Kategoriler: Makale

Bir Mimarı Çileden Çıkarmanın 10 Yolu!

Mimari proje tasarımı , proje çizimi ve görselleştirme ile inşaat uygulamaları haricinde kalan devlet memuru, müteahhit gibi üst sınıf mimar vatandaşların pek anlayamayacağı enteresan uygulamalardan örnekler vereceğim.Çıraklığını yapmadığınız işin patronluğunu yapmayın tarzında yaklaşımlar ile pekiştirilebilecek bir çağrı mektubu da diyebiliriz bu yazıya..

  1. Mimara , yaptığı işin ne kadar basit olduğunu filan söyleyin..Belki kalp krizi geçirir ve projeyi beleşe getirmiş olursunuz..
  2. Mimarı 15 dakikada bir proje ile ilgili detaylar ile alakalı noktalarda telefon tacizine uğratın..Bu mimarın projeyi geç bitirmesini sağlayacak ve proje fiyatında normalin epeyce altında kırım yapmasına zorlayacaktır!
  3. Tasarımın ne kadar basit olmuş!Sen dış mimarmıydın , iç mimar mı?.Diye sorun..Bu zaten diğer dokuzundan etkili olacaktır.
  4. Falanca mimar şu fiyata , filanca mimar bu fiyata çiziyor ve üstüne şunları şunları yapıyor diye arada bir alarm gibi ötün..
  5. Çizim yaparken yanı başında dikilin ve çizime yaptığı her bir dokunuş için , ”şunu nasıl yaptın?.Bu böyle olmasın filan diyin!
  6. Mimarın masasının yanına bi sandalye çekin ve şurası şöyle olsun deyip , yok yok geri böyle olsun filan gibi cümleler kurun..
  7. İnternet , sigara , yemek molasında mimarı yakalayın ve ”senden iyisi şamda kayısı”..Senin işin de amma rahat yav filan diyin!
  8. Ufak bi bağevi yapacaktık.İki dakika bişeyler karala da planımız güzel çıksın diyin!
  9. Projesini çizdirdiğiniz yapının açılışına çağırmayın..Bu da gıcıklık olarak yetecek ve artacaktır..
  10. Mesleki etik değerleri , uygulanabilirlik sınırlarını , mesleki teknik konulardaki sınırları haddinden fazla zorlayın!..

İnanın bu maddeler daha da artırılabilir..Bunlar ilk etapta hemen aklıma gelenler..Mesleğimiz gerçekten çok nadide ve kıskanılası..Ancak zor yanları da yok değil..Gülü seven dikenine katlanır misali karışık duyguların ağır bastığı bir psikolojik buhran kirliliği ise vazgeçilmezlerinden..Takipte kalın 😉

Alper Kopar

İ.T.Ü Mimarlık Fakültesi mezunu. İstanbul bölgesi, yurt içi ve yurt dışında çeşitli projelere imza atmış bulunmaktadır. Yaptığı işler arasında konut, alışveriş merkezi, otel projelerinin mimari projeleri ve iç mimari projeleri bulunmakta ve proje üretmeye devam etmektedir.

Yakın Zamanda Gönderilenler

SÜRDÜRÜLEBİLİR KAYNAKLI EKOLOJİK BİR PARK

Sürdürülebilirlik kavramı kentlerin gelişmesindeki önemli yapılardan biridir. Teknolojinin geldiği boyuttaki ileri seviyenin olumlu yönlerinin yanı…

2 hafta Önce

Dijitalleşen Hayatlarda Mimarinin Yeri

Dijitalleşmek hem şehirleri hem de şehirlerin mimarisini oldukça radikal çizgilerle dönüştürüyor. Belirli bir noktaya kadar…

1 ay Önce

Aydınlatmalarda Sıcaklık Birimi Kelvin Nedir?

Aydınlatmalarda sıcaklık birimi Kelvin olarak karşımıza çıkıyor. Söz konusu aydınlatma olunca, renk sıcaklığı burada ışık…

2 ay Önce

Tematik Ve Renkli Bir Liman Bahçesi

Peyzaj mimarlığında tasarım, alanın yapısal özellikleri ve diğer elemanlarla ilişik düzenin kurulmasıyla başarıya ulaşır. Her…

2 ay Önce

Tarihi Müze Ve Peyzaj Tasarımı

Tarihsel alanlar, günümüz Peyzaj yapısallığı ile zenginleştirilmiş kültürel miras alanlarının yansımasıdır. Geçmişten beri var olan…

5 ay Önce

Türkiye’nin İlk Mimarlık Gazetesi Açıldı

Yüksek Mimar Murat Erçelebi tarafından Cumhuriyetimizin 100.yılında kurulan mimarigazete.com.tr yayın hayatına başladı. Sektörde öne çıkan…

5 ay Önce

Eviniz ve ofis dekorasyonlarınız için iç mimarlık şirketi.

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezler kullanıyoruz. mimarimedya.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.