Kategoriler: Makale

Mimar Olmak İçin Çizim Yeteneği Şart mıdır?

Mimarlık eğitiminde neler kazandırılır? , Nasıl bir eğitim süreci söz konusudur? ,Yetenek gerektirir mi?..Vs vs..Bu konuda ciddi anlamda çok büyük merak söz konusu..Bu gerçekten çok doğal bir soru ve haklı olarak sormak gereği duyuyorlar..Haber , yarışma yayını yapan büyük yerli mimarlık web sitelerinde bu gibi samimi paylaşımlardan öte daha çok tasarım ve ciddi konular yer alıyor.Haliyle benim de zamanında yaşadığım problemler gibi tanıdığı olmayan arkadaşlar danışacak merci bulamıyorlar..

Mimarimedya sitesiyle samimi bir mimarlık blogu sunmaya çalışıyorum tüm meslektaşlarıma..Yer yer muadil sitelerdeki gibi profesyonel paylaşımları da barındırıyorum..İşte bu iyi niyet ve paylaşım düşüncesi neredeyse her hafta yeni bir satın alma teklifiyle geri dönüyor.Ama paranın cazibesiyle satıp satmamak arasında gidip geliyorum..Ve nihai kararımı bu yazıyla açıklayabilirim ki; mimarimedya satılık değildir!..2016 Yılına kadar tüm hakları tamamen bana aittir.Buradan iyi ve kötü niyetli seven sevmeyen herkese duyurulur!.Ha , şu da bir gerçekki proje ve iş yoğunluğumdan büyük muadil siteler gibi sürekli bir içerik akışı yapamayabilirim..Ama bloggerlik hobimden sanırım asla vazgeçmeyeceğimi de belirtmek isterim..

Konuyla ilgilenmeyenleri sıkabilecek bir giriş oldu ama bunları da söylemek zorundaydım.Bir lise son sınıf öğrencisinden güzel bir soru geldi iletişim kısmından bana hitaben..Soru noktasına virgülüne kadar aynen şu şekildeydi ;

Merhabalar lise son sinif ogrencisiyim. Cizim yapmayi tutku denilecek kadar cok seviyorum fakat teknik bir bilgim yok cizim yapmayi bilmiyorum. Mimarlik secmek istiyorum. Ama yanitini hic bir yerde bulamadigim bir sorum var eger yardimci olursaniz cok sevinirim. Cizim yapmayi fakultede ogrenebilir miyim? Cizim yapmayi bilmeyen bir insanin mimarlik tercih etmesi cok mu gulunc? Simdiden tesekkur ederim..

Şimdi kendimce yanıtlamaya çalışayım..

  Henüz lise son sınıfta olup halen ”neresi gelirse oraya giderim!” mantığında olan pek çok liseli genç var..Belki (duymasın ama birisi de benim kardeşim 🙂 ).Bu yönünden dolayı senin büyük avantajın ve mesleğini ”her ne olursa olsun!” severek yapma şansın var diye düşünüyorum.

Mimarlık seçmeyi neden istiyorsun peki?..Bir yakının mimar olduğu için mi?Yoksa gerçekten birşeyler üretmek ve mekan tasarlayabileceğini öngördüğün için mi ya da zengin olmak için mi?..Bir yakının mimar değil ise meslek hayatında bir yerlere gelene dek çok zorlanacağını sıradan işçi muamelesi göreceğini ”çok büyük ihtimalle” söyleyebilirim.Zengin olmak için yanlış bölümü istiyorsun eğer bu yüzden tercih etmeyi düşlüyorsan! 🙂 .

Kader , kısmet elbette ama meslek hayatının yaklaşık 3’te birlik kısmını işçi vasfında ortalamanın biraz üstü biraz altı biraz denginde maaşlarla kazanım sağlayacaksın..Maaş ve kazanç konularıyla ilgili bu yazıyı da okumanı öneririm.

Kendimden örnek vermek gerekirse , ben lise son sınıfa dek sürekli üstelik hiç bir teknik dayanağa oturmayan plan çizimleri, cephe tasarımları yapardım bunları da sanki birşeyler yapmış gibi yakın arkadaşlarıma eşe dosta sunardım..Mimarlık eğitimindeki ilk yıllarda soyut mekan ve tasarım kavramları öğretilir.Bu yıllarda bunun faydasını çokça gördüm.Örneğin sen böyle bir uğraşıyla haşir neşir misin bilmiyorum ama derslerden arta kalan vakitlerinde biraz birşeyler çiziktirsen ve bunları biriktirip yakınlarından fikir alsan eleştiri (ki bu mimarlık mesleğinin en önemli unsurudur bence!) alsan hem kendini test etmiş olursun ne denli dayanıklıyım , hem de elinin beyninle uyumunu farketmiş olabilirsin..Bu sadece bir öneri ama mimarlık eğitimi hocaların meslek şartlarında öğrencilerin çok zorlanacağını öngörerek sert diyaloglarla öğrencilerin üstüne yüklendiği gerçeği de var..Buna hazırlıklı olmalısın..

