Gürültünün sosyal yaşam üzerinde artan etkisinin önüne geçmek ve insan vücudunda yarattığı fizyolojik ve psikolojik rahatsızlıkları minimize etmek adına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından düzenlenen “Binaların Gürültüye Karşı Korunması Hakkında Yönetmelik” ile birlikte karşılaştığımız kavramlardan biri olan mimari akustik proje; binanın akustik performansının, mevzuatlar ile belirlenen seviyeye ulaştırılması adına uygulanması gereken tüm değişimleri kapsayan bir çalışmadır.
Akustik Projeyi Kimler Hazırlayabilir ?
Binanın akustik performansında yapılacak iyileştirmelerin planlanması uzmanlık ve tecrübe gerektiren bir süreçtir ki, akustik proje düzenleme yetkisine sahip olmak adına mimar ve mühendislerin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yetkilendirdiği eğitim kurumlarında teorik eğitim sürecini başarıyla tamamlamış olması gerekir.
Uzman Akustik bünyesinde yer alan D1 ve D2 akustik uzmanı sertifikasına sahip mimar ve mühendislerin tümü, mimari akustik proje belgelendirme sürecini bilgi, beceri, yetkinlik ve tecrübeleri ile kusursuz bir şekilde yürütür ve çözüme yönelik adımlar eksiksiz uygulandığı takdirde belediye onay garantisi verir.
Akustik Projede Yasal Zorunluluk Var mıdır ?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yayınladığı mevzuata göre, 31 Mayıs 2019 tarihinden itibaren ilk kez yapı ruhsatı alacak binalar için zorunlu kılınan mimari akustik proje, yine aynı mevzuatta belirtilen aşağıdaki yapılar için de zorunlu kılınmıştır.
- Bir bodrum katı ve çatı arası hariç kat sayısı 7’den fazla konut binalar
- Yapının Toplam inşaat alanı, 2000 m2 yi geçen 2’den fazla konut dışı binalar
- Tiyatro, konferans, konser ve dinleme salonları gibi özel akustik tasarım yapılması gereken binalar
- A veya B akustik performans sınıfını hedefleyen binalar
Akustik proje kapsamında yer alan binalar için vakit kaybetmeden sürecin başlatılması ve bina akustik performansının iyileştirilmesine yönelik aksiyonların alınması, insan sağlığı açısından oldukça önemli ve değerli bir yaklaşımdır.
Akustik Rapor ve Proje Arasında Nasıl Bir Fark Vardır ?
“Binaların Gürültüye Karşı Korunması Hakkında Yönetmelik” ile birlikte tanıştığımız kavramlardan biri de akustik rapordur.
Akustik rapor, bina akustik performansının ölçülmesi ve bu performansta etki sahibi noktaların tespit edilmesini kapsar.
Akustik proje ise en basit haliyle; akustik performansta yapılması gereken iyileştirmelerin planlanması ve uygulanması sürecidir. Bu açıdan baktığımızda; akustik projenin, akustik raporu kapsayacak genişlikte bir süreç olduğunu ifade edebiliriz.