Mimarlık Okumayı Düşünen Bir Liseli’nin Maili

    11 yıl önce yazıldı. Yazar:
    Abone Ol :  

    Mimarimedyabilgi@gmail.com mail adresine gelen maillerden bir tanesi oldukça dikkat çekici ve çok etraflı düşünülerek yazıldığı çok belli.Henüz hazırlık sürecindeki bir mimarlık öğrencisi adayının bu kadar enine düşünerek , çeşitli konulara dem vurması ve sorgulaması ne kadar ilginç ve güzel değil mi?Neyse öncelikle maili noktasına virgülüne kadar aynen yayımlıyor ve sonrasında sorulara tek tek cevap vermeye çalışalım..Bir çok aynı konumdaki insan için aydınlatıcı nitelikte olduğunu düşünmekteyim.

     

    indir”Merhabalar ben Merve. 11. sınıf öğrencisiyim. Bir iki yıldır ileride yapmak istediğim meslek konusunda düşünüyorum araştırıyorum. Resim yapmayı, renkleri ve matematiği çok sevdiğim için en uygun meslek olarak mimarlığı düşündüm ayrıca Sims 3 diye bir oyun var küçüklüğümden beri burda binalar tasarlamayı ve binaları en ufak ayrıntısına kadar düşünmeyi sevmişimdir.

    Şimdi zaman buldukça sitenizi takip ediyorum ünlü mimarların yapıtlarını incelemeye çalışıyorum. Türkiye’de eğitim konusunda ciddi sıkıntılar olduğunu düşünüyorum bize meslekleri yeteri kadar tanıtmıyorlar yalnızca üniversite sınavına hazırlamak için ezber yaptırıyorlar.

    Ben de mimari alanına ilginizden dolayı size bazı sorular sormak istedim öncelikle nitelikli bir mimar olmak için devlet üniversitesi mi özel üniversite mi tercih edilmelidir benim ailem orta halli bu nedenle burslu okumanın avantaj ve dezavantajları hakkında bilgi verirseniz sevinirim. Öncelikli hedeflerim Bahçeşehir Üniversitesi İTÜ ODTÜ ve Mimar Sinan Üniversitesi ancak hedeflediğim puanı yapamazsam yine de mimar olmak için daha düşük üniversitelere gitmem kariyerimi nasıl etkiler? Ve Türkiye’de mimarlıkta iş imkanları ne durumda? Bitirdiğim üniversite bunu nasıl etkiler? Mimar olmanın ön koşulları nelerdir? Aklımdaki soru işaretleri bunlar cevaplarsanız çok memnun olurum.”

     

    Öncelikle bu kadar yoğun biçimde araştırma ve fizibilite çalışmanız için gerçekten takdire şayan ve süprizlerle karşılaşmaya namüsait bir pozisyonda olduğunu belirtmek isterim!.

    Şimdi sorduğunuz sorulara kendi persfektifimden öznel yorumlarla cevap vermeye çalışacağım.

     

    ”..Resim yapmayı, renkleri ve matematiği çok sevdiğim için en uygun meslek olarak mimarlığı düşündüm..”

    Mimarlığın sadece sanatsal nitelik taşımadığını veya sadece hesaplamalar üzerine şekillenmediğini düşünecek olursak ilgi alanlarınız gerçekten bu meslek için uygun.

     

    ”..ayrıca Sims 3 diye bir oyun var küçüklüğümden beri burda binalar tasarlamayı ve binaları en ufak ayrıntısına kadar düşünmeyi sevmişimdir..” 

    Bu gibi şeyleri mimarlık yapan veya bu meslekle ilgilenen tüm insanların belirli dönemlerde hobi olarak / ilgi alanı olarak deneyimlediklerini zaten söylememe gerek yoktur sanırım..Mesela ben de küçükken mandallarla köprü yapardım.Taşlar ve ince çitalarla çamurla sıvanmış 0.25 metrekarelik filan evler yapardım.

     

    ”..Şimdi zaman buldukça sitenizi takip ediyorum ünlü mimarların yapıtlarını incelemeye çalışıyorum..”