Çizim konusu kimilerine göre yetenek gerektiriyor..Ama bence değil..Ben ”çöp adam bile çizemem!” diyenlerden farklı olarak ”çöp adam çizebilir” özellikteydim..Yani ufakta olsa çizim tasarım konusunda yetilerim olduğuna inanıyordum.Eğer çizim yapmaktan hoşlanmıyorsan, kalemi eline aldığında sürekli birşeyler yazasın , sürekli hesap yapasın geliyorsa inşaat mühendisliğini de düşünebilirsin.

Mimarlık tercih edenlerin hepsi verilecek eğitime güvenerek bu fakülteyi tercih ediyor.Çünkü kimse anasının karnından Emre Arolat yada Zaha Hadid olarak doğmuyor.Sana meslek hayatın boyunca gerekli olacak-olmayacak 🙂 tüm teknik eğitimi veriyorlar fakültede..Bu konuda mütabıksak daha ekleyeceklerim var elbette..Bir teknik topluluk önünde konuşabilmek / konuşulanları anlayabilmek için mimarlık kavramları, sanat tarihi ve parelel disiplinlerden de dersler alacaksın..Bu noktada sana düşen şey normal eğitiminin yanı sıra bir eskiz kağıdı edinmen..Sürekli boş vakitlerinde birşeyler çizmek ve yeni fikirlerini not almak..Fotoğraf çekmek ve herkesin dikkat ettiği noktalardan farklı olarak düşüncelerini belirtmek..Sürekli yeni girdiğin bir mekanın eksiklerini ara..Örnek vermek gerekirse ; ”bu odanın aydınlatması yetersiz! , şu mekan daha havadar olabilirdi!” vs. vs..

Sanırım çizim ve daha fazlasıyla ilgili mesleki sorunlarına / tercih edeceğin mimarlık mesleğiyle ilgili bir kısım sorularına cevap bulmuş oldun..Mimarlık yayınlarını ve mimarimedya gibi siteleri sürekli olarak takip etmeni öneririm.Bu sana çok şey kazandıracaktır..

 

Alper Kopar

İ.T.Ü Mimarlık Fakültesi mezunu. İstanbul bölgesi, yurt içi ve yurt dışında çeşitli projelere imza atmış bulunmaktadır. Yaptığı işler arasında konut, alışveriş merkezi, otel projelerinin mimari projeleri ve iç mimari projeleri bulunmakta ve proje üretmeye devam etmektedir.

Yakın Zamanda Gönderilenler

SÜRDÜRÜLEBİLİR KAYNAKLI EKOLOJİK BİR PARK

Sürdürülebilirlik kavramı kentlerin gelişmesindeki önemli yapılardan biridir. Teknolojinin geldiği boyuttaki ileri seviyenin olumlu yönlerinin yanı…

5 gün Önce

Dijitalleşen Hayatlarda Mimarinin Yeri

Dijitalleşmek hem şehirleri hem de şehirlerin mimarisini oldukça radikal çizgilerle dönüştürüyor. Belirli bir noktaya kadar…

3 hafta Önce

Aydınlatmalarda Sıcaklık Birimi Kelvin Nedir?

Aydınlatmalarda sıcaklık birimi Kelvin olarak karşımıza çıkıyor. Söz konusu aydınlatma olunca, renk sıcaklığı burada ışık…

1 ay Önce

Tematik Ve Renkli Bir Liman Bahçesi

Peyzaj mimarlığında tasarım, alanın yapısal özellikleri ve diğer elemanlarla ilişik düzenin kurulmasıyla başarıya ulaşır. Her…

2 ay Önce

Tarihi Müze Ve Peyzaj Tasarımı

Tarihsel alanlar, günümüz Peyzaj yapısallığı ile zenginleştirilmiş kültürel miras alanlarının yansımasıdır. Geçmişten beri var olan…

5 ay Önce

Türkiye’nin İlk Mimarlık Gazetesi Açıldı

Yüksek Mimar Murat Erçelebi tarafından Cumhuriyetimizin 100.yılında kurulan mimarigazete.com.tr yayın hayatına başladı. Sektörde öne çıkan…

5 ay Önce

Eviniz ve ofis dekorasyonlarınız için iç mimarlık şirketi.

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezler kullanıyoruz. mimarimedya.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.