Dünyanın İlk Mimari Yapısı: Göbekli Tepe

    8 yıl önce yazıldı. Yazar:
    Abone Ol :  

    Göbekli Tepe dünyanın bilinen ilk mimari yapısı olduğu ve içinde yine ilk tapınağın bulunduğu bir yer…

    İnsanlık ve dinler tarihi açısından oldukça önemli bir yere sahip olan Şanlıurfa’da, Fırat ile Dicle nehirlerinin arasında kalan bir bölgede açığa çıkarılmış olan Göbekli Tepe’nin, dünyada bilinen ilk mimari yapı olduğu biliniyor. Göbekli Tepe 12- 13 bin yıl önce gizemli bir biçimde inşa edilmiş.

    Ünlü tepenin T şeklindeki anıtsal dikilitaşların birleşerek yuvarlak bir biçim oluşturmuş. Fakat bu ilginç mimari yapının yıllar önce neden yapıldığı kimlerin yaptığı, bu yapıyı ortaya çıkarmak için gerekli olan becerileri nasıl öğrendikleri tam bir muamma. Sır dolu geçmişi olan Göbekli Tepe’nin bu soruları hala cevaplanmış değil. Öyle ki bu konuyu inceleyen uzmanlar tüm bunların cevaplanabilmesi için insanlık tarihi üzerine yıllardır araştırma yapmakta olan kişilerin şimdiye kadar yazmış oldukları her şeyi sil baştan tekrar ele alması gerektiğini belirtiyor.

    Göbekli Tepe’de yaklaşık olarak 20 tapınak tespit edilmiş ve şimdiye kadar sadece 6 tapınak gün ışığına çıkartılmıştır. Göbekli Tepe şimdiye kadar bilinen en eski yapıt ve tapınaktan yaklaşık olarak 7 bin 500 yıl daha eskiye ait. Göbeklitepe keşfedilinceye kadar bilinmekte olan en eski tapınak ise Malta’da bulunmakta ve 5 bin yaşında. Ayrıca Göbekli Tepe Stonehenge’den 7 bin yıl daha yaşlı…

    Ayrıca Göbeklitepe 2011 tarihinde UNESCO tarafından da Dünya Miras Geçici Listesi’ne alınmıştır.

    Kategori:
    Haber

    Cevap yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Mimari Medya