Mimarlık eğitiminde neler kazandırılır? , Nasıl bir eğitim süreci söz konusudur? ,Yetenek gerektirir mi?..Vs vs..Bu konuda ciddi anlamda çok büyük merak söz konusu..Bu gerçekten çok doğal bir soru ve haklı olarak sormak gereği duyuyorlar..Haber , yarışma yayını yapan büyük yerli mimarlık web sitelerinde bu gibi samimi paylaşımlardan öte daha çok tasarım ve ciddi konular yer alıyor.Haliyle benim de zamanında yaşadığım problemler gibi tanıdığı olmayan arkadaşlar danışacak merci bulamıyorlar..
Mimarimedya sitesiyle samimi bir mimarlık blogu sunmaya çalışıyorum tüm meslektaşlarıma..Yer yer muadil sitelerdeki gibi profesyonel paylaşımları da barındırıyorum..İşte bu iyi niyet ve paylaşım düşüncesi neredeyse her hafta yeni bir satın alma teklifiyle geri dönüyor.Ama paranın cazibesiyle satıp satmamak arasında gidip geliyorum..Ve nihai kararımı bu yazıyla açıklayabilirim ki; mimarimedya satılık değildir!..2016 Yılına kadar tüm hakları tamamen bana aittir.Buradan iyi ve kötü niyetli seven sevmeyen herkese duyurulur!.Ha , şu da bir gerçekki proje ve iş yoğunluğumdan büyük muadil siteler gibi sürekli bir içerik akışı yapamayabilirim..Ama bloggerlik hobimden sanırım asla vazgeçmeyeceğimi de belirtmek isterim..
Konuyla ilgilenmeyenleri sıkabilecek bir giriş oldu ama bunları da söylemek zorundaydım.Bir lise son sınıf öğrencisinden güzel bir soru geldi iletişim kısmından bana hitaben..Soru noktasına virgülüne kadar aynen şu şekildeydi ;
Merhabalar lise son sinif ogrencisiyim. Cizim yapmayi tutku denilecek kadar cok seviyorum fakat teknik bir bilgim yok cizim yapmayi bilmiyorum. Mimarlik secmek istiyorum. Ama yanitini hic bir yerde bulamadigim bir sorum var eger yardimci olursaniz cok sevinirim. Cizim yapmayi fakultede ogrenebilir miyim? Cizim yapmayi bilmeyen bir insanin mimarlik tercih etmesi cok mu gulunc? Simdiden tesekkur ederim..
Şimdi kendimce yanıtlamaya çalışayım..
Henüz lise son sınıfta olup halen ”neresi gelirse oraya giderim!” mantığında olan pek çok liseli genç var..Belki (duymasın ama birisi de benim kardeşim 🙂 ).Bu yönünden dolayı senin büyük avantajın ve mesleğini ”her ne olursa olsun!” severek yapma şansın var diye düşünüyorum.
Mimarlık seçmeyi neden istiyorsun peki?..Bir yakının mimar olduğu için mi?Yoksa gerçekten birşeyler üretmek ve mekan tasarlayabileceğini öngördüğün için mi ya da zengin olmak için mi?..Bir yakının mimar değil ise meslek hayatında bir yerlere gelene dek çok zorlanacağını sıradan işçi muamelesi göreceğini ”çok büyük ihtimalle” söyleyebilirim.Zengin olmak için yanlış bölümü istiyorsun eğer bu yüzden tercih etmeyi düşlüyorsan! 🙂 .
Kader , kısmet elbette ama meslek hayatının yaklaşık 3’te birlik kısmını işçi vasfında ortalamanın biraz üstü biraz altı biraz denginde maaşlarla kazanım sağlayacaksın..Maaş ve kazanç konularıyla ilgili bu yazıyı da okumanı öneririm.
