Mimar Sinan Haftası Etkinlikleri Kapsamında Söyleşiler

    9 yıl önce yazıldı. Yazar:
    Abone Ol :  

    Kocaeli Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi tarafından, Mimar Sinan Haftası sebebiyle düzenlenen programa konuşmacı olarak Üsküp Ss. Cyril and Methodius Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Minas Bakalcev ile Prof. Dr. Mitka Hadzi Pulja konuk oldu. Programa ayrıca, Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Tahir Büyükakın, Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nevnihal Erdoğan, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil İbrahim Saraç ile fakülte öğrencileri katıldı.

    ‘YENİ SİNAN’LAR ARAMIZDA’

    Programın başında söz alan Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nevnihal Erdoğan, Mimar Sinan Haftası sebebiyle yaptığı konuşmada, “Ülkemizin ve kültürümüzün uygarlığa armağan etmiş olduğu bu emsalsiz sanatçının bir başka disiplinde aynı boyutta ortaya çıkamamış olması biz mimarlara ayrı bir gurur ve fakat bunun yanı sıra ilave sorumluluklar yüklemektedir. O nedenle Mimarlık Haftamıza çok önem veririz. Bu yıl da fakültemizde Mimar Sinan Haftası’na önemli bir konuğumuzla başlayacağız. Kocaeli Üniversitesi Mimarlık, diğer fakülteler arasında irtifa kazanmaktadır. Güzel hamleleri yaparken kılavuzumuz hep Mimar Sinan’dı. Yeni Mimar Sinan’ların aramızdan çıkacağı inancı ile bunun sorumluluğunu da taşıyorum” ifadelerine yer verdi.

    ORTAK YÖNLERİMİZ VAR’
    Seminerde ilk olarak söz alan Üsküp Ss. Cyril and Methodius Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Minas Bakalcev, iki ülkenin mimari değerlerine ve okul ile kent mimarisine dair sunum yaptı. Bakalcez, “Okulunuzdaki stüdyoları gezdim. Çok fazla ortaklıklarımız ve aynı sorunlarımızın olduğunu gördüm. Okulun ve kentin karşılıklı etkileşimden söz edebiliriz. Kent çok değişken fenomendir. Okul irrasyoneldir. Biz okulumuzun farklı stüdyolarında üretilen projeleri bir araya getirdik. Burada, farklı dönemlere ait projelerin ait olduğu bir durumdan bahsedebiliriz” dedi.

    ‘GEOMETRİ ORTAK DİLİMİZ’
    Üsküp için yapılan bir diğer mimari proje olan, Olası Dünyalar Projesi’nden de bahseden Bakalcev “Üsküp üzerinde 2 kilometrelik alan tanımlandı. Bu, Üsküp’ün dönüşümü için yapıldı. Parmağınızla dokunduğunuzda bile oradaki dokunun farklılığını hissedebileceksiniz. Kent, parçalara ayrıldı. Her parça için de farklı dört senaryo belirlendi” diye konuştu. Prof. Dr. Mitka Hadzi Pulja ise, Üsküp’te Mimarlık öğrencilerine verilen eğitimlere değinerek, “Yer kavramımızı nasıl oluşturacağımızı kendi bedenleri üzerinden öğreniyorlar. Öğrencilerimize bu anlamda, kendi bedenlerine göre korunak yapısı yapması da isteniyor. Geometri bizim ortak dilimizdir” ifadelerini kullandı.

    Kategori:
    Haber

    Cevap yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Mimari Medya