tüm varlıkları olumsuz etkilemektedir. Buna paralel olarak insanların yeşil alanlara duyduğu ihtiyaç ve yeşil alanlardan yararlanma isteği de giderek artmaktadır. Bu artış bizleri kentsel veya kırsal rekreasyonel alanlara itmektedir. Rekreasyonel alanlar insanları hem fiziksel hem de ruhsal açıdan olumlu etkiler, insanlar üzerinde canlı bir enerji oluşturur. Rekreasyonel alanlara bu kadar ihtiyaç duyulmasının nedenleri: “teknolojik gelişmeler, artan nüfus, gürültü ve hava kirliliği, betonlaşma vb. ”olarak sıralanabilir.

    Dünya’daki teknolojik gelişmelerin, çevresel etkilerle birleşerek birçok olumsuzluğa yol açması insanları alternatif yollar aramaya teşvik etmiş bunun sonucu olarak geri dönüşüm fikri ortaya çıkmıştır. Geri dönüşümden yararlanma becerisi ulaşılan önemli gelişmelerdendir ve halen devam etmektedir. Günümüzde peyzaj tasarımlarında da bu etkileri görmemiz mümkündür. Daha önce maden, tarım, sanayi, endüstri alanı olarak kullanılmış fakat sonrasında terkedilmiş birçok alanın yeniden canlandırılması peyzaj tasarımlarında yeni olgular ve imaj oluşturmaktadır. Landschaftspark bunlara güzel bir örnektir. Landschaftspark Almanya’nın Duisburg kentinin kuzeyinde bulunmakta ve halka açık bir alan olarak dikkat çekmektedir. Geçmişte bir sanayi alanı olan bu parkı Peter Latz 1991 yılında tasarlamıştır.

    Alanda bulunan yapısal strüktürler yeni oluşturulan tasarım elemanlarıyla bütünleştirilerek canlı ve anlaşılması kolay bir park oluşturulmuştur. Tasarımda öne çıkan hem geçmişini koruması hem de geleceğe açılan bir pencere konumunda olma olgusudur. Alanda bulunan kanal tasarımın odak noktası durumundadır bu da kullanıcılara zengin bir görsel kalite sunar ayrıca bu kanalın geri dönüştürülerek alana kazandırılması da başarılı bir geri dönüşüm projesidir. Kullanıcıların isteklerine önem verilmiş, her yaş grubu kullanıcı için alternatif seçimler oluşturulmuştur. Pasif değil aktif kullanım amaçlanmıştır. Bitkilerin renk, doku, biçim, şekil ve genel yapıları dikkate alınarak seçimlerinin yapılmış olması, bitkisel elemanların alanın genel yapısı ve özelliklerine göre seçilmesi tasarımı güçlü kılmaktadır. Bitkisel yoğunluğun az olduğu bölgelerde buraya uygun bitkiler kullanılarak hem verim sağlanmaya çalışılmış hem de bitkisel dokunun yoğun, çarpıcı ve estetik yönünden faydalanılmaya çalışılmıştır.

    Kaynaklar

    https://tr.wikipedia.org/wiki/Landschaftspark_Duisburg-Nord

    http://www.germany.travel/en/towns-cities-culture/palaces-parks-gardens/galerie-duisburg-nord-industrial-landscape-park.html

    Kategori:
    Tasarımlar

    Cevap yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Mimari Medya