Kendimden örnek vermek gerekirse , ben lise son sınıfa dek sürekli üstelik hiç bir teknik dayanağa oturmayan plan çizimleri, cephe tasarımları yapardım bunları da sanki birşeyler yapmış gibi yakın arkadaşlarıma eşe dosta sunardım..Mimarlık eğitimindeki ilk yıllarda soyut mekan ve tasarım kavramları öğretilir.Bu yıllarda bunun faydasını çokça gördüm.Örneğin sen böyle bir uğraşıyla haşir neşir misin bilmiyorum ama derslerden arta kalan vakitlerinde biraz birşeyler çiziktirsen ve bunları biriktirip yakınlarından fikir alsan eleştiri (ki bu mimarlık mesleğinin en önemli unsurudur bence!) alsan hem kendini test etmiş olursun ne denli dayanıklıyım , hem de elinin beyninle uyumunu farketmiş olabilirsin..Bu sadece bir öneri ama mimarlık eğitimi hocaların meslek şartlarında öğrencilerin çok zorlanacağını öngörerek sert diyaloglarla öğrencilerin üstüne yüklendiği gerçeği de var..Buna hazırlıklı olmalısın..
Çizim konusu kimilerine göre yetenek gerektiriyor..Ama bence değil..Ben ”çöp adam bile çizemem!” diyenlerden farklı olarak ”çöp adam çizebilir” özellikteydim..Yani ufakta olsa çizim tasarım konusunda yetilerim olduğuna inanıyordum.Eğer çizim yapmaktan hoşlanmıyorsan, kalemi eline aldığında sürekli birşeyler yazasın , sürekli hesap yapasın geliyorsa inşaat mühendisliğini de düşünebilirsin.
Mimarlık tercih edenlerin hepsi verilecek eğitime güvenerek bu fakülteyi tercih ediyor.Çünkü kimse anasının karnından Emre Arolat yada Zaha Hadid olarak doğmuyor.Sana meslek hayatın boyunca gerekli olacak-olmayacak 🙂 tüm teknik eğitimi veriyorlar fakültede..Bu konuda mütabıksak daha ekleyeceklerim var elbette..Bir teknik topluluk önünde konuşabilmek / konuşulanları anlayabilmek için mimarlık kavramları, sanat tarihi ve parelel disiplinlerden de dersler alacaksın..Bu noktada sana düşen şey normal eğitiminin yanı sıra bir eskiz kağıdı edinmen..Sürekli boş vakitlerinde birşeyler çizmek ve yeni fikirlerini not almak..Fotoğraf çekmek ve herkesin dikkat ettiği noktalardan farklı olarak düşüncelerini belirtmek..Sürekli yeni girdiğin bir mekanın eksiklerini ara..Örnek vermek gerekirse ; ”bu odanın aydınlatması yetersiz! , şu mekan daha havadar olabilirdi!” vs. vs..
Sanırım çizim ve daha fazlasıyla ilgili mesleki sorunlarına / tercih edeceğin mimarlık mesleğiyle ilgili bir kısım sorularına cevap bulmuş oldun..Mimarlık yayınlarını ve mimarimedya gibi siteleri sürekli olarak takip etmeni öneririm.Bu sana çok şey kazandıracaktır..
ben mımar olmak ıstıyorum ama cızım veya resım ıle ılgılı pek bır bılgıye temele sahıp degılım odtu mımarlık tutuyor yazmayı dusunuyorum sızce okulla ve kendım calısarak kapatabılır mıyım? sonucta bunların dersı verılıyor?
odtü son yılların en tartışmalı okullarından oldu.akademik tanımların öne çıktığı bir başka okulu da düşünebilirsin.bu arada sorunla alakalı yanıtı yukarıda bulabilirsin.
Merhabalar bende ic mimarlık ve cevre tasarımı okumayı istiyorum cizim yapmayı seviyorum ama bunun için cok iyi bi yetenegim oldugunu söyleyemem.Ama yinede bu bölümü okumayı cok istiyorum okulla birlikte çizim konusunda kendimi ilerletebilirmiyim yardımcı olursanız cok sevinirim.Şimdiden teşekkürler.
