Kategoriler: Haber

TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Kent Almanağı 2015’i yayınladı

TMMOB’a bağlı Şehir Plancıları Odası, 2015 yılının öne çıkan, gündem yaratan kent gündemini İstanbul Kent Almanağı’nda topladı…

İstanbul Kent Almanağı‘nda şehir plancıları, uzmanlar ve kamuoyu ile paylaşılmak üzere İstanbul kent gündemine ilişkin o yılın öne çıkan konuları derlenirken, her ay İstanbul gündemine damgasını vuran konu başlığı masaya yatırılarak, 2012 yılından beri düzenli olarak hazırlanan almanak tecrübesinin devamlılığı sağlanmaya çalışılıyor.

Bu yıl dördüncü kez çıkan almanakta her ay için bir dosya konusu belirlenmiş. Söz konusu meseleseye dair kronolojik verilen sürecin yanında konuyla ilgili uzman görüşleri ve medyada çıkmış yazılara da yer verilmiş.

Dosya konuları şöyle: dönüşüm kıskacındaki Sarıyer, turizm alanını dönüştürülen Yassıada-Sivriada, Suriyeli mülteciler, kültürel miras alanlarından Hanlar Bölgesi, kentin çeperlerindeki gelişmenin dinamiği 2B alanları ve Beykoz, İstanbul’un simgelerinden vapurlar, Kadıköy’ü kokusuyla yaşanmaz hale getiren Kurbağalıdere, sel baskınları, kentin saklı hazineleri İstanbul’un antik kentleri, Ankara Katliamı, endüstriyel miras alanlarından Haliç ve Haliçport Projesi, mahalleleri yerle bir eden 6306 sayılı “afet kanunu” kapsamındaki riskli alanlar.

Almanak, meselelere dair akademik olmayan, yalın diliyle derli toplu bir arşiv görmesi açısından kıymetli.

İlçe ilçe Suriyeli mülteciler

Bu yılın almanağının kapak fotosunu da oluşturan mültecilerle ilgili bölümde her ne kadar resmi rakamlara göre Urfa ve Antep’ten sonra üçüncü sırada gözükse de kayıtdışı ve diğer mültecilerle birlikte İstanbul’un en çok mülteci barındıran kent olduğuna dikkat çekildi.

Almanakta İstanbul’da resmi rakamlara göre 357 bin 225 ama gerçekte 400-500 bin mülteci olduğu hatırlatılarak günümüzde hazırlanan bölgesel ya da kentsel ölçekli hiçbir planda bu büyüklükteki göçmen nüfusa ilişkin plan kararına ve sosyal politikaya yer verilmediği ifade edildi.

Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman, mültecilerin ucuz konut dokusu nedeniyle daha önce zorunlu göçle gelenlerin yerleştiği yerlerde yoğunlukta olduğuna dikkat çekti.

2015 yılı yoğun İstanbul kent gündemi içerisinde mercek altına alınan başlıklar ay ay olarak şunlar:

  • Ocak ayında çeşitli projeler ve dönüşüm alanlarıyla gündeme gelen Sarıyer
  • Şubat ayında turizm alanına dönüştürülerek yamyassı edilen Yassıada ve Sivriada
  • Mart ayında 2011’den bu yana Ortadoğu coğrafyasının kanlı savaş ortamının bir sonucu ve Şehir Plancıların meslek alanlarını da ilgilendiren sıcak bir gündem olarak Sığınmacılar
  • Nisan ayında kentin eşsiz kültürel miras alanlarından biri olan Hanlar Bölgesi
  • Mayıs ayında Beykoz özelinde kentin çeperlerindeki gelişmenin dinamiği olan 2B Alanları
  • Haziran ayında İstanbul’un simgelerinden Vapurlar
  • Temmuz dosyasında Kadıköy’ü dayanılmaz kokusuyla yaşanmaz hale getiren Kurbağalıdere
  • Ağustos ayında Artvin’le birlikte gündeme yeniden oturan ve temel bir planlama sonucu olarak can kayıplarına neden olan Seller
  • Eylül ayında İstanbul’un saklı hazineleri olan Antik Kentler
  • Ekim ayında TMMOB bileşeni olarak Şehir Plancıları Odası’nın da çağrıcısı olduğu demokrasi ve barış mitingine yapılan saldırıda kaybedilenler için üzüntümüzü ve isyanımızı ortaya koyduğumuz 10 Ekim Ankara Katliamı
  • Kasım ayında endüstriyel miras alanlarımızın başında gelen ve kıyı alanlarının özelleştirilmesi gündeminin bir parçası olan Haliç Tersaneleri
  • Aralık dosyasında ise çıktığı günden bu yana Şehir Plancılarının meslek alanlarına ve kentlerimize en büyük saldırı aracına dönüşen 6306 sayılı yasayla ilan edilen Riskli Alanlar

2015 İstanbul Kent Almanağı’nı, Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi’nden ücretsiz temin edilebilirsiniz.

Alper Kopar

İ.T.Ü Mimarlık Fakültesi mezunu. İstanbul bölgesi, yurt içi ve yurt dışında çeşitli projelere imza atmış bulunmaktadır. Yaptığı işler arasında konut, alışveriş merkezi, otel projelerinin mimari projeleri ve iç mimari projeleri bulunmakta ve proje üretmeye devam etmektedir.

Yakın Zamanda Gönderilenler

SÜRDÜRÜLEBİLİR KAYNAKLI EKOLOJİK BİR PARK

Sürdürülebilirlik kavramı kentlerin gelişmesindeki önemli yapılardan biridir. Teknolojinin geldiği boyuttaki ileri seviyenin olumlu yönlerinin yanı…

2 hafta Önce

Dijitalleşen Hayatlarda Mimarinin Yeri

Dijitalleşmek hem şehirleri hem de şehirlerin mimarisini oldukça radikal çizgilerle dönüştürüyor. Belirli bir noktaya kadar…

4 hafta Önce

Aydınlatmalarda Sıcaklık Birimi Kelvin Nedir?

Aydınlatmalarda sıcaklık birimi Kelvin olarak karşımıza çıkıyor. Söz konusu aydınlatma olunca, renk sıcaklığı burada ışık…

2 ay Önce

Tematik Ve Renkli Bir Liman Bahçesi

Peyzaj mimarlığında tasarım, alanın yapısal özellikleri ve diğer elemanlarla ilişik düzenin kurulmasıyla başarıya ulaşır. Her…

2 ay Önce

Tarihi Müze Ve Peyzaj Tasarımı

Tarihsel alanlar, günümüz Peyzaj yapısallığı ile zenginleştirilmiş kültürel miras alanlarının yansımasıdır. Geçmişten beri var olan…

5 ay Önce

Türkiye’nin İlk Mimarlık Gazetesi Açıldı

Yüksek Mimar Murat Erçelebi tarafından Cumhuriyetimizin 100.yılında kurulan mimarigazete.com.tr yayın hayatına başladı. Sektörde öne çıkan…

5 ay Önce

Eviniz ve ofis dekorasyonlarınız için iç mimarlık şirketi.

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezler kullanıyoruz. mimarimedya.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.