Kategoriler: Makale

Mimarlık ve Matematik

Çok uzak terimler değiller aslında..Geometrilerin birleşimleri ve keskin hatları her zaman mimarlık için esin kaynağı olarak kullanılmabilmektedir.

  Mimaride simetrik anlayışın, ‘eleştirel mimari’ alanında büyük bir koz olarak kullanılması simetri  ve geometri seven mimarları rahatsız etmektedir.

Esasında geometrik öğelerin kullanımı, binaların aero-dinamik yapısı ve struktur sistemleri bakımından pozitif puan kazanmalarına muhteşem imkanlar sunmaktadır.

 

 

Kolon – kiriş aksları ve diğer taşıyıcı sistem elemanları , kendilerini daima daha iyi ifade edebilecekleri bir şans bulabilmeleri için geometriden yararlanılan projelerde rahatlıkla görülmektedir.

Solda bir Budist Tapınağı görülmektedir(Mobius Strip).Kıvrımlı hatları ile mimaride ‘spline’ (Türkçesi ile eğri çizgi) kullanımı dikkat çekmektedir.Bâriz biçimde geometriden faydalanılmadığını kim iddia edebilir ki?

Çin’de bulunan bu tasarım için matematikten esinlenilmiştir desek , yanlış konuşmuş olmayız sanırım.

Mimaride Matematikten esinlenmek , yeni bir ifade değil elbette..Piramitlerde ve eski çağ tapınaklarında çokça rastlanılan, hatta sıradanlaşan bir üslup diyebiliriz.Günümüzde de örneklerine pek sık rastlansa da organik mimari denilen olay bu yaklaşım tarzını demodeleştirmiştir.

Walter Netsch – Colorado

 

 

Soldaki yapı ise Walter Netsch  tarafından tasarlanılmış ABD’nin Colorado Eyaletinde bulunan Cadet Şapelidir.17 dış bükey üçgen kulesi ve 3.5 Milyon dolarlık maaliyeti ile günümüz Modern Mimarisi için güzel sayılabilecek örneklerdendir.

Esin kaynağı olarak üçgenlerden yararlanılan bu masif ama dinamik görünümlü yapı, keskin ve ikonik hatlarıyla bir ibadet mekanı için oldukça iddialı görünüyor.

Mimaride simetrik uygulamalara da verilebilecek güzel bir örnek olsa da , denge ve ritim kavramları açısından da uygunluk sağlamakta olduğu söylenilebilir.

(İngiltere) Jeodezik Kubbelere Örnek

Çok sayıda beşgen birleştirilerek ,bu jeodezik kubbeler oluşturulmuştur.

Aynı zamanda Dünya’nın en büyük serası  olma özelliği de bulunan bu yapı çevreye en ufak karbon bırakmayacak yapı malzemesi kullanılması nedeni ile de sürdürülebilirlik unsurlarını da sağlamaktadır.

Mimarlığın matematik ve geometrik ifade biçimlerinde hayat bulduğu projelerden üç tanesini dilimin döndüğü kadar yorumlamaya çalıştım.

Şimdi aşağıda birkaç örneği daha inceleyebilirsiniz..Artık yorumları size bırakıyorum..(SLAYTI İLERLETMEK İÇİN EKRANINA TIKLAMANIZ YETERLİ)

Bu yazının devamı niteliğinde düşünebileceğiniz  ”mimarlık ve matematik – 2” başlıklı bu yazıyı da okuyabilirsiniz.

Alper Kopar

İ.T.Ü Mimarlık Fakültesi mezunu. İstanbul bölgesi, yurt içi ve yurt dışında çeşitli projelere imza atmış bulunmaktadır. Yaptığı işler arasında konut, alışveriş merkezi, otel projelerinin mimari projeleri ve iç mimari projeleri bulunmakta ve proje üretmeye devam etmektedir.

Yakın Zamanda Gönderilenler

Dijitalleşen Hayatlarda Mimarinin Yeri

Dijitalleşmek hem şehirleri hem de şehirlerin mimarisini oldukça radikal çizgilerle dönüştürüyor. Belirli bir noktaya kadar…

1 hafta Önce

Aydınlatmalarda Sıcaklık Birimi Kelvin Nedir?

Aydınlatmalarda sıcaklık birimi Kelvin olarak karşımıza çıkıyor. Söz konusu aydınlatma olunca, renk sıcaklığı burada ışık…

4 hafta Önce

Tematik Ve Renkli Bir Liman Bahçesi

Peyzaj mimarlığında tasarım, alanın yapısal özellikleri ve diğer elemanlarla ilişik düzenin kurulmasıyla başarıya ulaşır. Her…

1 ay Önce

Tarihi Müze Ve Peyzaj Tasarımı

Tarihsel alanlar, günümüz Peyzaj yapısallığı ile zenginleştirilmiş kültürel miras alanlarının yansımasıdır. Geçmişten beri var olan…

4 ay Önce

Türkiye’nin İlk Mimarlık Gazetesi Açıldı

Yüksek Mimar Murat Erçelebi tarafından Cumhuriyetimizin 100.yılında kurulan mimarigazete.com.tr yayın hayatına başladı. Sektörde öne çıkan…

4 ay Önce

Peyzaj Onarım Perspektifi İle Şekillenen Kamusal Alan Fikri

Kırsal veya kentsel ekolojinin geçmişi peyzaj onarım yapılacak alanların kullanım biçimini doğrudan etkilemektedir.Onarımla birlikte bambaşka…

7 ay Önce

Eviniz ve ofis dekorasyonlarınız için iç mimarlık şirketi.

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezler kullanıyoruz. mimarimedya.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.