Kategoriler: Makale

Mimarlık Okumayı Düşünen Bir Liseli’nin Maili

Mimarimedyabilgi@gmail.com mail adresine gelen maillerden bir tanesi oldukça dikkat çekici ve çok etraflı düşünülerek yazıldığı çok belli.Henüz hazırlık sürecindeki bir mimarlık öğrencisi adayının bu kadar enine düşünerek , çeşitli konulara dem vurması ve sorgulaması ne kadar ilginç ve güzel değil mi?Neyse öncelikle maili noktasına virgülüne kadar aynen yayımlıyor ve sonrasında sorulara tek tek cevap vermeye çalışalım..Bir çok aynı konumdaki insan için aydınlatıcı nitelikte olduğunu düşünmekteyim.

 

”Merhabalar ben Merve. 11. sınıf öğrencisiyim. Bir iki yıldır ileride yapmak istediğim meslek konusunda düşünüyorum araştırıyorum. Resim yapmayı, renkleri ve matematiği çok sevdiğim için en uygun meslek olarak mimarlığı düşündüm ayrıca Sims 3 diye bir oyun var küçüklüğümden beri burda binalar tasarlamayı ve binaları en ufak ayrıntısına kadar düşünmeyi sevmişimdir.

Şimdi zaman buldukça sitenizi takip ediyorum ünlü mimarların yapıtlarını incelemeye çalışıyorum. Türkiye’de eğitim konusunda ciddi sıkıntılar olduğunu düşünüyorum bize meslekleri yeteri kadar tanıtmıyorlar yalnızca üniversite sınavına hazırlamak için ezber yaptırıyorlar.

Ben de mimari alanına ilginizden dolayı size bazı sorular sormak istedim öncelikle nitelikli bir mimar olmak için devlet üniversitesi mi özel üniversite mi tercih edilmelidir benim ailem orta halli bu nedenle burslu okumanın avantaj ve dezavantajları hakkında bilgi verirseniz sevinirim. Öncelikli hedeflerim Bahçeşehir Üniversitesi İTÜ ODTÜ ve Mimar Sinan Üniversitesi ancak hedeflediğim puanı yapamazsam yine de mimar olmak için daha düşük üniversitelere gitmem kariyerimi nasıl etkiler? Ve Türkiye’de mimarlıkta iş imkanları ne durumda? Bitirdiğim üniversite bunu nasıl etkiler? Mimar olmanın ön koşulları nelerdir? Aklımdaki soru işaretleri bunlar cevaplarsanız çok memnun olurum.”

 

Öncelikle bu kadar yoğun biçimde araştırma ve fizibilite çalışmanız için gerçekten takdire şayan ve süprizlerle karşılaşmaya namüsait bir pozisyonda olduğunu belirtmek isterim!.

Şimdi sorduğunuz sorulara kendi persfektifimden öznel yorumlarla cevap vermeye çalışacağım.

 

”..Resim yapmayı, renkleri ve matematiği çok sevdiğim için en uygun meslek olarak mimarlığı düşündüm..”

Mimarlığın sadece sanatsal nitelik taşımadığını veya sadece hesaplamalar üzerine şekillenmediğini düşünecek olursak ilgi alanlarınız gerçekten bu meslek için uygun.

 

”..ayrıca Sims 3 diye bir oyun var küçüklüğümden beri burda binalar tasarlamayı ve binaları en ufak ayrıntısına kadar düşünmeyi sevmişimdir..” 

Bu gibi şeyleri mimarlık yapan veya bu meslekle ilgilenen tüm insanların belirli dönemlerde hobi olarak / ilgi alanı olarak deneyimlediklerini zaten söylememe gerek yoktur sanırım..Mesela ben de küçükken mandallarla köprü yapardım.Taşlar ve ince çitalarla çamurla sıvanmış 0.25 metrekarelik filan evler yapardım.

 

”..Şimdi zaman buldukça sitenizi takip ediyorum ünlü mimarların yapıtlarını incelemeye çalışıyorum..”

Sizin gibi üniversitede mimarlık okumayı düşünen meslektaş adaylarımızın mimarimedya.com’un tüm linklerini aşındırdığını ve tüm yazılarını okuduğunuzu gelen maillerden zaten anlıyorum..Ünlü mimarların başyapıtlarını incelemeniz , en azından şimdilik mesleki aşkınızı körükleyebilecek bir olay.Bu olayı mezun olduktan sonraki bilgilerinizle yaptığınızda kendinizdeki değişimi görünce şok olacaksınız.Dolayısı ile faydalı bir davranış olduğunu söyleyebilirim.

 

”..Türkiye’de eğitim konusunda ciddi sıkıntılar olduğunu düşünüyorum bize meslekleri yeteri kadartanıtmıyorlar..”

 

Bu konuda gerçekten haklısınız.Size katılmamak elde değil.Ancak bazı liselerin , meslekler hakkında öğrencileri aydınlatmak için çeşitli söyleşiler düşündüğünü de duymuştum.

 

”..nitelikli bir mimar olmak için devlet üniversitesi mi özel üniversite mi tercih edilmelidir..”

 

Nitelikli bir mimar olmak için üniversite bile okumaya gerek olmadığını söyleyeceğim ama belki sizle beraber bu yazıyı okuyan herkes buna şaşıracaktır.Bu şaşkınlığı gidermek için bu yazıyı mutlaka okumalısınız..