    Sizin gibi üniversitede mimarlık okumayı düşünen meslektaş adaylarımızın mimarimedya.com’un tüm linklerini aşındırdığını ve tüm yazılarını okuduğunuzu gelen maillerden zaten anlıyorum..Ünlü mimarların başyapıtlarını incelemeniz , en azından şimdilik mesleki aşkınızı körükleyebilecek bir olay.Bu olayı mezun olduktan sonraki bilgilerinizle yaptığınızda kendinizdeki değişimi görünce şok olacaksınız.Dolayısı ile faydalı bir davranış olduğunu söyleyebilirim.

     

    ”..Türkiye’de eğitim konusunda ciddi sıkıntılar olduğunu düşünüyorum bize meslekleri yeteri kadartanıtmıyorlar..”

     

    Bu konuda gerçekten haklısınız.Size katılmamak elde değil.Ancak bazı liselerin , meslekler hakkında öğrencileri aydınlatmak için çeşitli söyleşiler düşündüğünü de duymuştum.

     

    ”..nitelikli bir mimar olmak için devlet üniversitesi mi özel üniversite mi tercih edilmelidir..”

     

    Nitelikli bir mimar olmak için üniversite bile okumaya gerek olmadığını söyleyeceğim ama belki sizle beraber bu yazıyı okuyan herkes buna şaşıracaktır.Bu şaşkınlığı gidermek için bu yazıyı mutlaka okumalısınız..

    Bir farklı bakış açısı daha söyleyeceğim..O da işin üniversitede ya da hocalarda bitmediği , herşeyin öğrencinin kendisinde bittiği gerçeğidir.Hani bazı egoistlerin ”mimar olunmaz , doğulur!” tezini desteklese de bunun gerçeklik payı gerçekten var.Tercih konusunda kafanda bir üniversite yok ise istanbul aydın üniversitesini tavsiye edebilirim.Ben de oradan mezunum ve Türkiye’nin en başarılı akademisyenleri , mimarlık teorisyenleri bu okulda.Bahçeşehir Üniversitesi veya İTÜ’de aynı şekilde çok kaliteli üniversiteler.Devlet üniversitesi veya Vakıf Üniversitesini okuman daha iyi bir mimar olabilmen , çok daha iyi yerlere gelebilmeni pek tetiklemeyecek şeyler olduğunu düşünüyorum.

    ”..burslu okumanın avantaj ve dezavantajları ..”

    Genel not ortalamasının belirli puanın altına düşmesi veya devamsızlık konusundaki en ufak aksaklıkta bursların iptal olabileceği tezi gerçek olsa da pek sık duyulan şeylerden değil.O bakımdan rahat ve masrafsız denilebilir.

     

    ”..Öncelikli hedeflerim Bahçeşehir Üniversitesi İTÜ ODTÜ ve Mimar Sinan Üniversitesi ancak hedeflediğim puanı yapamazsam yine de mimar olmak için daha düşük üniversitelere gitmem kariyerimi nasıl etkiler? ..”

    ”Düşük üniversite” lafından umarım puanı kastedmişsindir. 🙂 Eğitim bakımından hiçbir akademik kuruluş kendini riske atamaz.Artık neredeyse tüm üniversitelerimizin belirli standartların üzerinde bir konumda olduğunu söyleyebilirim.Bahsettiğin Üniversiteler gerçekten çok iyi bu arada..

     

    ”..Ve Türkiye’de mimarlıkta iş imkanları ne durumda? ..”

    Konuyla ilgili mimarimedya’da güzel ve çok tıklanan yazılar mevcut.Mesela bu yazı. Ya da bu yazı. Onlar sarmadıysa bir de buna bak derim..

    Ancak yine kısaca bahsedecek olursam , mimarlara ülkemizde ihtiyaç giderek artmaktadır.Ama asgari ücretin biraz üzerinde başlayacağın maaş baremini 2 doktor kazancına kadar ve daha da ötede düşünebilirsin zamanla..İlk 5 yıl nerede çalışırsan çalış ufak tefek işler , şantiye kontrol defteri idaresi , simsiyah autocad ekranında teknik çizim yapacaksın.Sonraki 5 yılda ya kendi ofisini açacak , ya da maaşını biraz artırarak daha özel işlerde çalışıyor olarak bulacaksın kendini..

    Sonrası ise gerçekten kader! 🙂

    ”..Mimar olmanın ön koşulları nelerdir?..”

    Mesleği gerçekten sevmek.Hatta aşık olmak..Bir iş üzerinde saatlerce , günlerce hatta aylarca çalışacak kadar sabırlı olmak..Farklı şeyler düşünmek , yeni fikirler üretebilmek.Araştırma ve grup çalışmasına yatkın olabilmek.Düzgün bir diksiyon ve kuvvetli bir ifade gücü..

