Kategoriler: Makale

Mimarlık Öğrencilerine Tavsiyeler

Bir öğüt yazısı yazmak kadar itici bir şey yoktur sanırım.Çünkü narsistlik , kendini beğenmişlik ve kendini üstün görmek gibi iyi niyetlere sahip değilim 🙂 .Ancak mezun olalı 3 yıla yaklaşmış bir mimar olarak meslek pratiğinin öğrettikleri ve gördüklerim ışığında sağlam izlenimler paylaşabilirim fakülte sıralarındaki kardeşlerimle..

Öncelikle mimarlık dergilerine milyonlarını yatırmalarını ve her sayıda kendilerine has notlar ile beğendikleri projelerin nerelerini beğenip nerelerini beğenmediklerini yazmalarını önerebilirim..Bu onlara tasarım kabiliyeti yetisi konusunda pozitif katkı sağlayacaktır.

İnternetten mimarimedya.com  , arkitera.com , vb. gibi haber içerikli mimarlık yayınlarını takip edebilirler.Bu konuyla ilgili olarak güzel bir derleme diyebileceğimiz bu yazıyı da okuyabilirsiniz.

Tasarım ve mimarlık felsefesine hitap eden kitapları okuyabilirler.Örneğin Le Corbouser ‘in Bir Mimarlığa Doğru kitabı buna örnek verilebilir.Bu konuda yeni çıkan yerli ve yabancı kaynakları takip etmek için www.yemkitabevi.com.tr adresini kullanabilirsiniz.

Ünlü mimarların neden bu kadar başarılı oldukları konusunda boş vakitlerinde projelerini inceleyip hayatlarını okuyarak değerlendirebilirsiniz.

Youtube , vimeo gibi siteler başta olmak üzere mimari videolar üzerine kurulmuş architube.com sitesini takip edebilirsiniz.

Bir adet yapı kataloğu alarak varolan malzemeler üzerinden dönem projeleri için fikir alabilirsiniz.Bu hem hocaların hoşuna gidecektir.Hem de malzeme bilgisinin malzeme dersinde kalmaması için yerinde bir hareket olacaktır.

Fotoğraf çekmek konusunda başarılı olanlar var ise mimari , mimaride detay vs. gibi mimarlık üzerine fotoğraflar çekerek kendi kütüphanenizi oluşturabilirsiniz.

Orta okuldaki öğretmenime bir gün kitap yazmak istediğimi söylemiştim.Bana çok harika bir laf etti.Daha dün gibi hatırlarım hem de..Dedi ki ;”çok yazmak için çok okumak lazımdır..” İşte buna benzer mantıkla çok sayıda proje incelemek , mimarın ufkunu açar.Ancak benimle ters görüşte olanlarda var.Çok sayıda proje incelemek kopya etmekle eşdeğer diyorlar..

Neyse sonuç olarak karar siz değerli mimarlık öğrencilerinin.

Olayın tamamı sizde bitiyor.Umuyorum birgün bizden de Frank Gehry’ler Zaha Hadid’ler çıkacak..(Dünya çapında ün sahibi mimarlar olması yönüyle.)

Alper Kopar

İ.T.Ü Mimarlık Fakültesi mezunu. İstanbul bölgesi, yurt içi ve yurt dışında çeşitli projelere imza atmış bulunmaktadır. Yaptığı işler arasında konut, alışveriş merkezi, otel projelerinin mimari projeleri ve iç mimari projeleri bulunmakta ve proje üretmeye devam etmektedir.

Yakın Zamanda Gönderilenler

SÜRDÜRÜLEBİLİR KAYNAKLI EKOLOJİK BİR PARK

Sürdürülebilirlik kavramı kentlerin gelişmesindeki önemli yapılardan biridir. Teknolojinin geldiği boyuttaki ileri seviyenin olumlu yönlerinin yanı…

2 hafta Önce

Dijitalleşen Hayatlarda Mimarinin Yeri

Dijitalleşmek hem şehirleri hem de şehirlerin mimarisini oldukça radikal çizgilerle dönüştürüyor. Belirli bir noktaya kadar…

4 hafta Önce

Aydınlatmalarda Sıcaklık Birimi Kelvin Nedir?

Aydınlatmalarda sıcaklık birimi Kelvin olarak karşımıza çıkıyor. Söz konusu aydınlatma olunca, renk sıcaklığı burada ışık…

2 ay Önce

Tematik Ve Renkli Bir Liman Bahçesi

Peyzaj mimarlığında tasarım, alanın yapısal özellikleri ve diğer elemanlarla ilişik düzenin kurulmasıyla başarıya ulaşır. Her…

2 ay Önce

Tarihi Müze Ve Peyzaj Tasarımı

Tarihsel alanlar, günümüz Peyzaj yapısallığı ile zenginleştirilmiş kültürel miras alanlarının yansımasıdır. Geçmişten beri var olan…

5 ay Önce

Türkiye’nin İlk Mimarlık Gazetesi Açıldı

Yüksek Mimar Murat Erçelebi tarafından Cumhuriyetimizin 100.yılında kurulan mimarigazete.com.tr yayın hayatına başladı. Sektörde öne çıkan…

5 ay Önce

Eviniz ve ofis dekorasyonlarınız için iç mimarlık şirketi.

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezler kullanıyoruz. mimarimedya.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.