2016 Yılın Binası: Yeraltı Müzesi…

    7 yıl önce yazıldı. Yazar:
    Abone Ol :  

    Polonya’da bulunan yeraltı müzesi Dünya Mimarlık Festivali’nde 2016 Yılın Binası seçildi. Yeraltı müzesinin çatısında devasa boyutlarda bir kamusal alan bulunuyor.

    Polonya’nın kenti Szczecin’de bulunan Ulusal Müze’nin tasarımı Polonyalı mimar olan Robert Konieczny ve KWK Promes ofisine ait.

    Geniş ve bir o kadar dalgalı kamusal bir alanın altında bulunan atmosferik bir yeraltı müzesinden oluşmuş olan proje, Barozzi Veiga’nın 2015 yılında Mies van der Rohe Ödülü’nü kazanmış olan ikonik yapı, Szczecin Filarmoni Salonu’nun hemen bitişik kısmında yer alıyor.

    Yeraltında inşa edilen yapıda, Prekast beton kullanılmış. Yapı ayrıca ödüllü olan Filarmoni Salonu’nun manzarasını hiçbir şekilde engellemiyor.

    National Museum Dialogue Centre yani Szczecin Ulusal Müzesi Diyalog Merkezi, Dünya Mimarlık Festivali sırasında Yılın Binası unvanını almış olan dokuzuncu projedir. Geçen sene ise, aynı ödül OMA ve Buro Ole Scheeren’in projesi olan “The Interlace” yapısına verilmişti.

    Festivaldeki jüri başkanı Mimar David Chipperfield idi. Jüri ve jüri başkanı projenin kenti ile birlikte kentin yaşamını da zenginleştirdiğini ve geçmişe oldukça iyimser, şiirsel ve de yaratıcı bir şekilde hitap etmekte olan bir tasarım olduğunu söyledi.

    Proje hakkında uluslararası jürilerin düşüncesi bu projenin şehri ve şehirdeki yaşantıyı zenginleştirdiği ve İkinci Dünya Savaşı öncesinde, savaş zamanı oluşan yıkım ve savaş sonrasında gelişme olmak üzere üç ayrı geçmiş döneme işaret ederek dikkat çeken bir alan olduğu yönünde.

    Kategori:
    Haber · Tasarımlar

    Cevap yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Mimari Medya