Rant Kavgalarına Güzel Bir Örnek!

    9 yıl önce yazıldı. Yazar:
    Abone Ol :  

    ‘Efendim, Ruslar saldırırsa İstanbul mahvolur’ düşüncesi ağır basınca köylülerin yüzlerce dönüm arazisine sudan ucuz fiyata el koyup füze rampası kurdular. Yıllar yılı ne Ruslar geldi, ne Bulgaristan ne Yunanistan saldırdı! Nihayet ‘Kaldırılsın rampalar’ denildi ve çekip gitti askeriye… Eee, araziler ne olacak? Hiç… TOKİ denilen kuruluşa verilecek. Ev yapacak, villa yapacak. Fakire yapıyorum deyip zengine satacak! Ne oldu ise köylüye oldu. Sudan ucuza malını aldılar ve giderken de para ile de olsa sahibine iade etmediler.”

    Bu sözler, İstanbul’da kuzey ormanları içindeki Zekeriyaköy’de 1,5 milyar liralık konut projesi için orman arazisinin nasıl kurban edildiğini halk irfanıyla özetliyor. Zekeriyaköylü Faik Topçu, nam-ı diğer Kara Faik’e ait bu değerlendirmeyi söz konusu araziyle ilgili mahkeme tarafından atanan bilirkişi Prof. Dr. Doğan Kantarcı hazırladığı bilgi notuna almış. Kara Faik’le görüşerek metinleştiren kişi ise İbrahim Balcı.

    Önce bu arazi nereye düşüyor, onu bir tarif edelim: Zekeriyaköy, İstanbul’un kuzeyinde Boğaz ile Karadeniz arasında. Burası 1950’lere kadar odunculuk, hayvancılık ve ziraatla geçimini sağlayan 50-60 haneli bir yerdi. 1990’dan sonra şehrin hâli vakti iyi kesimleri bölgeye çok sayıda villa ve siteler kondurdu. Bu yapılaşmanın arka planında o senelerde inşa edilen Fatih Sultan Mehmet (2. Boğaz) Köprüsü ve bağlanan TEM otoyolu vardı. Çünkü söz konusu köprü ve yol, o güne kadar yoğunca şehirleşen bölgenin kuzeyinden geçirilmişti. Zamanla etrafı binalarla doldu.

    Uzmanlar, ilk iki boğaz köprüsüyle imarın, şehrin su ve oksijen kaynağı kuzeyine doğru yayıldığını görmüş ve bu durumdan ders çıkarmıştı. 2005’te İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce hazırlatılan ve imar anayasası niteliğindeki 1\100 binlik planla (Çevre Düzeni Planı)  kentin TEM’in kuzeyine doğru büyütülmemesi karara bağlanmıştı. Plana göre büyüme, İzmit-Tekirdağ (doğu-batı) istikametinde gerçekleşecek ve ulaşıma dair adımlar bu esasa uygun olacaktı. Planın altında yüzlerce uzmanın imzası bulunuyordu. Hatta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Kadir Topbaş da ‘bu planın altına imzamı atarım’ demişti.

    Kategori:
    Haber

    Cevap yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Mimari Medya