Kategoriler: Tasarımlar

Kampüslerde Yeni Boyut : Eko Kampüs Fikri

Mimariyi doğaya taşımak günlük hayatımızda sıkça duyduğumuz bir terim. Hatta duymakla kalmayıp somut örneklerini de bire bir görüyoruz. Mimariyi doğanın dışında düşünmek betonlaşmaya zemin hazırlamak gibi oluyor. Bu nedenle birçok mimari yapıda doğanın esintilerini görüyoruz.

Eko Kampüs Fikri

Günümüz teknolojisinin bizlere sunduğu imkanlardan yararlanarak ortaya çıkartılan birçok mimari ve peyzaj projesinde aradığımız detaylar genelde geleceğe yönelik planlama ve tasarımlar oluyor. Sürdürülebilirlik kavramını taşıyan ve hayata geçirilen her proje hem dünyamız hem de insanlar adına bir şans teşkil etmekte. Bu teoriye göre sürdürülebilir bir özellik taşıyan, doğayla iç içe, karmaşadan uzak, muhteşem manzaralar sunan ve kullanıcılara her türlü olanağı kolay şekilde sağlayan bir eko kampüs fikrine kimse hayır demez. Eko kampüs fikri giderek yaygınlaşan ve projelerde aranan detaylar arasında yer almaktadır. Hem yurt içi hem de yurt dışında örneklerini görmek mümkündür. Bu şekilde aktif kullanılabilen ve yeşilin izini her an hissedebileceğiniz bir örnekten bahsedelim. Bu örnek sanat ve tasarımı birleştiren “Nanyang Teknoloji Üniversitesi” dir.  Singapur’da yer almaktadır. Kampüs içinde birçok farklı imkânı sunmaktadır. Ayrıca bu üniversite 2010 yılında “Gençlik Olimpiyat Oyunları” için “Olimpiyat Köyü” temsilciliğini de yapmıştır. Üniversite kendi bazında bilim, araştırma ve teknoloji alanında ün yapmıştır.

Farklı ve algılanabilir bir tasarımı yansıtmaktadır. Kampüs içindeki gölet hem mimariye uyum sağlaması hem de peyzajdan uzaklaşmamak adına güzel bir örnektir. Aynı zamanda öğrencilerin vakit geçirip su öğesinin dinlendirici etkisinden yararlanmaları amacıyla tasarlanmıştır. Alanda bulunan binalarda yeşil çatı sistemi kullanılmıştır. Çatının en üst seviyesine ulaşmak için merdivenlerden yararlanılmaktadır. Teknoloji ve organik yapıyı birleştirerek bu manzarayı öğrencilere sunmaktadır. Alandaki eğimli çatılarda yağmur suyunu tutan sistemler vardır ve çatıdaki bitkiler bu yağmur suyunu kullanmaktadırlar. Yeşil çatılar aynı zamanda binaya klima etkisi yaratmaktadır. Yeşil yapı çatının ve ortamın sıcaklığını düşürücü etki sağlamaktadır. Çevreyle dost konumda olması, işlevselliğinde çevrecilik ve sürdürülebilirlik konularını benimsemesi ödüle layık görülmesini de sağlamıştır. (Singapur İnşaat ve İnşaat Kurumu’ndan (BCA) Yeşil Mark Platinum Ödülü)

Kaynakça: http://www.greenroofs.com/projects/nanyang-technological-university-ntu-school-of-art-design-and-media-adm/

 

Özlem Altay

Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Mezunu. AutoCAD,Sketch Up,Lumion,ArcGIS,SPSS,3D Max . Ayrıca resim ve fotoğrafçılıkla ilgileniyor.

Yakın Zamanda Gönderilenler

SÜRDÜRÜLEBİLİR KAYNAKLI EKOLOJİK BİR PARK

Sürdürülebilirlik kavramı kentlerin gelişmesindeki önemli yapılardan biridir. Teknolojinin geldiği boyuttaki ileri seviyenin olumlu yönlerinin yanı…

2 hafta Önce

Dijitalleşen Hayatlarda Mimarinin Yeri

Dijitalleşmek hem şehirleri hem de şehirlerin mimarisini oldukça radikal çizgilerle dönüştürüyor. Belirli bir noktaya kadar…

1 ay Önce

Aydınlatmalarda Sıcaklık Birimi Kelvin Nedir?

Aydınlatmalarda sıcaklık birimi Kelvin olarak karşımıza çıkıyor. Söz konusu aydınlatma olunca, renk sıcaklığı burada ışık…

2 ay Önce

Tematik Ve Renkli Bir Liman Bahçesi

Peyzaj mimarlığında tasarım, alanın yapısal özellikleri ve diğer elemanlarla ilişik düzenin kurulmasıyla başarıya ulaşır. Her…

2 ay Önce

Tarihi Müze Ve Peyzaj Tasarımı

Tarihsel alanlar, günümüz Peyzaj yapısallığı ile zenginleştirilmiş kültürel miras alanlarının yansımasıdır. Geçmişten beri var olan…

5 ay Önce

Türkiye’nin İlk Mimarlık Gazetesi Açıldı

Yüksek Mimar Murat Erçelebi tarafından Cumhuriyetimizin 100.yılında kurulan mimarigazete.com.tr yayın hayatına başladı. Sektörde öne çıkan…

5 ay Önce

Eviniz ve ofis dekorasyonlarınız için iç mimarlık şirketi.

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezler kullanıyoruz. mimarimedya.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.