BENİM ÇİZİM YETENEGİM COK İYİ DEGİL AMA ÇİZİM YAPMAYI SEVİYORUM BEN İÇ MİMAMRLIK VE CEVRE TASARIMMI OKUMAK İSTİYORUM.ACABA OKULDA ALDIGIMIZ EGİTİMLE CİZİMİMİ İLERLETEBİLİRMİYİM
merhaba ben gedik üniversitesi iç mimarlık ve çevre tasarımı bölümünde ücretli olarak okumayı düşünüyorum, bu üniversite ve bölüm hakkında bilgi verebilir misiniz, mezun olunca iş imkanı nasıl olur, İstanbul da okumak maddi açıdan çok mu zor olur, şimdiden teşekkürler
Odtü mimarlık bölümü hakkında ne düşünüyorsunuz? Getirileri, mezun olduktan sonraki iş imkanları?
yani siyasete bulaşmayıp , bilimselliğe dönseler türkiyede rakipsiz kurum diyebilirim.Ancak durumlar çok farklı gibi duruyor.
Ben çoook ama çoook mimar olmak istiyorum ama çizim ve resim yeteneğim 0 ama üretkenliğim yaratıcılığım var mimarlığı seçmelimiyim
mimarlık yetenek ile daha iyi yapılan ama yetenek olmadan da yapılabilecek bir meslek.karar sizin. ama sadece seviyor veya istiyor olmak mimarlık tercihi için ne derece doğru bilemiyorum
MİMARİ PROJE ÇİZİMİ YAPILIR
Merhaba ben daha 10.sinifa geçtim mimarlik istiyorum ve bu hayalimdede baya kararliyim ama çizim konusunda endiselerim var tamam çizim yapmaya seviyorum ama çizimlerim kotu sizce çizim yapmak doğuştan gelen bi yetenek mi yoksa bende bu cizmlerimi gelistirebilir miyim?
Cevabiniz için şimdiden tesekkur ederim?
Merhaba ben lise son öğrencisiyim çizim yeteneğim hiç ama hiç yok ama ktü’de iç mimarlık istiyorum üniversitede eğitimle çizim yeteneğimi geliştirebilir miyim? sizce bu bölüme gitmeli miyim?
Yazıda cevabını vermeye çalıştım.çizim ile ilgili gerekli tüm doneleri okulda sana verecekler kaygı duymana gerek yok.sadece hissetmeyi bilmelisin.başarılar.
Merhaba. Ben bazı nedenlerden dolayı iç mimarlık yerine sosyoloji bölümünü seçtim. Şu an 2. Sınıftayım. Bu bölümü bitirip iç mimarlığa gitmek istiyorum. Sizce çok geç kalmış olur muyum? Bu süre zarfında kendimi iç mimarlık için geliştirmeyi düşünüyorum. Bilgisayar ve resim gibi kurslara gidmeyi düşünüyorum. Başka hangi konularda kendimi gelistirebilirim. Resim yeteneğim az çok var. Sadece kafamdaki soyut tasarımları çizmekte zorlanıyorum. İlerde sevdiğim işi yapmak istiyorum. Sizce ne yapmalıyım. Yardımcı olursanız çok minnettar olurum. Teşekkürler
Merhabalar, durum gerçekten üzücü gelişmiş.Ama hayat devam ediyor, yapacak bişey yok..Söylediğin gibi kurslar, araştırmalr vs. ile kendini yeni mesleğine alıştırabilirsin.İnşaallah herşey daha güzel olur 🙂
Resim yeteneği önemli gerçekten iç mimarlık için de.Ancak gerekli değil ..
merhabaZengin olmak için mimarlık doğru meslek mi
Hem evet, hem hayır !
Murat ERÇELEBİ abimiz sorum İstanbul’daki gidilmesi gereken üniversite hangisi ya da siz bu dönemde hangi üniversiteye giderdiniz. Şimdiden teşekkür ederim…
Su siralar teknik uni.ler revacta ayrica bazi vakif uni.leri unlu akademisyen calistirma yarisindalar..Illa isim soyleyemem ama bu verileri mutlaka degerlendir derim
http://www.cihatozdemir.com
burada da ilgilenenler için bazı mimari çizim örnekleri mevcut
Merhaba 11.sınıf eşit ağırlık öğrencisiyim uzun zamandır iç mimarlık ve çevre tasarımı bölümünü düşünüyorum çok yetenekli değilim ama çok kötü de değilim hayal gücümün geniş olduğunu düşünüyorum zengin bir tanıdığım yok yani tek endişem bölümü kazanıp okuduktan sonra işsiz kalma olasılığım okul bizi bir yerlere yönlendiriyor mu ya da bir iç mimarın yanında çalışabilir miyiz bölüm bana çok renkli geliyor ve fazla alternatifim yok severek yapacağımı düşündüğüm meslekler çok az biraz bilgilendirebilir misiniz kime desem bir torpilin var mı tanıdığın var mı da iç mimar olmayı düşünüyorsun diyor illa bir tanıdığa ihtiyacımız olacak mı mezun olduktan sonra?
