Mimarların İmza Yetkisi Hakkında Bir Yazı..

    10 yıl önce yazıldı. Yazar:
    Abone Ol :  

    Henüz öğrenci iken pek çok konuda tam anlamıyla bilgi sahibi olamayız.İnsanlara sorular sorarak bilmediklerimizi öğrenmeye çalışırız.Bir arkadaşımda pek çokları gibi mimarimedya’dan sorularını paylaşmış.Bildiklerimiz kadarıyla cevaplandırmaya çalışalım.

    merhaba.mimarlık son sınıf öğrencisiyim.mezun olduktan sonra büro tescil belgesi almadan imza yetkimin olmadığını öğrendim.imza yetkim olmadan ücretli mimarlık yaparsam teknikerden ne farkım kalır ki işverenin gözünde? yada bir yerde ücretli çalışırken freelance  başka proje çizimi nasıl yaparım?bu konu hakkında beni ve arkadaşlarımı bilginiz dahilinde aydınlatırsanız sevinirim.

    Merhabalar.. Şimdiden bu derece uzun vadeli planları yapmanız meslek adına heyecanlı olmanızı göstetiyor.Öncelikle ilginiz ve sorunuz için teşekkür ederim.

    indirBüro tescil belgesi olmadan mimari projelerde imza yetkinin olmadığı doğru!.Büro tescil belgesi alabilmek için de vergi numaranın olması ve dolayısı ile maliyeye kayıt olman gerekmektedir.Home ofis çalışan mimarlar büro olarak evlerini gösterseler de büyük çapta işler için itibar ve imaj eksikliğinden pek başarılı olamıyorlar.İmza yetkin olmadan ücretli mimarlık yapsan patronların gözünde teknikerden farkın kalmıyor tabikide.Bu noktada elbette teknikerleri küçümsemek veya başka bir amacımız yok.Mimar ünvanıyla çalışamamak kastedilmektedir bunu da antiparantez belirtelim.Yoksa pek çok tekniker vardır mimarı cebinden çıkarır..

    indir (1)Senin daha görmen gereken o kadar çok saçmalık var ki mesleğimizde gerçekten gözlerine inanamazsın..Sigortasız çalıştırılma mı dersin..Asgari ücret mi dersin.Haftasonu ve geç saatlere kadar çalıştırılmak mı …Neler neler..Bir yerde ücretli çalışırken de freelance ruhsatlı projelere imza atmak diye birşey yok kardeşim.Yapamazsın..Çünkü imza yekin , büro tescil belgen yok..Ancak ne olur, başka bir mimar imza atar ve kdv’sini en az bedel hesabı üzerinden hesaplayıp fatura masraflarını sen ödersin geri kalan parayı da o senin yerine imza atan arkadaş ile bölüşürsün.İşin fenni mesuliyeti imzayı atan mimara ait olacağından böyle birşeyi ben kabul etmezdim şahsen!.Artık o senin arandaki mesele.Bu arada ruhsatlı projeler biraz sıkıntılı ama sen render / fason 2d proje çizimleri yaparak ayda 1000 – 2000 tl arasında gelir elde edebilirsin.Daha büyük hayaller için biraz erken gibi 🙂

     

    Kategori:
    Makale

    tarafından yorumlandı Mimarların İmza Yetkisi Hakkında Bir Yazı..

    • Maalesef rezil bir meslek Türkiye’de mimarlık. Kimi insanlar Doktor, Mühendis gibi düşünüyor ama değil. Ne işin sanat kısmında kendini tatmin edebilecek olanaklar var ne de maddi. Okurken projelerde çatur çutur AA ile geçiyordum millet sürünüyordu. Ama hikaye tasarım, proje değil, tanıdık akraba mimarlık ofisi sahibi olmasıymış. Tanıdıkları olanlar hemen rahat rahat iş buldu. Benim gibi sözde geleceği parlak görünenler, 2500 tl maaşlı iş bile bulamıyor. Maalesef, mimarlık okumak çöpe para ve zaman atmak gibi. Eğer gerçekten işiniz garanti değilse okumayın derim. Okurken müthiş keyifli ama mezun olunca büyük hayal kırıklığı. Şöyle söyleyeyim bazı pahalı giysi markalarında part time satış elemanı olarak çalışan bir tanıdığım ilebir ofiste haftanın 6 günü full time çalışan mimar arkadaşım aynı maaşı alıyor. Ki o giyim firması çok daha kurumsal yemek, yol ve sigorta gibi şeyler çok daha düzgün çalışıyor. Biz bir hayalin peşinden gittik, siz etmeyin. ?

      Can 5 Mayıs 2019 21:03

    Cevap yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Mimari Medya