Mimarlık , Modası Gelip Geçici Bir Meslek Değildi(r)!

    10 yıl önce yazıldı. Yazar:
    Abone Ol :  

    Hazırlık sınıfıyla beraber 5 yıl süresince projeler ve projelere yaklaşım şekilleriyle çeşitli teknik konuların öğretisinin yapıldığı mimarlık fakültelerinden diplomayı alan bir mimarın(!) aslında mimar olmadığını düşünenlerdenim.

    Aldığı diplomayla ”bu mesleği artık yapabilir!”  değil ; ”bu mesleği artık öğrenebilir!” vasfını kazandırıyor üniversiteler.

    Üniversitelerin ve Fakültelerin çoğalmasını konuşanlar, ”pastadan yiyeceğimiz pay” azalıyor diye düşündüklerinden bazıları hoşnutsuz açıkçası.Ancak bu düşünce kadar basit , özgüven noksanı ve bencil bir düşünce tarzı daha var mıdır? onu da bilmiyorum.

    Ülke geleceğimizin paralı ya da parasız herhangi üniversiteden mezun olan pırıl pırıl gençlere emanet olması daha nezih olanakları doğurmaz mı?!Tabiki doğurur..

    Mesleğe mensup insanların sayısının artması , o mesleğe ait iş olanaklarını azaltmaz, tersine artırır.Şöyle düşünün , boğaza yapılacak 3. köprünün aslında araç sayısını artırarak trafiği daha da artırır düşüncesi gibi.

    Pastayı paylaşan sayısı arttıkça o pasta da pastaya ortak olanlar neticesinde büyüyecek hatta kişi başına düşen pasta payları da artış gösterecektir.

    İşte tam da bu noktada mimarlık mesleğinin artık eski konumunda olmadığını düşünenlerin de yaşadığı bir dünyadayız.Modasının artık geçtiğini düşünenlerin ve mimarlığı paraya değişenlerin de yaşadığı bir yer aslında..

    Ancak bu olumsuz tabloyu çizenlerin cevaplayamadıkları noktalardan bazılarını tespit etmem pek zor olmadı.

    Örneğin; nasıl olur da asırlarca ayakta kalan yapılar halen tasarımcılarının adını konuşturuyor?

    Örneğin; madem her konuda mimarlar haksız(!) neden gelip imza attırmak zorundasınız en ciddi yatırımlarda bile?

    Örneğin; zorlu center’da düzenlenen ”yatırımda mimari tasarım paneli” ‘nde Emre Arolat’ın söylediği :”mimarlık mesleği , başkalarının parasıyla kendi hayallerini uygulama sanatıdır!” lafına neden bir tane yatırımcı ”gık” diyemedi?

    Yani şimdi her iki tarafında elbetteki belirli nispetlerde hata oranı ve suçlu olduğu noktalar var.Ancak mimarlık mesleğinin gün geçtikçe yenilenen teknolojilerle adeta bir kartopuymuşçasına yuvarlandıkça büyüyen de bir meslek olduğunu lütfen kimseler unutmasın!

    Kategori:
    Makale

    Cevap yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Mimari Medya