Kategoriler: Makale

Mimarların İmza Yetkisi Hakkında Bir Yazı..

Henüz öğrenci iken pek çok konuda tam anlamıyla bilgi sahibi olamayız.İnsanlara sorular sorarak bilmediklerimizi öğrenmeye çalışırız.Bir arkadaşımda pek çokları gibi mimarimedya’dan sorularını paylaşmış.Bildiklerimiz kadarıyla cevaplandırmaya çalışalım.

merhaba.mimarlık son sınıf öğrencisiyim.mezun olduktan sonra büro tescil belgesi almadan imza yetkimin olmadığını öğrendim.imza yetkim olmadan ücretli mimarlık yaparsam teknikerden ne farkım kalır ki işverenin gözünde? yada bir yerde ücretli çalışırken freelance  başka proje çizimi nasıl yaparım?bu konu hakkında beni ve arkadaşlarımı bilginiz dahilinde aydınlatırsanız sevinirim.

Merhabalar.. Şimdiden bu derece uzun vadeli planları yapmanız meslek adına heyecanlı olmanızı göstetiyor.Öncelikle ilginiz ve sorunuz için teşekkür ederim.

Büro tescil belgesi olmadan mimari projelerde imza yetkinin olmadığı doğru!.Büro tescil belgesi alabilmek için de vergi numaranın olması ve dolayısı ile maliyeye kayıt olman gerekmektedir.Home ofis çalışan mimarlar büro olarak evlerini gösterseler de büyük çapta işler için itibar ve imaj eksikliğinden pek başarılı olamıyorlar.İmza yetkin olmadan ücretli mimarlık yapsan patronların gözünde teknikerden farkın kalmıyor tabikide.Bu noktada elbette teknikerleri küçümsemek veya başka bir amacımız yok.Mimar ünvanıyla çalışamamak kastedilmektedir bunu da antiparantez belirtelim.Yoksa pek çok tekniker vardır mimarı cebinden çıkarır..

Senin daha görmen gereken o kadar çok saçmalık var ki mesleğimizde gerçekten gözlerine inanamazsın..Sigortasız çalıştırılma mı dersin..Asgari ücret mi dersin.Haftasonu ve geç saatlere kadar çalıştırılmak mı …Neler neler..Bir yerde ücretli çalışırken de freelance ruhsatlı projelere imza atmak diye birşey yok kardeşim.Yapamazsın..Çünkü imza yekin , büro tescil belgen yok..Ancak ne olur, başka bir mimar imza atar ve kdv’sini en az bedel hesabı üzerinden hesaplayıp fatura masraflarını sen ödersin geri kalan parayı da o senin yerine imza atan arkadaş ile bölüşürsün.İşin fenni mesuliyeti imzayı atan mimara ait olacağından böyle birşeyi ben kabul etmezdim şahsen!.Artık o senin arandaki mesele.Bu arada ruhsatlı projeler biraz sıkıntılı ama sen render / fason 2d proje çizimleri yaparak ayda 1000 – 2000 tl arasında gelir elde edebilirsin.Daha büyük hayaller için biraz erken gibi 🙂

 

Alper Kopar

İ.T.Ü Mimarlık Fakültesi mezunu. İstanbul bölgesi, yurt içi ve yurt dışında çeşitli projelere imza atmış bulunmaktadır. Yaptığı işler arasında konut, alışveriş merkezi, otel projelerinin mimari projeleri ve iç mimari projeleri bulunmakta ve proje üretmeye devam etmektedir.

Yakın Zamanda Gönderilenler

Dijitalleşen Hayatlarda Mimarinin Yeri

Dijitalleşmek hem şehirleri hem de şehirlerin mimarisini oldukça radikal çizgilerle dönüştürüyor. Belirli bir noktaya kadar…

2 hafta Önce

Aydınlatmalarda Sıcaklık Birimi Kelvin Nedir?

Aydınlatmalarda sıcaklık birimi Kelvin olarak karşımıza çıkıyor. Söz konusu aydınlatma olunca, renk sıcaklığı burada ışık…

4 hafta Önce

Tematik Ve Renkli Bir Liman Bahçesi

Peyzaj mimarlığında tasarım, alanın yapısal özellikleri ve diğer elemanlarla ilişik düzenin kurulmasıyla başarıya ulaşır. Her…

1 ay Önce

Tarihi Müze Ve Peyzaj Tasarımı

Tarihsel alanlar, günümüz Peyzaj yapısallığı ile zenginleştirilmiş kültürel miras alanlarının yansımasıdır. Geçmişten beri var olan…

4 ay Önce

Türkiye’nin İlk Mimarlık Gazetesi Açıldı

Yüksek Mimar Murat Erçelebi tarafından Cumhuriyetimizin 100.yılında kurulan mimarigazete.com.tr yayın hayatına başladı. Sektörde öne çıkan…

4 ay Önce

Peyzaj Onarım Perspektifi İle Şekillenen Kamusal Alan Fikri

Kırsal veya kentsel ekolojinin geçmişi peyzaj onarım yapılacak alanların kullanım biçimini doğrudan etkilemektedir.Onarımla birlikte bambaşka…

7 ay Önce

Eviniz ve ofis dekorasyonlarınız için iç mimarlık şirketi.

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezler kullanıyoruz. mimarimedya.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.