     

    Aklındaki sorulara cevap verebildiysek ne mutlu bize.Bu arada sorularınızın gerçekten çok başarılı olduğunu da söylemeden edemeyeceğim.Saygılarımla , başarılar yolunuz açık olsun!

    Kategori:
    Makale

    tarafından yorumlandı Mimarlık Okumayı Düşünen Bir Liseli’nin Maili

    • Sims 3’te ev tasarlamayı ben de çok severdim. Üniversite tercihlerim sırasında kulaktan dolma bilgilerle mimarlık yazmadım ve ilgim olmayan bir bölümde yıllar harcayıp sonunda okulu bıraktım. Şuan mimarlık okuyorum. Sims 3 tabi ki bir meslek seçimi için ölçü olamaz ama bu denli ufak ve farkında olmadığınız ilgilerinizi görmezden gelmeyin. Zaman geri gelmiyor.

      ayhan 24 Temmuz 2015 06:42
    • Mimar sinan güzel danatlar Üniversitesi mimarlık bökümü ile ilgili ne düşünüyorsunuz çoğu kişiyi dinlediğime göre olumsuz konuşuyor. Detaylı nirşekilde uzun uzun anlatılırsa sebinirim 🙂

      Selma 30 Temmuz 2015 09:22
    • Gerçekten çok güzel açıklamasını tesekkur ederim . bende bu soruları soran arkadaş gibi mimarlıkla ilgili konuları araştırıyoruz. Bende başarılı bir mimar olmak istiyorum. 10. Sınıf öğrencisinin sayısal seçtim.insallah yaparım.ayrıca benimde size bir sorum var 16 yaşında biri olarak bir mimarlık ofisine gitsem beni stajer veya ayakçı gibi çalıştırırlar mi? ( yeter ki mesleği öğrenip gorebileyim)

      Behos 4 Mart 2016 22:01
    • Merhabalar
      Mimarlık hakkındaki yazilarinizi okudum,teşekkür ederim aydinlattiniz fakat birşeyi merak ediyorum ben meslek liseliyim Türkiye de ne yazıkki meslek liseleri biraz alt seviyede oldugunu düşünüyorum çünkü sayisal derslerin hicbirini görmedik dolayisiyla mimarlik puanlari çok yüksek bana göre tutturmak icin en az bir sene daha calismam gerekecek,mimarligi kıbrıstaki üniversitelerde tutturmak biraz daha kolay kıbrıstaki üniversitelerin ne gibi avantajlari veya dezavantajlari olabilir?

      Yigit 22 Mart 2016 12:13
    • Merhaba bende son bir haftadır mimar olmayı düşünen biriyim bugün lys1 matematik sınavına girdim aslında diş hekimliği istiyordum ama puanımın biraz düşük geleceğini anladığımdan mimarlığa doğru kaydı fikrim diyebilirim. Bu meslek için özel bir ilgimin olmayışı ilerde beni bıktırır veya işimde başarısız edebilir mi? Ya da istemediğim bir meslek haline dönüşebilir mi? Ve şunuda sormak istiyorum mimarlık için özel bir çizim yeteneğindeki veya el yatkınlığı şart mı ? Olmazsa olur mu?

      Hale 19 Haziran 2016 20:04
    • Ben mimar olmayı çok istiyorum fen derslerim çok iyidir ama matematiğim orta seviyede sadece 8.sınıfta düştü matematik dersim ama çok çalışarak kendimi geliştirebileceğime inanıyorum fakat teog puanımın birçok anadolu lisesine yetti ama bana meslek lisesi çıktı mimar olmayı çok istiyorum meslek lisesinde okuyup mimar olabilirmiyim

      Ayşe 18 Temmuz 2017 13:46
    • Esenlikler, ben mimarlık okumak istiyorum ama yurt dışı olanaklarını merak ediyorum, Türkiye’de lisans okuduktan sonra yurt dışında yüksek lisansa kabul edilebilir miyim ya da yurt dışındaki bir şirkete başvurduğumda kabul edilme şansım olur mu, cevaplarsanız çok mutlu olurum teşekkürler.

      deren 8 Aralık 2019 01:47

    Cevap yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Mimari Medya