Kırsal veya kentsel ekolojinin geçmişi peyzaj onarım yapılacak alanların kullanım biçimini doğrudan etkilemektedir.Onarımla birlikte bambaşka bir ekolojik denge yaratılıyor olsa da alanın önceki kullanım şekli yeni tasarımın konusunu belirlemekte çok önemlidir.Bu süreçte alan birden çok revize geçirmiş olabilir.Burada elde edilmesi amaçlanan asıl olgu işlevini yitiren alanların tasarımla ne şekilde canlandırılabileceği ve fonksiyonelliğidir.
Çin’de bulunan Caoyang Centennial Park daha önce demiryolu hattı olarak kullanılan aktif bir alandır.Farklı süreçlerden geçen alan kullanım açısından da çeşitliliğini gözler önüne sermektedir.Demiryolu kullanımından sonra alan tarım pazarı olarak kullanılmış ve son olarak günümüzdeki şekliyle değişim geçirmiştir. Alanın doğal yapısına bakıldığında dar ve uzun bir topoğrafyaya sahip olduğu gözlemlenmektedir. Bu da tasarım temasının koridordan esinlenilmesine ışık tutmuştur.Geçmiş dokusu daha gotik tarzda olan bu alan günümüzde tasarlanan haliyle ve kullanılan renklerle kullanıcılara pozitif destek sağlamaktadır.Parkta koridoru birbirine bağlayan tünele benzeyen yapılar bulunmaktadır.Bu yapılar aynı zamanda köprü işlevi görerek manzara açısına ulaşılabilirliği kolaylaştırmaktadır.
Renklerin insan üzerindeki farklı etkilerinden yararlanılarak kullanılması canlı ve dikkat çekici özellikte bir strüktür alanın betimlenmiş olduğunu göstermektedir.Renkler alandaki diğer program elemanlarıyla uyum halindedir.
Alandaki sirkülasyonda formal yapıda alışılagelmiş tasarımdan uzaklaşılmadan, yalın bir çizgi benimsenmiştir.Strüktür yapının yarım çember şeklinde birbirini takip eden diyagramı andıran kubbe kısmı, alanın tasarımıyla harmonik yapıyı desteklemektedir. Alandaki renkler ve strüktür yapı orantılı bir şekilde yükselerek mekan içindeki kullanılabilirliği artırmaktadır.Manzara açısını keşfetme kurgusu başarılı bir şekilde tasarlanmıştır.Gri metal bir alan oluşturmak yerine daha pastel ve dikkat çekici renklerin kullanılmış olması psikolojik olarak kullanıcılara pozitif etki sağlamaktadır.880 m uzunluğunda olan bu alan farklı aktivite alanları ile hem kullanıcılara dinlenme olanağı hem de rekreasyonel faaliyetlerini gerçekleştirme imkanı sunmaktadır.Kamusal alan niteliği de taşıyan bu alanda birçok farklı program elemanı kullanımı ile mimari ve peyzaj tasarımı desteklenmektedir.
Peyzaj onarımıyla hayata kazandırılan bu mekan sürdürülebilir kaynakları kullanma biçimiyle gelecek peyzaj tasarımı diyagramının zenginleşmesine katkı sağlamakla bağlantılıdır.
Kaynakça: https://www.archdaily.com/980244/putuo-caoyang-centennial-park-atelier-liu-yuyang-architects