Ahşap zeminler eskiden beri çok sıcak ve çok güzel bir görüntüye sahip. Her zaman tasarlanan mekanlarda sıcak bir görünüm için düşünülen ahşap, geri dönüşebilir enerji üreterek de faydalı da olabilir mi diye düşünen Wisconsin-Madison Üniversitesi’ndeki mühendisler ahşabın üstünde gezinen insanların adımlardan enerji üretmeyi sonunda başardılar. Yalnızca enerji üretmekle de kalmayıp, kullanılmış olan zemin ahşabın sıkıştırılmış talaştan yapıldığından dolayı sürdürülebilir bir malzeme de elde ettiler.
Birçok endüstri tarafından atık ürün arasındaki olan talaş içine yerleştirilmiş olan nanolifler sayesinde enerji üretebilmekte. Zeminde bulunan nanolifler ise ayak hareketleri sayesinde pillerini doldurabiliyor ya da aydınlatma elemanlarının çalışmasını sağlıyor. Talaşın oldukça ucuz ve kolayca bulunabilir bir malzeme olması da bu zemin malzemelerinin fiyatını diğerlerine göre daha düşük tutuyor. Böylece karşılanabilir rakamlar olarak karcımıza çıkıyor.
Prof. Xudong Wang bu tasarımı bir alışveriş merkezinin ya da stadyum gibi insanların yoğun bulunduğu mekânlarda zemin malzemesi olarak kullanmayı, böylece çok daha fazla enerji elde edebilmeyi düşündüğünü belirtiyor.
Prof. Wang ve onunla çalışan ekibi bu tarz insanların hareketleri ile enerji üretebilecek başka farklı malzemeler üstünde de çalışıyor. Enerji üretimi açısından iki düşünceleri olduğunu belirtiyorlar. Birincisi insanın üzerine yerleştirilen bir şarj cihazı enerjiyi şarjda biriktirmek, ikincisi ise insanların hareketleri sonucunda oluşan enerjiyi iletecek olan malzemelerle enerjiyi şarja olarak aktarmak. Özellikle Üniversitenin trafiğinin fazla olan bir bölümünde düşündükleri bu teknolojiyi uygulamak için çalışmaların devam ettiğini belirtiyorlar.