Mimarlık fakültesinden mezun olduktan sonra iş konusunda pek tecrubesi olmayan bir mimar adayının ne tür zorluklar çekeceğini anlatan bir yazı da diyebiliriz bunun için.
Hep sorulan bir sorudur ve sürekli de insanların karşısına çıkar bu tercih..Çoğunluğunun kariyer deyipte parayı seçtiği de aşikar.Bu sevda yüzünden sektörü dışında çalışarak körelenlerimiz bile vardır.
Mimarlık öyle nankör bir meslekki aynı zamanda inanamazsınız.3D programlara 2 hafta bakmasan hemen komutlar körelir, 2d çizimlere bir hafta göz atmasan pratikliğinde gözle görülür bir artış olur.
Peki hangisini tercih etmek daha doğrudur?
Herkesin bu konuyla ilgili bir görüşü mutlaka olacaktır ama benim şahsi kanaatim ve tecrubelerim bir yeni mezunun önce kendi sektöründe tecrube kazanıp biraz çalışıp sonrasında parayı tercih etmesidir.Bu , bunca yıl emek verip okuyup mezun olduğu işe saygı duymasıyla da yakından alakalı olup en azından neler yapabileceğini ve okulda öğretilenleri ne kadar uygulayabildikleriyle de yakından alakalıdır.
Yani bir süre kariyer’i tercih edip sonrasında ışık göremedikten sonra (ki umarım farklı olur!) başka bir sektöre ”paraya” koşulabilir.
Şans faktörü hangi okuldan mezun olunduğuyla ilişkili olmayı bırakın ne kadar başarılı bir fakülte süreci geçirildiğiyle bile alakalı değil diye düşünüyorum.Tamamen kişiden kişiye göre değişebilen ve farklılık gösterebilen bir faktördür.
Peki sizin görüşünüz bu konuda hangisini söylüyor?.Bu arada mimarimedya twitter hesabından paylaşmış olduğum bir anketi de yeri gelmişken sizlerle paylaşalım..
Yeni Mezun Bir Mimar Aylık Ne Kadar Maaş Almalıdır?
— mimarimedya (@mimarimedya) 27 Aralık 2015