Kitaplarla ,dergilerle , kanlı ve uykusuz geçen jürilerle , ozalitlere yatırılan onlarca lirayla , söyleşilerle , sohbetlerle , yazıyla çiziyle mimarlık öğrenilmez!
Mimarlık, pratikteki bilgilerin ve hayal gücünün uygulamada ne kadar başarılı birleştirildiğiyle doğru orantılı olarak artar.Mimarlığın artması ne demek mi oluyor?
Hemen açıklayayım..
Mimarlığın artması demek , daha sağlıklı yapıların (estetik-sağlam ve fonksiyonel) artması demek.
Mimarlığın artması demek , hem yerel , hem global projelerin çevremizde daha fazla görünmesi demek.
Mimarlığın artması demek , yalnızca para kazanmak için üretim yapan müteahhitlik firmalarının azalması demek!
Uyumlu bir insanım..Aksi , nalet değilim çok şükür 🙂 .Bazı yazılarımda lüzumsuz eleştiri alıyorum çünkü bunu bu yüzden söylüyorum.Olumsuz yorum almak moralimi bozmuyor elbette , hoşuma bile gidiyor..Çok seslilik her zaman iyidir.Çünkü koyun sürüsü değiliz.Herkesin fikri benim için çok değerlidir..Yine bu yazımda da beğenmediğiniz noktaları açıkça beyan edebilirsiniz..Çok mutluluk duyarım hatta..
Neyse konu iyice dallanıp budaklanmadan mevzuya yeniden balıklama dalayım..Size hayalimdeki mimarlık eğitimini anlatacağım..
Hayalimdeki mimarlık eğitimi aynen şu şekilde..
- İlk yıl , edebiyat , tarih vs.. yerine mesleği tanıtan ve meslek hakkında fikir sahibi eden dersler olmalı..Ders te değil aslında..Sohbet ve söyleşiler..
- İkinci yıl teknik çizim muhabbetlerine balıklama dalarak bir kaç pratik bilgi ve ufak çapta proje yönetimine girilmelidir.
- Üçüncü yıldan itibaren bitirene dek (bence mimarlık eğitimi 5 yıl olmalı) , seçilen bir arsa üzerine bir kaç farklı tarzda proje geliştirilerek en başarılı projeyi çizen öğrencinin projesini uygulamaya sokmalı..En başından en sonuna kadar mimarlık öğrencileri yürütmeli o şantiyeyi (hocaların kritik müdahaleleriyle..).30 günlük şantiye stajıyla inşaat bilgisi ne kadar yeterli olur hiç anlayabilmiş değilim..
- Son sene ise mimarlık eğitimi meslek pratiği ve bürokrasi ile bilgisayar sistemleri üzerine yoğunlaşmalı..Çünkü bir mimarın meslek yaşantısında ayağının biri şantiyede iken diğer ayağı belediyede olacaktır.Ofis kısmı pek yüzdeye girecek çoklukta değil maalesef..
- İşin pazarlama kısmı da var ki bunun için ayrıca en az 2 yıl gerekmektedir.Yani dil ve anlatım da çok önemli..
Mimarlık eğitiminde yeterli olmayan tek şey yeni bitme asistanlar bnce 😀
Mezun olunca dünyayı kurtaracağını sanan mimarlık öğrencisi sayısı ne kadar fazla ülkemizde..Yazık ya..çok acıyorum onlara kesinlikle çok zor durumdalar..Yarışmalara sarıp onun bunun yanında pinekliyorlar olmadık fırçayı yiyorlar iş hayatında.Çok acımasız gerçekler dolu piyasa..Kimse bunları öğretmiyor okullarda..