Mimarlık ve Matematik

    11 yıl önce yazıldı. Yazar:
    Abone Ol :  

    Çok uzak terimler değiller aslında..Geometrilerin birleşimleri ve keskin hatları her zaman mimarlık için esin kaynağı olarak kullanılmabilmektedir.

      Mimaride simetrik anlayışın, ‘eleştirel mimari’ alanında büyük bir koz olarak kullanılması simetri  ve geometri seven mimarları rahatsız etmektedir.

    Esasında geometrik öğelerin kullanımı, binaların aero-dinamik yapısı ve struktur sistemleri bakımından pozitif puan kazanmalarına muhteşem imkanlar sunmaktadır.

     

     

    Kolon – kiriş aksları ve diğer taşıyıcı sistem elemanları , kendilerini daima daha iyi ifade edebilecekleri bir şans bulabilmeleri için geometriden yararlanılan projelerde rahatlıkla görülmektedir.

    Solda bir Budist Tapınağı görülmektedir(Mobius Strip).Kıvrımlı hatları ile mimaride ‘spline’ (Türkçesi ile eğri çizgi) kullanımı dikkat çekmektedir.Bâriz biçimde geometriden faydalanılmadığını kim iddia edebilir ki?

    Çin’de bulunan bu tasarım için matematikten esinlenilmiştir desek , yanlış konuşmuş olmayız sanırım.

    Mimaride Matematikten esinlenmek , yeni bir ifade değil elbette..Piramitlerde ve eski çağ tapınaklarında çokça rastlanılan, hatta sıradanlaşan bir üslup diyebiliriz.Günümüzde de örneklerine pek sık rastlansa da organik mimari denilen olay bu yaklaşım tarzını demodeleştirmiştir.

    Walter Netsch – Colorado

     

     

    Soldaki yapı ise Walter Netsch  tarafından tasarlanılmış ABD’nin Colorado Eyaletinde bulunan Cadet Şapelidir.17 dış bükey üçgen kulesi ve 3.5 Milyon dolarlık maaliyeti ile günümüz Modern Mimarisi için güzel sayılabilecek örneklerdendir.

    Esin kaynağı olarak üçgenlerden yararlanılan bu masif ama dinamik görünümlü yapı, keskin ve ikonik hatlarıyla bir ibadet mekanı için oldukça iddialı görünüyor.

    Mimaride simetrik uygulamalara da verilebilecek güzel bir örnek olsa da , denge ve ritim kavramları açısından da uygunluk sağlamakta olduğu söylenilebilir.

    (İngiltere) Jeodezik Kubbelere Örnek

    Çok sayıda beşgen birleştirilerek ,bu jeodezik kubbeler oluşturulmuştur.

    Aynı zamanda Dünya’nın en büyük serası  olma özelliği de bulunan bu yapı çevreye en ufak karbon bırakmayacak yapı malzemesi kullanılması nedeni ile de sürdürülebilirlik unsurlarını da sağlamaktadır.

    Mimarlığın matematik ve geometrik ifade biçimlerinde hayat bulduğu projelerden üç tanesini dilimin döndüğü kadar yorumlamaya çalıştım.

    Şimdi aşağıda birkaç örneği daha inceleyebilirsiniz..Artık yorumları size bırakıyorum..(SLAYTI İLERLETMEK İÇİN EKRANINA TIKLAMANIZ YETERLİ)

    Bu yazının devamı niteliğinde düşünebileceğiniz  ”mimarlık ve matematik – 2” başlıklı bu yazıyı da okuyabilirsiniz.

    Kategori:
    Makale

    tarafından yorumlandı Mimarlık ve Matematik

    • ”geometrinin kullanım alanını araştırıyorum mimarlıkda geometrinin hangi konularından yararlanıyor. yardımcı olursanız sevinirim….” Diye bir ziyaretçimiz soru sormuş..Bu sorunun cevabını burada paylaşmakta yarar var diye düşünüyorum.İhtiyacı olan herkes faydalanabilsin diye..

      Cevap :Öncelikle günümüz modern mimarisi ve struktur sistemleri bakımından Geometrinin artık pek bir önemi kaldığı söylenemez.Bkz İran Asıllı İngiliz Mimar Zaha Hadid’in tasarımlarına..Geometrinin keskin ve doğrusal hatlarından eser yok.Organik ve soft hareketlerle sağlanan birleşimler ve bunlara paralel mekansal ilişkilerin yakınlaştırılması ile mimaride bütünlük sağlanmıştır..Yalnız , günümüz Türkiye’sindeki klasik konut inşaa ve uygulama sistemleri bakımından gerekse kalıp sistemleri açısından geometriyi yakalayan formların kullanılması hem yerinde uygulama kolaylığı sağlar.Hem de estetik anlamda göze daha hoş persfektifler katar.Tabi bu ikisi bir arada olunca maaliyette bir hayli azalacaktır..
      Bundan yüzyıllarca kadar önceleri , mimarlarlar geometriyi astronimi ile ortak paydada kullanırlardı.Koca Sinan’da bunlardan biridir.Mihrimah sultan camisinde mihrimah sultanın doğum gününde her yıl dolunayı görebilecek şekilde, pencerenin yerinin tespiti için ve daha inşaa ettiği kubbeleri dimdik ayakta tutabilmek için geometri ve matematiğin inceliklerinden faydalanmışlardır.
      Geometri’yi mimarlığa empoze etmek aynı zamanda ; kolon-kiriş birleşimlerindeki rijitliği ve doygunluğu artırıcı bir faktör olarak kazanım sağlamaktadır.İç mekanların birbiriyle olan ilişkisi gerekse mekanların daha fonksiyonel kullanılmaları için muhteşem alanlar yaratmaktadır.
      Gelelim matematiğin mimarlık boyutlarına..İnşaat Mühendisleri ile koordineli olarak yapılan tasarım çalışmalarında görülecektir ki matematiğin mimarlık için vazgeçilmez bir bilim dalı olduğu ALTI ÇİZİLEBİLECEK BİR GERÇEKTİR.
      Umarım yardımcı olabilmişimdir.

      Murat ERÇELEBİ 25 Şubat 2013 12:11
    • cok işime yaradı teşekkürler

      musti 23 Mart 2016 16:01

    Cevap yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Mimari Medya