Tokat’ın Erbaa ilçesinde bulunan ve çivi kullanılmadan, çandı yöntemiyle yapılan Silahtar Ömer Paşa Camisi, ahşap mimarisiyle görenleri büyülüyor.Silahtar Ömer Paşa Camisi ilçeye bağlı Akça beldesinde 1082 yılında Selçuklu mimarisiyle, çivi kullanılmadan ahşap ve kesme taştan yapıldı.
Caminin duvarları bir sıra kesme taş, üç sıra tuğla dizisiyle örüldü. Kuzey batı köşedeki çokgen gövdeli, tek şerefeli güdük minaresi bir deprem sonucu pabuç kısmına kadar yıkıldı, gövde ve şerefe yeniden yapıldı. Altta dikdörtgen, üstte kemerli pencerelerin aydınlattığı camiye, ahşap, zengin işlemeli bir kapıdan giriliyor.
Silahtar Ömer Paşa Camisi, taş, çini, ahşap, boya süslemeleri, ahşap kemerle süslü kapısı, çıtaları, boya süslü tavanda altıgenleri, göbekte kesişen şekilleriyle, batı, kuzey ve doğu yönlerinden çeviren revaklarıyla, buraya gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.
PEKİ NEDİR BU ÇANDI YÖNTEMİ ?
Çandı Yöntemi
Ahşap mimaride tomrukların veya kerestelerin içine derin çentikler açılarak, çandı tekniği ile oluşturulan dörtgen kasnak, bir çeşit temel oluşturur. Temeli olmadan inşa edilen yapılar, iri taşların üzerine kasnakların yerleştirilmesiyle sağlamlaştırılır. Hiç çivi kullanılmaması, bu yapıların en büyük özelliği olarak biliniyor.
Çandı yönteminde kerestelerin daha dayanıklı ve uzun ömürlü olması amacıyla çivi tercih edilmiyor.
çandı yöntemini öğrenmiş olduk en azından 🙂 teşekkürler..harika bir site yapmışsınız..ne ararsan var..mimarlık blogu , mimarlık siteleri , mimari yorumlar , mimarlık programları , mimarlar , mimari daha ne ararsan hepsi burada valla..böylesine resmi olmayan böylesine samimi bir web sitesi ya da mimarlık blogu bence daha yok türkiyede..yurtdışını bilmem ama 🙂
blogumuz hem öğretici hem keyifle vakit geçirebilmeniz için tasarlanmış olup çeşitli ilgi çeken başlıklardan oluşmaktadır.bu konuda samimi ve sığ olmayan ama sıkmayan da bir yaklaşımla mimarlar başta olmak üzere mimarlık öğrencileri için güzel bir site konumundadır yağmurcum berkatacım 🙂