Projeyi Anlatırken Yapılan 10 Müthiş Hata!

    10 yıl önce yazıldı. Yazar:
    Abone Ol :  

    Proje çizim süreçleri , tasarım evresi ve sunum safhası..İşte herşey bu mükemmel 3’lüde bitiyor esasında.En zoru ve en önemlisi tasarım safhası gibi dursa da bu tasarım safhasında yapılan hataları örtpas etmek ve sunum esnasında başka noktalara dikkati çekmek gerçekten mümkün.Bu yazıda onları sıralayacağız ve sunum yaparken mimarların yaptıkları 10 kaçınılmaz hata ve etik dışı davranışı paylaşacağız.

    Architect-at-work

    Şimdi hazırsanız projenizi hocalara / jüriye / müşteriye / patrona anlatırken yapılmayacak 10 şeyi sizlerle paylaşalım..

    1)Tasarımın genel hatlarını kısaca özetlemeden , ince detaylara ve püf noktalara yoğunlaşmak!

    2)Çok uzun , gereksiz ve samimiyetsiz süslü anlatım biçiminde sunuş yapmak!

    3)Başka bir meslektaşının veya arkadaşının projesini kötülemek!.Bu şekilde davranışlar projeyi çizen mimarı gerçekten alçaltır.

    4)Elinizi kolunuzu çok abartılı biçimde kullanırsanız bunun geri dönüşü çok negatif olacaktır!.

    5)Giyiminize , saçınıza , ayakkabılarınıza ve hatta kullandığınız parfüme kadar sunum sırasında dikkat edilir..Sanıldığı gibi sadece projeniz üzerinde yoğunlaşılmaz..Güzel bir imajla projenizi daha şık sunarsanız emin olun proje sunuş işleminiz daha başarılı geçecektir!

    6)Yazı karakterlerindeki Türkçe karakter uyumsuzluğu! (sırf şekil dursun diye internetten indirdiğiniz güzel bir fontu kullanırsanız , proje başlıkları ve detay yazıları sizi mahcup eder özellikle çıktıyı aldığınız yerde o fontslar yüklü değil ise!

    7)Kendi eksiklerinizi kendiniz ”ya şurayı da şöyle yapaydım iyiydi aslında ancak bu şekilde kaldı!!!” tarzında söylemeniz başka eksikleri de karşının bulması konusunda tetikleyici ve gaz verici bir etki yapacaktır!

    8)Anlatımı  Çok uzatmak!..

    9)Özellikle grup şeklinde proje sunumlarında , projeyi yapan grup arasındaki senkron bozukluğu anlaşmazlıklar hatta tartışmalar!

    10)Yalnızca anlatacağınız projeye yoğunlaşmak sandığınız gibi olumlu bir etki yapmaz!.Dünya’dan benzer örnekleri de sunmanız projenizin aslında onların arasından bir diken olduğunu ortaya çıkarmaz 🙂

     

    Şimdilik bu kadar,  ancak zaman içerisinde kendi geliştirdiğiniz yöntemlerde bu 10 maddeye eklenecektir.Her mimarın bir tasarım yöntemi , bir sunum yöntemi ve bir çizim yöntemi vardır. 

     

    Kategori:
    Makale

    Cevap yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Mimari Medya