işsiz kalmazsın ama ülkemizde siyasi atmosfer herşeyi etkilediğinden yine belli de olmaz.Ümitsizliğe kapılmadan nitelikli bir meslek profesyoneli olursan asla işsiz kalmazsın..
Merhaba benim size sorum olacak cevap verirseniz çok sevinirim benim sol ayağımda kuvvetsizlik var bu yüzden biraz zorluk çekiyorum ama bu mesleği çok seviyorum çizimim çok iyi kültür merkezinden sertifika aldım çizim ve grafik üzerine mimarlığı tercih edebilirmiyim sağlık problemim bana üniversite. Okurken zorluk yaşarmıyım birde ağır eşya taşıyamıyorum max.6kğ kadar taşıyabiliyorum yürürken lütfen cevap verirseniz memnun olurum
ağırlık kaldırmayla bi işimiz yok 🙂 rahat olabilirsin
merhaba, 9.sınıf öğrencisiyim. 1 sene hazırlık okudum.Yıllardır ingilizce ve almanca görüyorum. Açıkcası dil konusunda iyiyim. İç mimar olmayı düşünüyorum. En azından böyle bir hayalim var. Çizim yeteneğim çok yok ama kendimi geliştirmek istiyorum.Tavsiye edebileceğiniz kurs var mı? ve bunlar iç mimarlık için sizce yeterli olurmu?
açıkçası iç mimarlık ve dekorasyon kursları konusu çok sıkıntılı.Güvenlimidir değil midir bilemiyorum.Çizim yeteneği konusunda okulda öğretilenler yeterli olacaktır.Sen azim ve heves ile çalışmaya araştırmaya devam et derim..
Hem evet hem hayır nasıl yani
Soyleki, tasarim sinirli gelistirilebilecek bir yetenektir.Cizim ise verilen egitimlerden dolayi ogrenilebilen biseydir.Kimse anasinin karninda ogrenmiyor bu isleri 🙂 Yani yetenek onemli ama olmazsa olmaz degil..Cunku okul bu yuzden var.Ama gerekli oldugu durumlarda yok diil..
Merhaba benim sorum mimarlık sayısalla bir ilgisi varmı
türkiyenin tartışmasız en iyi okulu
bende mimarlık istiyorum çizimimde iyi mimarlık bence çok güzel bir meslek
İc mimimarlik bolumunu istiyorum ama su yetenek sinavindan cok korkuyorum yetenek sinavinda ne soruyorlar biliyormusunuz
Meraba ben mimar olmak istiyorum. Buna yönelik çizimler de yapmaya çalışıyorum. Ama çizimlerim çoğunlukla alıntı oluyo. Yani önüme fotoğraf makinesi ile çekilmiş bir oda fotoğrafı verseniz eksiksiz çizerim. Ben mimarlık okumak istiyorum ama kendim farklı projeler üretemem diye korkuyorum. Bunu nasıl aşabilirim?
Benim çizim yeteneğim berbat ama mimar olmak istiyorum ev inşa yeteneğim tavan yapmış.Annem ve ablam bunu istemiyor.Annem diyo ki mimarlık ancak zenginler içindir.Ablam diyo ki mimarlar işsiz kalacaktır çünkü 3 boyutlu yazıcılar çıktı.Ben ne yapacağım biri yardım etsin.Mimarlık benim bebekken istediğim bir meslek biri bana bi öğüt versin. ???
