Yeni mezun bir mimarın ilk iş görüşmesinde kullanmaması gereken cümleleri ve yapması gerekenleri ortalama bir bakış açısıyla listeledik.
Yeni mezun bir mimarın ilk iş görüşmesinde kullanmaması gereken cümleler ve yapması gerekenler ortalama bir bakış açısıyla aşağıdaki gibi olmalı..
Mimarlık okulundaki başarılarınızdan , yeni başlayacağınız işten beklentilerinizi kısa ve öz cümlelerle özetleyerek ve kendinizi tanıtarak mülakata başlayacaksınız.Buna hazırlıklı olun.
En önemlisi kendinizi patronun yerine koyun ve ”ben olsam yeni mezun bir mimarı işe alacak olsam, ne sorardım?” sorusuna cevap arayın.
- İddialı cümlelerden uzak durun.
- ”Ben” kelimesini cümle içerisinde fazla kullanmamaya çalışın.
- Teknik çizim konusunda yeterli olduğunuza karşıyı ikna etmeye çalışın.
- Bir tasarımcı olsanız bile mimarlık yapacaksanız bunu öne çıkarmamaya çalışın.Patron kendinden daha iyi birini işe almak istemez.
- Portfolyonuz oldukça sade ve yeni mezun birine yakışır cinsten olmalıdır.400 sayfa resim 500 sayfa yazı olan bir yeni mezun mimar portfolyosu hiçbir mimarlık ofisi tarafından ciddiye alınmaz!
- Varsa referanslarınızı ve üniversitede hangi hocalardan ders aldığınızı söyleyebilirsiniz.(mümkünse akademik anlamda önemli başarılara imza atmış bir hocanız veya ünlü bir mimarı söyleyebilirsiniz.
- Staj yaptığınız yerleri söyleyebilirsiniz.Stajınızda neler yaptığınızdan bahsedebilir, neden bu yerleri tercih ettiğinizi süslü ama yalın cümlelerle özetleyebilirsiniz.(şantiye ve büro stajının neden önemli olduğunu bu maddeden anlayabilmişinizdir umarım.)
- Sahip olduğunuz çizim ve modelleme programları becerilerinizi söyleyebilirsiniz.
- Maaş konusunda mimarimedya twitter hesabından yaptığımız ankete göre yeni mezun bir mimar için maaş aralığını sorduğumuzda 1500tl – 2000tl sonucu çıkmıştı.Buna göre ortalama bir değer belirterek işvereninizle konuyu görüşebilirsiniz.Yani çok yükseklerden uçmayın!
- Tüm mimarlar içerisinde çocuk yaşatan kimselerdir.Maketlerden, tasarımlardan, eskizlerden bahsedebilir, yaptıklarınızdan örnekler sunabilirsiniz.
- Sahip olduğunuz evrakları, diplomanın aslını ve sertifikaları cv’nize ek olarak porfolyo dosyanıza ekleyebilirsiniz.
- Biraz klasik olacak ama giyim kuşam gerçekten çok önemli.Abartılı olmayan saç / makyaj , güzel sakin ve itici olmayan hafif bir koku da olmazsa olmazlar arasındadır.Erkekler için gravat ve bence sakal da önemlidir!
- Siyaset, etnik topluluk vs. konularından hiç dem vurmayın.Siz mimarsınız!.
- En önemli şeylerden biri de bence hiç şüphesiz , kendinizi görüşmenin olumsuz da geçebileceğine hazırlamanızdır!.Dünyanın sonu değil, hiç olmadı kendi işinizi yapabilirsiniz!
- Patrona , işiyle ilgili eğer sizi işe alırsa neler kazanacağından ve ne gibi avantajlar sağlayacağından bahsedebilirsiniz.Bunu şahsen yeni mezunken ben de deneyimledim.Gayet olumlu tepkiler aldım diyebilirim.
- Kendinize güvenli, işe hakim ve mesleğinden korkmayan bir görüntü çizin!.Bu çok önemli ama bunu yaparken burnunuzu göğe kaldırmamaya çalışın 🙂 .Yani kendini beğenmişlikle, kendine güven duyan biri arasındaki farkı ıspatlayın!
- Yeni mezun bir mimar dedik yazının başlığında ama deneyimli bir mimar için de bu hususların çoğu oldukça geçerli şeyler.
- Bayanlar için evlilik, hamilelik, çocuk konuları..Erkekler için askerlik konusu işverenlere negatif konular arasında geliyor.Bu konuları hallederek görüşmelere gitmeniz görüşmenizin sizin açınızdan olumlu geçebileceğinin sinyallerini baştan almanıza olanak sağlar.
- Başvuruda bulunduğunuz işin içeriği hakkında detaylı bilgiye sahip olarak gidip, bu iş ile ilgili neden sizi tercih edebileceklerini ve neden bu işi tercih ettiğinizi söylemeniz avantajınızadır.
- Onu yapmam, bunu yapmam, şunu yaparım yerine, onu yapabileceğime inanıyorum, bunu da aslında yapabilirim gibi ucu açık ama negatif olmayan ifadeler kullanın.
Evet, ilk bakışta tüm meslek gruplarından kişilere hitap ettiğini düşündüğünüz bu yazı, özellikle madde 7’den sonra mimarlara yönelmiş bir hale geldi.Mimarlık mesleği ilk yıllarda kişiye ciddi manada zorluklar yaşatabilen bir meslek.Bu dönemi sabır ve azimle geçirmek kişinin yararına olacaktır.
Bir de kariyer basamakları konusunda doğru kararlar verebilmek, kişiyi bir anda 5 10 yıl ileri götürecektir.