Tüccar Mimar – Mimar Tüccar Olamaz!

    12 yıl önce yazıldı. Yazar:
    Abone Ol :  

    Olmamalı demiyorum..Olamaz diyorum, çünkü mimarlık para için yapıldığında , tutkudan eser kalmaz.Tutku ile mimarlık süper yakın ikilidir.Severek yapılmayan hiç bir işten uzun vadede kazanç sağlanamayacağını da belirtmek gerekir.

    Mimarlık okullarında yapılan öğretilerin hiç birinde; ofis nasıl yönetilmeli? , ‘yerel yönetmeliklerin tasarımlarda kısır döngüye sebebiyetleri’ konularına rastlanmaz.Olursa, ancak deneyimli hocaların meslek yaşamlarındaki hoş anıları paylaşması şeklinde olur.Mimarlık fakülteleri ortalama 4 senedir.Hazırlık sınıfı hesaba katıldığında ve yurtdışında bazı üniversitelerde 5 yıl eğitim olduğu bilgileri dahilinde.

    Ortalama bir mimar senede 10 ila 20 proje arasında irili ufaklı tasarım yapar.Bunların bir kısmı uygulanmaz , bir kısmı henüz teklif ve iş kovalama safhalarında bir köşeye atılır.Para için mimarlık yapılmaz.Para , kaliteli işlere imza atıldığında zaten kendiliğinden gelecektir.Sırf maddi kaygılarla bir projeye başlandığında , kısa bir süre sonra görülecektir ki pek te başarılı sonuçlar ortaya çıkmamış.Mimar para kazanmamalı gibi bir ektsrem cümle kurmadım dikkat ederseniz!.Yaşantısını sürdürebilmek için kaçınılmaz olan, projelerinden para kazanmaktır zaten..

    Bahsettiğim şey sadece masumane  fikirlerimdi.Tasarım ve yaratıcılık ne kadar bağlantılı ise mimarlık ve para bir o kadar uzak olmalıdır.

    Kategori:
    Makale

    tarafından yorumlandı Tüccar Mimar – Mimar Tüccar Olamaz!

    • Sen gerçekten mimar mısın ? yoksa gerçeklerden habersiz bir öğrenci mi ? Yada babasının ofisinde çalışan birisi mi ? Veya mimarlığı hobi olarak yapabilecek kadar zengin bir aile çocuğu mu ? Fikirlerinin masumane olduğuna katılıyorum 🙂

      kadri 10 Ocak 2013 16:41
    • mimarım evet bigün kendi ofisini açmayı planlayan 🙂 ..orta halli bir ailenin çocuğuyum, mimarlığı gerçekten çok seviyorum.bu yüzden bir site açtım ve fikirlerimi , düşüncelerimi özgürce ifade edebilmek için yazılar yayımlıyorum siz değerli meslektaşlarıma…piyasadan ve gerçeklerden yeteri kadar haberdarım.zaten bu sebepten dolayı mevcut sistemi eleştirdim yazımda.herşeyi para kazanmak için yapıyoruz , müşteriyi memnun etmek için çabalıyor projelerimizi onlar için yapıyoruz.İnsanlık için veya dünya mimarlık kültürüne katkıda bulunmak için birşeyler üretmiyoruz(en azından bir kısmımız).Para kazanmamalıyız , mimarlığı hobi olarak yapmalıyız gibi cümleler kurmamaya çalıştım ama en azından fikirlerimin masumluğu konusunda ortak paydada olduğumuza sevindim doğrusu 🙂

      Murat ERÇELEBİ 11 Ocak 2013 11:46
    • sanat sanat için midir insan içinmidir 🙂

      uFUk_!! 11 Ocak 2013 16:52

    Cevap yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Mimari Medya