Tasarım kabiliyeti ne demektir? Mimarlık yetenek gerektirir mi?

    12 yıl önce yazıldı. Yazar:
    Abone Ol :  

    Proje geliştirmek, kullanıcıların isteğine göre olanlar ve mimarın kendi tasarrufuna göre olanlar diye genel anlamda ikiye ayrılır..

    Kullanıcıların isteklerine göre proje geliştirmek çoğunlukla bir mimar için oldukça sıkıcı ve külfetli bir süreci beraberinde getirir..

    Nedeni ise çok açıktır..

    Kullanıcı teknik bilgiden uzak , olamayacak istemlerde bulunabilir.Bu noktada mimara düşen iş teknik konuları , optimize ederek kullanıcıyı da memnun etmektir.Bu gün bir çok örneğini görüyoruz duyuyoruz.Kaçak kat çıkmaları , uygulama projelerinde olmayan önemli sayılabilecek detayları inşaat devam ederken mimarın bilgisi olmadan değiştirme ve uygulama..

    Mimarın kendi tasarrufuna göre proje geliştirme çalışması genellikle tasarım aşamasında çok keyifli geçer.Çünkü mimar hayal eder ve hayal ettiklerinin yarısı için bile tonlarca eskiz çizer.Neskafesinden bir yudum almaya fırsat kalmadan yep yeni fikirler beyninin etini yer durur..İşte tam da bu noktada yetenek devreye girer ve işi optimum yoldan sona erdirir.

    Peki yetenek sahibi olup olmadığımızı nasıl anlayabiliriz ?

    Bu konuda çok yöntem var elbette..

    Birincisi işi zamana bırakmak..İkincisi birileri ile beraber çalışmadan yapamamak , üçüncüsü boş bir kağıt ve iyi bir kalem görünce heyecanlanmak!

    Bu üç yöntem de herhangi bir konuda yeteneğimizin olup olmadığı konusunda ışık tutan cinsten..

    Yetenek pek çoklarının düşündüğü gibi doğuştan olan bir şey değil bence..Çok çalışmakla , korkularımızın üzerine gitmekle kazanılacak cinsten bir mevzu..Bu kanıya nereden vardığımı merak edenlere söyleyeyim.Gitar kursuna gittiğim ilk 5 gün bu işi yapabileceğim konusunda en ufak bir heyecanım yoktu!Bilmiyorum neden ama çok zor gelmişti bare basmak filan.Oysa zaman ilerledikçe bu konuda videolar izleyip , dünyanın her köşesinden müzisyeni analiz edip kendi bestelerimi yapmaya başladıkça , parmaklarım gerekli notalara kendiliğinden gider oldu..Azim..

    Mimari tasarım konusunda gelişim sağlamak ta mimarın kendi elindedir.Dünyanın her köşesinden çok sayıda çeşitli üslup ve tarzlarda projeler inceleyip kendine notlar çıkarmak bu yeteneğin gelişmesinde önemli bir faktör.

    Önemli işlere imza atan mimarları tanımak ve ropörtajlarını izlemek te fayda sağlayabilecek diğer faktörlerden..

    Kategori:
    Makale

    tarafından yorumlandı Tasarım kabiliyeti ne demektir? Mimarlık yetenek gerektirir mi?

    • Cok yerinde bir hareket yapmissin..okullarda ogretilen teorik bilgiler , meslek yasantisinda pek yeterli olmuyor maalesef..basarilar..

      Murat ERÇELEBİ 4 Şubat 2013 19:37
    • ben teşekkür ederim ..

      Murat ERÇELEBİ 6 Şubat 2013 20:34
    • Harika bir yazı olmuş..herşeyi en ince ayrıntısına kadar anlatmışsınız.teşekkürler..

      ahmet 21 Haziran 2015 18:04

    Cevap yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Mimari Medya