Bir farklı bakış açısı daha söyleyeceğim..O da işin üniversitede ya da hocalarda bitmediği , herşeyin öğrencinin kendisinde bittiği gerçeğidir.Hani bazı egoistlerin ”mimar olunmaz , doğulur!” tezini desteklese de bunun gerçeklik payı gerçekten var.Tercih konusunda kafanda bir üniversite yok ise istanbul aydın üniversitesini tavsiye edebilirim.Ben de oradan mezunum ve Türkiye’nin en başarılı akademisyenleri , mimarlık teorisyenleri bu okulda.Bahçeşehir Üniversitesi veya İTÜ’de aynı şekilde çok kaliteli üniversiteler.Devlet üniversitesi veya Vakıf Üniversitesini okuman daha iyi bir mimar olabilmen , çok daha iyi yerlere gelebilmeni pek tetiklemeyecek şeyler olduğunu düşünüyorum.

”..burslu okumanın avantaj ve dezavantajları ..”

Genel not ortalamasının belirli puanın altına düşmesi veya devamsızlık konusundaki en ufak aksaklıkta bursların iptal olabileceği tezi gerçek olsa da pek sık duyulan şeylerden değil.O bakımdan rahat ve masrafsız denilebilir.

 

”..Öncelikli hedeflerim Bahçeşehir Üniversitesi İTÜ ODTÜ ve Mimar Sinan Üniversitesi ancak hedeflediğim puanı yapamazsam yine de mimar olmak için daha düşük üniversitelere gitmem kariyerimi nasıl etkiler? ..”

”Düşük üniversite” lafından umarım puanı kastedmişsindir. 🙂 Eğitim bakımından hiçbir akademik kuruluş kendini riske atamaz.Artık neredeyse tüm üniversitelerimizin belirli standartların üzerinde bir konumda olduğunu söyleyebilirim.Bahsettiğin Üniversiteler gerçekten çok iyi bu arada..

 

”..Ve Türkiye’de mimarlıkta iş imkanları ne durumda? ..”

Konuyla ilgili mimarimedya’da güzel ve çok tıklanan yazılar mevcut.Mesela bu yazı. Ya da bu yazı. Onlar sarmadıysa bir de buna bak derim..

Ancak yine kısaca bahsedecek olursam , mimarlara ülkemizde ihtiyaç giderek artmaktadır.Ama asgari ücretin biraz üzerinde başlayacağın maaş baremini 2 doktor kazancına kadar ve daha da ötede düşünebilirsin zamanla..İlk 5 yıl nerede çalışırsan çalış ufak tefek işler , şantiye kontrol defteri idaresi , simsiyah autocad ekranında teknik çizim yapacaksın.Sonraki 5 yılda ya kendi ofisini açacak , ya da maaşını biraz artırarak daha özel işlerde çalışıyor olarak bulacaksın kendini..

Sonrası ise gerçekten kader! 🙂

”..Mimar olmanın ön koşulları nelerdir?..”

Mesleği gerçekten sevmek.Hatta aşık olmak..Bir iş üzerinde saatlerce , günlerce hatta aylarca çalışacak kadar sabırlı olmak..Farklı şeyler düşünmek , yeni fikirler üretebilmek.Araştırma ve grup çalışmasına yatkın olabilmek.Düzgün bir diksiyon ve kuvvetli bir ifade gücü..

 

Aklındaki sorulara cevap verebildiysek ne mutlu bize.Bu arada sorularınızın gerçekten çok başarılı olduğunu da söylemeden edemeyeceğim.Saygılarımla , başarılar yolunuz açık olsun!

Alper Kopar

İ.T.Ü Mimarlık Fakültesi mezunu. İstanbul bölgesi, yurt içi ve yurt dışında çeşitli projelere imza atmış bulunmaktadır. Yaptığı işler arasında konut, alışveriş merkezi, otel projelerinin mimari projeleri ve iç mimari projeleri bulunmakta ve proje üretmeye devam etmektedir.

Yakın Zamanda Gönderilenler

SÜRDÜRÜLEBİLİR KAYNAKLI EKOLOJİK BİR PARK

Sürdürülebilirlik kavramı kentlerin gelişmesindeki önemli yapılardan biridir. Teknolojinin geldiği boyuttaki ileri seviyenin olumlu yönlerinin yanı…

2 hafta Önce

Dijitalleşen Hayatlarda Mimarinin Yeri

Dijitalleşmek hem şehirleri hem de şehirlerin mimarisini oldukça radikal çizgilerle dönüştürüyor. Belirli bir noktaya kadar…

1 ay Önce

Aydınlatmalarda Sıcaklık Birimi Kelvin Nedir?

Aydınlatmalarda sıcaklık birimi Kelvin olarak karşımıza çıkıyor. Söz konusu aydınlatma olunca, renk sıcaklığı burada ışık…

2 ay Önce

Tematik Ve Renkli Bir Liman Bahçesi

Peyzaj mimarlığında tasarım, alanın yapısal özellikleri ve diğer elemanlarla ilişik düzenin kurulmasıyla başarıya ulaşır. Her…

2 ay Önce

Tarihi Müze Ve Peyzaj Tasarımı

Tarihsel alanlar, günümüz Peyzaj yapısallığı ile zenginleştirilmiş kültürel miras alanlarının yansımasıdır. Geçmişten beri var olan…

5 ay Önce

Türkiye’nin İlk Mimarlık Gazetesi Açıldı

Yüksek Mimar Murat Erçelebi tarafından Cumhuriyetimizin 100.yılında kurulan mimarigazete.com.tr yayın hayatına başladı. Sektörde öne çıkan…

5 ay Önce

Eviniz ve ofis dekorasyonlarınız için iç mimarlık şirketi.

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezler kullanıyoruz. mimarimedya.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.