Kategoriler: Makale

Okullarda Verilen Mimarlık Eğitimi Ne Kadar Yeterli?

Kitaplarla  ,dergilerle , kanlı ve uykusuz geçen jürilerle , ozalitlere yatırılan onlarca lirayla , söyleşilerle , sohbetlerle , yazıyla çiziyle mimarlık öğrenilmez!

Mimarlık, pratikteki bilgilerin ve hayal gücünün uygulamada ne kadar başarılı birleştirildiğiyle doğru orantılı olarak artar.Mimarlığın artması ne demek mi oluyor?

Hemen açıklayayım..

Mimarlığın artması demek , daha sağlıklı yapıların (estetik-sağlam ve fonksiyonel) artması demek.

Mimarlığın artması demek , hem yerel , hem global projelerin çevremizde daha fazla görünmesi demek.

Mimarlığın artması demek , yalnızca para kazanmak için üretim yapan müteahhitlik firmalarının azalması demek!

Uyumlu bir insanım..Aksi , nalet değilim çok şükür 🙂 .Bazı yazılarımda lüzumsuz eleştiri alıyorum çünkü bunu bu yüzden söylüyorum.Olumsuz yorum almak moralimi bozmuyor elbette , hoşuma bile gidiyor..Çok seslilik her zaman iyidir.Çünkü koyun sürüsü değiliz.Herkesin fikri benim için çok değerlidir..Yine bu yazımda da beğenmediğiniz noktaları açıkça beyan edebilirsiniz..Çok mutluluk duyarım hatta..

Neyse konu iyice dallanıp budaklanmadan mevzuya yeniden balıklama dalayım..Size hayalimdeki mimarlık eğitimini anlatacağım..

Hayalimdeki mimarlık eğitimi aynen şu şekilde..

  • İlk yıl , edebiyat , tarih vs.. yerine mesleği tanıtan ve meslek hakkında fikir sahibi eden dersler olmalı..Ders te değil aslında..Sohbet ve söyleşiler..
  • İkinci yıl teknik çizim muhabbetlerine balıklama dalarak bir kaç pratik bilgi ve ufak çapta proje yönetimine girilmelidir.
  • Üçüncü yıldan itibaren bitirene dek (bence mimarlık eğitimi 5 yıl olmalı) , seçilen bir arsa üzerine bir kaç farklı tarzda proje geliştirilerek en başarılı projeyi çizen öğrencinin projesini uygulamaya sokmalı..En başından en sonuna kadar mimarlık öğrencileri yürütmeli o şantiyeyi (hocaların kritik müdahaleleriyle..).30 günlük şantiye stajıyla inşaat bilgisi ne kadar yeterli olur hiç anlayabilmiş değilim..
  • Son sene ise mimarlık eğitimi meslek pratiği ve bürokrasi ile bilgisayar sistemleri üzerine yoğunlaşmalı..Çünkü bir mimarın meslek yaşantısında ayağının biri şantiyede iken diğer ayağı belediyede olacaktır.Ofis kısmı pek yüzdeye girecek çoklukta değil maalesef..
  • İşin pazarlama kısmı da var ki bunun için ayrıca en az 2 yıl gerekmektedir.Yani dil ve anlatım da çok önemli..

 

Alper Kopar

İ.T.Ü Mimarlık Fakültesi mezunu. İstanbul bölgesi, yurt içi ve yurt dışında çeşitli projelere imza atmış bulunmaktadır. Yaptığı işler arasında konut, alışveriş merkezi, otel projelerinin mimari projeleri ve iç mimari projeleri bulunmakta ve proje üretmeye devam etmektedir.

Yakın Zamanda Gönderilenler

SÜRDÜRÜLEBİLİR KAYNAKLI EKOLOJİK BİR PARK

Sürdürülebilirlik kavramı kentlerin gelişmesindeki önemli yapılardan biridir. Teknolojinin geldiği boyuttaki ileri seviyenin olumlu yönlerinin yanı…

6 gün Önce

Dijitalleşen Hayatlarda Mimarinin Yeri

Dijitalleşmek hem şehirleri hem de şehirlerin mimarisini oldukça radikal çizgilerle dönüştürüyor. Belirli bir noktaya kadar…

3 hafta Önce

Aydınlatmalarda Sıcaklık Birimi Kelvin Nedir?

Aydınlatmalarda sıcaklık birimi Kelvin olarak karşımıza çıkıyor. Söz konusu aydınlatma olunca, renk sıcaklığı burada ışık…

1 ay Önce

Tematik Ve Renkli Bir Liman Bahçesi

Peyzaj mimarlığında tasarım, alanın yapısal özellikleri ve diğer elemanlarla ilişik düzenin kurulmasıyla başarıya ulaşır. Her…

2 ay Önce

Tarihi Müze Ve Peyzaj Tasarımı

Tarihsel alanlar, günümüz Peyzaj yapısallığı ile zenginleştirilmiş kültürel miras alanlarının yansımasıdır. Geçmişten beri var olan…

5 ay Önce

Türkiye’nin İlk Mimarlık Gazetesi Açıldı

Yüksek Mimar Murat Erçelebi tarafından Cumhuriyetimizin 100.yılında kurulan mimarigazete.com.tr yayın hayatına başladı. Sektörde öne çıkan…

5 ay Önce

Eviniz ve ofis dekorasyonlarınız için iç mimarlık şirketi.

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezler kullanıyoruz. mimarimedya.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.