5 Madde İle Mesleğin İtibarsızlaştırılmasının Nasıl Önüne Geçilir?

    9 yıl önce yazıldı. Yazar:
    Abone Ol :  

    Emeği ucuz ve kısa sürede istemek için yeterli bir zeka düzeyinden arınık olmak gerek.İnsanlarımız özellikle de hizmet sektörü için geçerli olan bu paradoksu iyiden iyiye kanıksamış durumda.

    Tasarım , hizmet sektörü içerisinde kirletilmeye (bu konuda özellikle) en müsait olanı.Web tasarımından tutun, grafik tasarıma kadar –  daha mimari iç mekan tasarımını ve görselleştirmeyi saymıyorum – tüm tasarım alt yapılı işlerde bu kirliliği görebilirsiniz.Bu kirliliği kimi zaman yine kendi meslektaşlarımız yaparken kimi zaman da bu kirliliği normal kabul eden işverenler oluşturuyor.

    Hem kaliteli olsun, hem kısa sürede çıksın hem de ucuz olsun denildiğinde bunun mümkün olmadığını anlatmak için karşıdakiyle benzer seviyeye inmek kadar mantıklı bir duruş olmuyor.

    Tabi anlayana..

    Bir iç mekan görselleştirmesi için saatlerce kafa patlatıp, binlerce eskizlemeler yapıldığından bir haber olan bazı işverenler ”ne var ki bunu ben de yaparım, yapardım..” yahut, bu bu kadar pahalı birşey mi yav dedikleri oluyor..

    Şimdi örneklemeleri ve güzellemeleri (!) artırabiliriz.Ancak konuyla ilgili özellikle kamu kurum ve kuruluşları ile esnaf – sanatkarlar odaları , mimarlar odası gibi kurumlarımızın ancak yapabileceğini düşündüğüm bazı tedbirler var.

    1)Mimarlık mesleğinin ne işe yaradığı, mimarların neler yaptığı iyice tanıtılmalı.Gündüz ve gece yarısı programlarından ziyade mimarlık medyası artık primetime kuşağında yer almalı.Yani ekranlarda daha fazla mimar görmeliyiz.Böylece insanlarımız mimarı , tasarımı ve tasarımcıyı anlamış olur.

    2)Emeğin ucuza satılmaması için gereken tedbirler alınmalı.Yani sırf piyasaya ayak uydurmak için işin ücret eşiğini düşürmemeliyiz.Bunu önce meslektaşlarımız ve tüm tasarım grubu çalışanları anlamalı.

    3)Daha fazla mimarlık , daha fazla tasarım daha az bürokrasi olmalı!.Projeyi belediye ile müteahhit çiziyor.Bunun önüne geçilmeli.

    4)Mimarlık fakültesi ve tasarım’a dair öğrenci yetiştiren kurumlar okullar ve üniversiteler bir süreliğine mümkünse 5 seneliğine kapatılmalı!.İhtiyaçtan fazla mezun var!.Durum böyle olunca mesleğin de emeğinde bir kıymeti kalmıyor.Sizin üç kuruşa çalışmadığınız iş veya iş yeri için adam sen yapmasan da olur, 1 kuruşa yapacak adam mı yok diyemez böylelikle..

    5)Mimar tasarım yapar, proje çizer.Uygulama kontrol eder.En kaba tabiriyle görev tanımı en fazla bunların üçünü de kapsar.Üç boyutlu çizim ve görselleştirme işleri photoshop işleri vs. için grafiker kardeşlerimiz ne güne duruyor.

    Yazının devamı ve daha fazlası için kişisel blogumu da ziyaret edebilirsiniz.

    Kategori:
    Makale

    Cevap yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Mimari Medya