Kategoriler: Makale

Minimalist Mimarinin Ticari Oyuncakları: ”mikro evler”

Ian Lorne Kent ‘in tasarladığı 25.000 $’dan satışa sunulan bu mikro evler , diğer muadilleri gibi kolayca sökülebilip taşınma özelliğine de sahip.Tasarım bakımından oldukça elastik ve estetik özellikleriyle benzerlerinden ayrıldığı söylemeliyim.

Ancak yaklaşık 50.000 Türk Lirasına satın alabileceğiniz NOMAD‘ın geliştirdiği bu mikro evler ( kapsül ev veya minimalist ev olarak ta kullanılmaktadır) örneğin bir misafiriniz geldiği zaman sizi mahcup edecek özelliklere de sahip.

Çünkü sadece 10 x 10 metre karelik oturma alanıyla , yatak odası , oturma odası , salon , banyo , tuvalet mutfak gibi mekanları da içerisinde barındırıyor.Ülkemizde böyle bir seri üretim yapan firmalarında olduğunu biliyoruzdur.Örneğin VEKON adı altında üretimler yapıp çeşitli ülkelere ihracat yapan katlanabilir konteyner yaşam alanları üreten bir firmamız var.

İç çözümlerine ve fonksiyonalite bakımından incelendiğinde hepsinin ortak noktası çıkacaktır.O da şüphesiz az alanda çok fonksiyonu , estetik ve kullanışlılık bakımından dikkate alarak tasarlamak.

Bu konu ile benzer paralelikte bir yazıyı da geçenlerde sizlerle paylaşmıştık.

10 m2’lik öğrenci evi

Gelelim sürdürülebilirlik boyutuna..Bu konuda betonarme ve karkas yapı çeşitlerinin tamamından daha sürdürülebilir yapılar olduğunu düşünmekteyim.Sosyal sürdürülebilirlik konusunda ise ”tek aile evi” konseptinde kullanılacağından başarılı bir çözüm olduğunu düşünüyorum.

Betonarme konusunda felsefik bir yazı arıyorsanız da bunu okuyabilirsiniz.

Mimarlığın Betonlaşmamış Halleri

İnşaat işiyle uğraşmaktan yorulanlar , emekliliğinde deniz manzaralı kentin kalabalığından uzakta batıda yaşamak isteyenler için de düşünülebilecek bu evlerin bazı mühendislik sitelerinde yalıtım ve mukavemet bakımından pek dayanıklı olmadıklarını okuyabiliriz.Ancak benim kişisel görüşüme göre deprem konusunda 5 katlı betonarme ve 15 yıllık bir binadan daha dayanıklı özelliklere sahip olması.

Bu mikro ev hakkında çeşitli canlandırmalar ve görselleştirmelerin devamı için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz .

 

Benzer yapı sistemleri ve kullanım şekillerinden bir tanesi de aşağıdaki yazıdan okuyabilirsiniz.

Sauna Kutusu (konteyner’in inanılmaz dönüşümü)

Alper Kopar

İ.T.Ü Mimarlık Fakültesi mezunu. İstanbul bölgesi, yurt içi ve yurt dışında çeşitli projelere imza atmış bulunmaktadır. Yaptığı işler arasında konut, alışveriş merkezi, otel projelerinin mimari projeleri ve iç mimari projeleri bulunmakta ve proje üretmeye devam etmektedir.

Yakın Zamanda Gönderilenler

Dijitalleşen Hayatlarda Mimarinin Yeri

Dijitalleşmek hem şehirleri hem de şehirlerin mimarisini oldukça radikal çizgilerle dönüştürüyor. Belirli bir noktaya kadar…

2 hafta Önce

Aydınlatmalarda Sıcaklık Birimi Kelvin Nedir?

Aydınlatmalarda sıcaklık birimi Kelvin olarak karşımıza çıkıyor. Söz konusu aydınlatma olunca, renk sıcaklığı burada ışık…

4 hafta Önce

Tematik Ve Renkli Bir Liman Bahçesi

Peyzaj mimarlığında tasarım, alanın yapısal özellikleri ve diğer elemanlarla ilişik düzenin kurulmasıyla başarıya ulaşır. Her…

1 ay Önce

Tarihi Müze Ve Peyzaj Tasarımı

Tarihsel alanlar, günümüz Peyzaj yapısallığı ile zenginleştirilmiş kültürel miras alanlarının yansımasıdır. Geçmişten beri var olan…

4 ay Önce

Türkiye’nin İlk Mimarlık Gazetesi Açıldı

Yüksek Mimar Murat Erçelebi tarafından Cumhuriyetimizin 100.yılında kurulan mimarigazete.com.tr yayın hayatına başladı. Sektörde öne çıkan…

4 ay Önce

Peyzaj Onarım Perspektifi İle Şekillenen Kamusal Alan Fikri

Kırsal veya kentsel ekolojinin geçmişi peyzaj onarım yapılacak alanların kullanım biçimini doğrudan etkilemektedir.Onarımla birlikte bambaşka…

7 ay Önce

Eviniz ve ofis dekorasyonlarınız için iç mimarlık şirketi.

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezler kullanıyoruz. mimarimedya.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.