Öncelikle merhaba , bu yoruma cevap alabilir miyim bilmiyorum ama yazınızı okudum lise son mezunuyum bu sene iç mimar olmak istiyorum çevreden pek çok tepki aldım sırtını dayayacağın tanıdığın olmazsa çok zorlanırsın diye bir bakıma haklılar iş hayatında çok farklı durumlarla karşılaşacağız , perspektif bilgim yok öyle manzara çizimi yapayım ya da iç dekorasyon çizimlerine elim yatkın değil 1 sene perspektif eğitimi alıcam elim çizime yatkın nerdeyse görebildiğimi çizebiliyorum ama eğitim bence şart ya da sürekli çizim bunlar tamam yaptık ettik yetenek sınavına giricem diyelim bu sene öğretmenlerimden iç mimarlık için yetenek sınavının kalktığını duydum pek bi bilgim yok fakat yetenek sınavı var mı yoksa direk ygs/lys sonuçlarının ortalamasıyla mı üniversiteye giricez e-postadan ya da buradan yorumlarsanız çok sevinirim /iyi bayramlar
Merhaba!Ben 10.sınıf öğrencisiyim.Hedefimi şimdiden belirlemek istiyorum bu yüzden bana yardımcı olabilirseniz çok mutlu olurum.Ben mimarlık düşünüyorum.Çizimim pek iyi değil ama yaratıcılık konusunda iyim.Sayısalım da iyi.Çizimimi güzel bir yere getirmek için ne yapmalıyım.İlk önce nasıl bir çizimden başlamalıyım.Lütfen yardımcı olun!!!
yıne ben melıke ben aslında ıc mımarlıktan korkuyorum çizim yetenegımıde cok ıyı bulmuyorum acaba gıdecegım unıversıtede bize öğreticekler mi
MERHABALAR BEN ÇİZİM YAPIYORUM VE GAYET DE İYİ ÇİZİMLERİM VAR.HEDEFİM İSE MİMAR OLMAK. FAKAT BAZI OKUL SORUNLARI YÜZÜNDEN DIŞARIDAN OKUMAM GEREKTİ.ÜNİVERSİTE DE İSE NORMAL OKUYACAĞIM. MİMARLIK BÖLÜMÜNÜ İSTİYORUM VE BUNUN İÇİN CİDDEN ÇABA SARF EDİYORUM FAKAT ENDİŞELERİM VAR. DIŞARIDAN OKUSAM ÜNİVERSİTEDE MİMARLIK BÖLÜMÜNE GEÇİŞ YAPABİLİRMİYİM ?
Daha 9. sınıftayım sayısala olan merakımı ortaokula başlarken fark ettim . Babamın serbest müteahhit oluşu ve çizim yapması [programlar aracılığıyla] beni mimarlık mesleğine itmeye başladı . Araştırmalar yaptım ve meslek hedefimi mimarlık olarak belirledim .Ama çizim yeteneğim şuan için sıfır . Projeleri sadece programlar aracılığıyla yapabilir miyim bunu öğrenmek isterim . Çizimimi geliştirmek için şimdeden çalışmalara başlamayı düşünüyorum. Şimdiden teşekkür ederim.
merhablar ben mimar küçüklükten beri olmak istiyorum ama çizim yeteneğim yok yorumların hepsini okudum ve yeteneğinin olup olmaması pek önemli değilmiş onu anladım çunku okuldan aldığımız eğitim yeterliymiş açıkçası yeteneğim olmadığı için mesleği değştirmeyi düşünüyodum arkadaşlarım hep tanıdık olmasa işşiz kalabileceğimi düşünüyolar ama şu sayfayı okuduktan sonra kararım net oldu teşekkurler umarım cevap verirsiniz
Lise ikinci sınıf öğrencisiyim ve uzun süredir mimarlık düşünüyordum. Anadolu Lısesinden Mesleğe geçiş yaptım şu an yiyecek içecek hizmetleri bölümünde okuyorum burada alacağım sertifika ile hobi olarak pastacılıkla uğraşmayı ve derslerime yoğunluk verip mimarlık fakültesi kazanmayı planlıyorum. Yazınız benim için çok ilham ve umut verici oldu elinize sağlık. Çizim tekniklerine ve derslerime bol bol çalışıp elimden geldiğince çabalayacağım.