Kategoriler: Makale

Mimarlık Eğitimini Zor Yapan Nedir?

İlginçtir ilk etapta profesyoneller için oluşturduğumuz mimarimedya’yı daha çok mimarlık öğrencileri ve özellikle de mimarlık okumak isteyen / mimar olmak isteyenler istila etmiş durumda.Rahatsız mıyız? hayır tabiki de..Neticede faydalı birşey üretmek amacımız.

Mimarlık eğitimine dair söylenecek pek çok şeyi neredeyse söyledik.Konuşulacak daha fazla birşey kalmadı diyebiliriz de.Fakat merak edilenler sürekli olacak bu meslek adına.İnternette mimarlığa dair arama yaptığınızda mimarimedya’ya sıkça rastlarsınız.Bu işlediğimiz konuların çeşitliliğinden ve bu alanda nitelikli yayınların olmadığından kaynaklanmaktadır.Bu konuda bizim kadar bu bloga ilgi gösteren herkesin payı var.Onlara müteşekkiriz.

Şimdi mimarimedya iletişim formu üzerinden gelen soruların cevaplandığı bir yazı daha okuyacaksınız.Arkadaşımız mimar olmayı yürekten isteyen, heyecanlı ama bir o kadar da korku dolu biri.Düşüncelerini ve sorularını paylaştığı iletisini tek noktasına bile karışmadan yayımlıyoruz..

Yanıtlamaya çalışalım.Eksik bıraktığımız ya da yanlış söylediklerimiz olursa altta yorum kısmından ekleyebilirsiniz.Yayımlamakta asla imtina etmeyeceğiz.

Ben 11. sınıf öğrencisiyim. Küçüklüğümden beri hep mimar olmayı istedim ve bu işi severek, isteyerek, bıkmadan yapacağımdan da eminim. Ama yaptığım araştırmalarda gözümü korkutan, kafama takılan şeyler var..

Öncelikle okuduğum bütün yazılarda mimarlık okumanın çok zor olduğunu söylüyorlar. Ama bu kadar çok istediğim bir mesleği de severek okuyacağımdan zorluklarla başa çıkabileceğimi umuyorum. Sonra çok masraflı bir bölüm olduğundan bahsediliyor. Ailemin durumu orta halli ama ben yine de onlara yük olmak istemiyorum.

Bulunduğum şehirdeki mimarlık fakültesi yeni kuruldu ve pek iyi olduğu söylenemez ayrıca hedeflediğim üniversiteler de başka sehirlerde. Yani şehir dışına çıkmam gerekiyor ve bu da beraberinde daha çok masrafı getiriyor. Şöyle bir şey duydum okurken aynı zamanda mimarlık ofislerinde çalışabilirmişiz sizce bu ne kadar mümkün? Sorularıma cevap verirseniz çok sevinirim gerçekten bana çok yardımcı olursunuz şimdiden teşekkürler.

Mimar olmak istemen , mimarlık mesleği ne yapar?.Ne tür alanlarda çalışır?.Mimarların vasıfları nelerdir?.Gibi soruları araştırmanla ciddileşecektir.

Ciddileşmesinden kasıt mutlak surette mesleği tanıman ile ilgili.Tanımadığın bir mesleği ne derece severek yapabilirsin ki?

Araştırmalarını mimarimedya gibi nitelikli blogları okuyup dergileri takip ederek derinleştirebilirsin.Bu sadece bir öneri elbette.

Mimarlık eğitimi özellikle de ülkemizde dünya üzerindeki en basit olanların başında.Yani yurt dışında mimarlık eğitimleri uygulama destekli ve daha nitelikli.

Ülkemizde ise akademisyenlerin kaprislerinden bahsedilip duruyor.Halen bunları konuşuyor olmamız bile üzücü öyle değil mi?

Şimdi hamama giren elbette terler..Canını sıkmak istemem ama eğitim gerçekten masraflı.Hemde diş hekimliğinden sonra ikinci sırada geliyor araştırmalara göre.Özellikle de son sınıfta her hafta pafta pafta çıktılar almak , maketler , sunum çıktıları vs. vs.Öğrenci harçlığı bunlara yetmez.

Bulunduğun şehirdeki üniversiteyi neden kötülüyorsun ?

İyi kötü demek için bu konuda uzmanların görüşlerini ve düşüncelerini bilmek gerekir diye düşünüyorum.Henüz mezunu bile olmayan bir üniversitenin iyi veya kötü olduğunu söylemek için biraz erken açıkçası..

Mezun olmadan bir mimarlık ofisinin havasını soluyabilirsin.Ancak çok cömert bir ofis sahibine denk gelmelisin para kazanmak için.Para kazanabileceğin manada söylememişlerdir bunu.Ya da söylememişizdir.Bunu mimar olmadan mimarlık yapanların yanında bulunarak mesleğe dair daha fazla şeyi daha kısa sürede öğrenebilmen maksadıyla önermişlerdir.

Şimdi sana bir kaç önerim olacak naçizane..

Mimar olmak istiyorsan önce hayal kurmayı öğren!.

 

Hayallerini bile sınırlayan korkuların var!(Masraf, eğitimin zorluğu, eğitimi vereceklerin seviyesi vsç vs.).Bunları aşmaya çalış!.Hayal kurmak ücretsizdir ve amaca ulaşmanda tek dostun o olacak..

 

Meslek hayatında yeterince sınırlayıcıların olacak zaten! 😉

Alper Kopar

İ.T.Ü Mimarlık Fakültesi mezunu. İstanbul bölgesi, yurt içi ve yurt dışında çeşitli projelere imza atmış bulunmaktadır. Yaptığı işler arasında konut, alışveriş merkezi, otel projelerinin mimari projeleri ve iç mimari projeleri bulunmakta ve proje üretmeye devam etmektedir.

Yakın Zamanda Gönderilenler

SÜRDÜRÜLEBİLİR KAYNAKLI EKOLOJİK BİR PARK

Sürdürülebilirlik kavramı kentlerin gelişmesindeki önemli yapılardan biridir. Teknolojinin geldiği boyuttaki ileri seviyenin olumlu yönlerinin yanı…

21 saat Önce

Dijitalleşen Hayatlarda Mimarinin Yeri

Dijitalleşmek hem şehirleri hem de şehirlerin mimarisini oldukça radikal çizgilerle dönüştürüyor. Belirli bir noktaya kadar…

2 hafta Önce

Aydınlatmalarda Sıcaklık Birimi Kelvin Nedir?

Aydınlatmalarda sıcaklık birimi Kelvin olarak karşımıza çıkıyor. Söz konusu aydınlatma olunca, renk sıcaklığı burada ışık…

1 ay Önce

Tematik Ve Renkli Bir Liman Bahçesi

Peyzaj mimarlığında tasarım, alanın yapısal özellikleri ve diğer elemanlarla ilişik düzenin kurulmasıyla başarıya ulaşır. Her…

1 ay Önce

Tarihi Müze Ve Peyzaj Tasarımı

Tarihsel alanlar, günümüz Peyzaj yapısallığı ile zenginleştirilmiş kültürel miras alanlarının yansımasıdır. Geçmişten beri var olan…

5 ay Önce

Türkiye’nin İlk Mimarlık Gazetesi Açıldı

Yüksek Mimar Murat Erçelebi tarafından Cumhuriyetimizin 100.yılında kurulan mimarigazete.com.tr yayın hayatına başladı. Sektörde öne çıkan…

5 ay Önce

Eviniz ve ofis dekorasyonlarınız için iç mimarlık şirketi.

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezler kullanıyoruz. mimarimedya.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.