Dünyanın en köklü parlamentosu olan ve parlamentoların anası olarak kabul edilen Londra’daki İngiltere Parlamento binası (Westminster Sarayı) özel organizasyonlara açılıyor.
Avam Kamarası yetkilileri parlamentonun tamir ve restorasyon fonuna katkı için bazı odaları şirket ve kişilerin özel organizasyonları için kiralanacağını belirtti. Böylece kişiler Parlamento Binası’nda düğün yapabilecek.
Dünyanın geçmişi en geriye giden parlamentosu olan ve “Parlamentoların Anası” lakabıyla anılan Londra’daki İngiliz Parlamento binası (Westminster Sarayı) özel organizasyonlara açılıyor. Neo-Gotik mimari yapısına sahip ve İngiltere’nin Thames Nehri’nin kenarında bulunan binanın Pugin Odası ve Churchill Yemek Odası gibi kısımları şirketlere ve kişilere özel organizasyonları için kiralanacak.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Arnavutköy, Avcılar, Bağcılar, Bakırköy, Başakşehir, Esenler, Eyüp ve Küçükçekmece sınırları içerisinde kurulacak Yenişehir’in master planlarını tamamladı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul’da kurulacak Yenişehir projesinde son aşamaya geldi.
Bakanlık, İstanbul’da, Eyüp, Arnavutköy, Avcılar, Esenler, Bağcılar, Başakşehir, Bakırköy ve Küçükçekmece sınırları içerisinde kurulacak Yenişehir Projesi’nin master planlarını tamamladı. Projenin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuyla paylaşılması bekleniyor.
Proje, İstanbul’un doğal, tarihi ve kültürel özelliklerini ön plana çıkaracak.
Rezerv alan olarak ayrılan bölgede, yaklaşık 800 bin konutta 2 milyon 400 bin kişi yaşayabilecek. Projenin hayata geçirilmesiyle İstanbul’un nüfusu kalabalık bölgelerinde yoğunluk azalacak.
Orman arazisi içindeki 20 bini aşkın yayla evi tek tek tespit edilerek kamulaştırılıyor. Yıl sonuna kadar bu binalara Orman Genel Müdürlüğü tarafınadan el konularak içinde oturanlardan bedelinin binde 5’i tutarında kira alınacak.
Orman arazileri içinde kalan 20 bini aşkın yayla evinin işgalcilere kiraya verilmesi için başlatılan çalışmalarda sona gelindi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın 2013’te çıkardığı ‘Yaylacılık Yönetmeliği’ kapsamında çalışma başlatan Adana Orman Bölge Müdürlüğü, Toroslar’ın eteklerinde 104 yaylada araştırma yürüttü.
Bu yaylalarda orman arazisi içinde kalan 20 binin üzerinde ev ve tesis saptandı. Adana Orman Bölge Müdürü Abdurrahman Acer, Türkiye’de en çok yayla evinin Adana ve çevresinde olduğunu belirterek “2013’te Yaylacılık Yönetmeliği yayınlandı. Bu yönetmelik, yayla alanındaki binaların tespit edilmesini, bunun Bakanlar Kurulu kararıyla yayla alanı ilan edilmesini emrediyor. Bu yönetmelik yeni bir binaya izin vermeden 31 Aralık 2011’den önceki binaların tespitini istiyor. Bu çerçevede 104 yaylada, 20 binin üzerinde orman arazisi içinde kalan bina tespit ettik” dedi.
2 bin yıl önce inşa edilen kanal sistemi hala fonksiyonelliğini koruyor.
Çanakkale’nin Ezine ilçesine bağlı Dalyan köyü yakınındaki Alexandria Troas Antik Kenti’nde yaşayanların 2 bin yıl önce inşa ettiği kanal sistemlerinin hala fonksiyonelliğini koruduğu bildirildi.
Kazı Heyeti Başkanı ve Ankara Üniversitesi (AÜ) Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erhan Öztepe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentin, Helenistik dönemden itibaren teraslar üzerine kurulmuş bir yerleşim planına sahip olduğunu söyledi.
Roma döneminde de bu yerleşim sisteminin aynen korunduğunu, Helenistik dönemden itibaren ise en yukarıdaki tiyatro terasından başlayıp, denize doğru devam eden temiz su iletim hatları ile atık su kanallarının kentte mevcut olduğunu dile getiren Öztepe, “Koruma alanındaki bu kanal sistemlerini tanıyabiliyoruz. Bunlar son iki yıldır kazdığımız sondajın içerisinde, kentteki caddenin hemen güney kanadındaki bir dükkanın yakınında ortaya çıkan büyük, taştan atık su kanalı olduğu gibi daha küçük ölçekte yine taşla örülmüş atık su kanalları şeklinde olabiliyor” diye konuştu.