Uzmanların Yeni Beşiktaş Stadyumuna Tepkileri

    11 yıl önce yazıldı. Yazar:
    Abone Ol :  

    Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman, sezon sonunda yıkılıp yeniden yapılması planlanan 40 bin kişi kapasiteli stadın projesini tanıtarak, “Stat artık bugünün ihtiyaçlarını karşılayamaz durumda. Bu statta kimseye bir hizmet veremiyoruz. Tekrar girişimlere başladık. Ana hedefler koyduk. Halkın hoşuna gitmeyecek bir proje olmasını istemedik. Tarihi dokuyu hissettirecek şekilde stat projesi oluşturduk” derken, yeni stat projesi polemik konusu oldu.

     

    ‘Büyütülmesi tarihe karşı saygısızlık hatta cinayettir’

    Prof. Dr. İlber ORTAYLI:

    Sarayın arkasına böyle bir inşaatın yapılması bence baştan yanlıştı. Bu Türkiye için utanılacak bir konu. Artık bu ülkede tarihi dokuya saygı da yok. Mevcut stadyumun büyütülerek orada tutulması bu şehre, bu tarihe, bu çevreye karşı vahim bir saygısızlık hatta cinayettir. Stadyumun bu müstesna kulübe daha çok gelir getirecek bir biçimde yeniden inşası gerekir. Aklı başında hiçbir kurul, hiçbir belediye, hiçbir şehirci, hiçbir mimar İnönü Stadı’nın yıkılmasına, yerine daha büyük bir stat yapılmasına onay veremez.

    ‘Yüksek kapasiteli stadyum, bölgeyi felç eder’

     

    Eski Mimarlar Od. İstanbul Şb. Sekreteri, Beykent Üni. Mimarlık Bölümü Öğ. Üye. Yılmaz KUYUMCU:

    Daha yüksek kapasiteli bir stadyum yapılması, o bölgenin iyice felç olması anlamına gelir. Yolları artırmadan böyle bir projenin gerçekleştirilmesi demek, o bölgenin kangren olması demektir. Çok doğru bulmuyorum. Stadyumun az sayıda insana hitap etmesi, problemi daha düşük seviyede tutuyor. Bence bunu artırmak çok doğru olmaz. Orayı yeşil bir park alanı olarak düzenlemek, Central Park, Hyde Park olarak kullanmak daha doğru olurdu, ama olamadı.

     

     ‘Projenin yapılmasına hassasiyetle yaklaşılmalı’

    Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun KAHRAMAN:

    Kulübün yeni bir stada ihtiyacı olabilir. Bölgenin hassas bir nokta olduğunun unutulmaması gerekiyor. Stat projesinin yapılmasına hassasiyetle yaklaşılmalı. İtirazlarımızı daha önce de sunduk. Yeni proje demek, o bölge üzerinde yoğun bir inşaat alanı oluşması demek, yani ulaşım altyapısından tutun diğer tüm altyapılarını zorlayan bir proje demektir. O bölge bu yoğunluğu kaldıramaz.

     

    İşte Beşiktaş’ın yapacağı yeni stadyum projesi ile ilgili yorumlardan bazıları yukarıdaki gibi.Durum gerçekten risk oluşturabilitesi yüksek konulardan biri haline geliverdi.Bölgeye hakim uzmanların görüşlerine yer verilmeden uygulamaya konarsa büyük tehlikeler İstanbul ve o güzelim tarihi geriletebilir.Mimarlığın en güzel yanlarından biri neydi?Çevresine uyumlu yapılar inşaa etmek değilmiydi?.

    Bu arada bundan iki sene kadar önce yine Beşiktaş’ın yapacağı söylenen Stadyum Projesi ile ilgili ufak bir mimari animasyon hazırlanmıştı.Demekki yalan oldu :)..Videoyu izlemeyenler ve hatırlamak isteyenler için aşağıdan izleyebilirler..

    Kategori:
    Haber

    tarafından yorumlandı Uzmanların Yeni Beşiktaş Stadyumuna Tepkileri

    • Bazı uzmanların kendi branşı olmamasına rağmen entel dantel yorum yapmaları ne kadar itici bir durum..Herkes herşeye karışıyor bu ülkede..

      Halil ERKOÇ 8 Mart 2013 13:28
    • O bölge diye bahsedilen bölgeye ulaşımın istanbul’un her yerinden ( Yeni Şehirleşme olan bölgeler dışında ) rahatça ulaşılabildiği bölge diye bahsedilmesi gerekmez mi ? Sizin tarihi doku dediğiniz argümanlar Büyük Beşiktaş’ın önüne geçebilir mi ? Tarihini ne kadar biliyorsun Sen Dolmabahçe’nin ? Yeri gelince çağdaş modern yapı işinize gelmeyince tarihi doku hadiyin lan ordan manyaklar .. siz önünüzdeki işlerle ilgilenin…

      Tolga 31 Mayıs 2013 15:42

    Cevap yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Mimari Medya