Kategoriler: Haber

Kapatılan Sümela Manastırı’nın Belirsizliği Sürüyor…

Dünyanın en eski manastırlarında biri olan Sümela Manastırı tarihte de önemli bir yere sahip bulunuyor. Trabzon’da bulunan ve kayalıkların üzerine kurulmuş olan Sümela Manastırı 1 yıldır kapalı bir durumda.

Sümela Manastırı geçen sene Eylül ayında kapatılırken, 1 yıl kapalı kalacağı ve sonrasında tekrar ziyaretçilerine açılacağı duyurulmuştu. Bu açıklamalar ışığında bu sene ekim ayına girilmesi ile birlikte manastırında açılması bekleniyordu fakat Sümela Manastırı açılmadığı gibi hiçbir açıklama yapılmaması merakları daha da arttırdı.

Trabzon’da bulunan tarihi Sümela Manastırı M.S. 386 yılında tamamlanmış. Bizans İmparatoru I.Theodosius’un döneminde açılan manastır, 1923 yılına kadar işlevselliğini sürdürmüş. Fakat 2015 Eylül ayında dünyanın en eski manastırı ünvanına sahip olan Sümela Manastırı daha iyi hale getirilmek ve güçlendirilmek adına 1 yıl boyunca ziyaretlere kapatılacağı duyuruldu. 1 yılı aşkın süredir kapalı olan Sümela Manastırının restore çalışmaları bitip bitmediği ya da ne zaman açılacağı hakkında Kültür Bakanlığı’ndan hiçbir açıklama gelmedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Trabzon Milletvekili olan avukat Haluk Pekşen yeni alınan bir karar ile Sümeloa Manastırının kapatılma süresinin 3 yıla uzatıldığı bilgisini aldıklarını açıkladı.

Tarihi önemi büyük olan Sümela Manastırı Trabzon ilinin Maçka ilçesinde olan Altındere köyünde bulunuyor. Ünlü manastır deniz seviyesinden 1.150 metre yükseklikte kayalıkların üzerine inşa edilmiş. Karadağ’ın eteklerinde sarp bir kayalık üzerine kurulmuş olan Sümela Manastırı, halk arasında diğer adı ise “Meryem Ana” olarak bilinmektedir.

Alper Kopar

İ.T.Ü Mimarlık Fakültesi mezunu. İstanbul bölgesi, yurt içi ve yurt dışında çeşitli projelere imza atmış bulunmaktadır. Yaptığı işler arasında konut, alışveriş merkezi, otel projelerinin mimari projeleri ve iç mimari projeleri bulunmakta ve proje üretmeye devam etmektedir.

Yazar:
Alper Kopar

Yakın Zamanda Gönderilenler

SÜRDÜRÜLEBİLİR KAYNAKLI EKOLOJİK BİR PARK

Sürdürülebilirlik kavramı kentlerin gelişmesindeki önemli yapılardan biridir. Teknolojinin geldiği boyuttaki ileri seviyenin olumlu yönlerinin yanı…

2 hafta Önce

Dijitalleşen Hayatlarda Mimarinin Yeri

Dijitalleşmek hem şehirleri hem de şehirlerin mimarisini oldukça radikal çizgilerle dönüştürüyor. Belirli bir noktaya kadar…

1 ay Önce

Aydınlatmalarda Sıcaklık Birimi Kelvin Nedir?

Aydınlatmalarda sıcaklık birimi Kelvin olarak karşımıza çıkıyor. Söz konusu aydınlatma olunca, renk sıcaklığı burada ışık…

2 ay Önce

Tematik Ve Renkli Bir Liman Bahçesi

Peyzaj mimarlığında tasarım, alanın yapısal özellikleri ve diğer elemanlarla ilişik düzenin kurulmasıyla başarıya ulaşır. Her…

2 ay Önce

Tarihi Müze Ve Peyzaj Tasarımı

Tarihsel alanlar, günümüz Peyzaj yapısallığı ile zenginleştirilmiş kültürel miras alanlarının yansımasıdır. Geçmişten beri var olan…

5 ay Önce

Türkiye’nin İlk Mimarlık Gazetesi Açıldı

Yüksek Mimar Murat Erçelebi tarafından Cumhuriyetimizin 100.yılında kurulan mimarigazete.com.tr yayın hayatına başladı. Sektörde öne çıkan…

5 ay Önce

Eviniz ve ofis dekorasyonlarınız için iç mimarlık şirketi.

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezler kullanıyoruz. mimarimedya.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.