Amsterdam’da Bisiklet ve Yaya Tüneli…

    4 yıl önce yazıldı. Yazar:
    Abone Ol :  

    Amsterdam’da 110 metre uzunluğunda olan ve Cuyperspassage adı verilmiş en yeni bisiklet ve yaya tüneli, 1 günde yaklaşık olarak 15.000 kadar kişiye geçiş hizmeti veriyor.

    Cuyperspassage tüneli aynı zamanda tarihi şehir merkezi ile IJ adlı nehri de birbirine bağlıyor. Bisikletçiler ve yayalar bu tüneli kullanıyorlar ve Amsterdam’da bulunan tarihi bölgeyi arkalarında bırakıp Cuyperspassage adlı tünelden geçip kuzeyde bulunan yeni Amsterdam’a doğru ulaşıyorlar.

    Cuyperspassage yaya ve bisiklet tünelinin duvar resmide oldukça dikkat çekici. Tünelin duvar resmi mavi çinilerden oluşmuş. Duvarda ki resim de bu mavi çinilerin nehre doğru kaybolmasını anlatan bir piksel görüntüye geçiş yapıyor. Bu bir anlamda eski sanatsal olan stilden yeniye doğru geçişi anlatıyor.

    Cuyperspassage tüneli, Amsterdam’ın Merkez İstasyonuna yapılmış. Tünelin genişliği on metre ve üç metre de yüksekliğe sahip. Amsterdam’da yaşayanların uzun zamandır ihtiyaç duydukları bu ‘yavaş trafik koridoru’, diğer bir duvarında ise denizin içinde dev dalgalar ile savaşmakta olan bir gemi filosunu gösteren fantastik görünümdeki duvar resmi var. Cuyperspassage tünelinin duvar resimleri Hollandalı çini sanatçısı olan Cornelis Boumeester’in yapmış olduğu çalışmalarından esinlenilmiş. Duvar resimlerindeki çini duvar resmi çalışmasının tasarımı ise sanatçı Irma Boom tarafından yapılmış.

    Cuyperspassage tünelinin yaya yolu tarafı 80 bin tane mavi Delft çinisi ile kaplanmış. Ayrıca bisiklet hattının olduğu kısım ise sesi yutma özelliği bulunan asfalt ve çelik ızgaralardan oluşmuş.

    Kategori:
    Haber · Tasarımlar

    Cevap yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Mimari Medya