Kategoriler: Haber

Tarihi Emek Sineması Yerine Yapılan İnşaata Tepkiler Artıyor

Tarihi Emek Sineması’nın yerine yapılan inşaata duyulan tepkiler devam ediyor. Sinema Yazarlar Derneği ve İstanbul Mimarlar Odası, mahkemece yürütmenin durdurulmuş olmasına rağmen inşaatın devam etmesini hukuksuzluk olarak niteledi.

Mimarlar Odası’nın mahkemeden aldığı yürütmenin durdurulması kararına rağmen tarihi Emeksineması’nın yerine yapılmakta olan inşaatın sürmesi Sinema Yazarlar Derneği Yönetim Kuruluyla çok sayıda ünlü sanatçı ve Mimarlar Odası temsilcileri tarafından tepkiyle karşılandı.
Ortak bir metin yayımlayarak inşaatın durdurulmasını isteyen ünlü sanatçıların ve Mimarlar Odası hukukçularının görüşleri şöyle:
Oyuncu Gülriz Sururi: Emek Sineması’nın yerini hiçbir şey tutamaz. Tarihi yapıların yok edilmesini ve bu yağmalamanın sadece ekonomik nedenlerle yapılmasını haksızlık olarak görüyorum. Bunların sanat yapılan yapılar olmasını da düşündürücü buluyorum. Kanunsuzluk öylesine hüküm sürmekte ki şaşmamak elde değil.
Hukuksuzluğa alıştık
Oyuncu Hale Soygazi: Hukuksuzluk, maalesef alışık olduğumuz bir durum, mahkeme kararlarına uyulmuyor. Kültürel manası çok önemli bu salonun. Sinema sanatına yıllarca hizmet etmiş bir sinema Emek Sineması. Bu değerleri korumamız lazımdı maalesef. Müze değerinde. Hukuksal olarak hakkını aramak istiyor sinema severler ve bu da doğru ve meşru bir durum.
Yönetmen Tayfun Pirselimoğlu: Vahim olan bunun ben yaparım, sen bir şeyi durduramazsın gibi sıkıntılı bir hale dönüşmesi.
Yönetmen Zeynep Dadak: Bu süreç yasal değil, hukuk hükümlerinin hiçbir öneminin kalmadığı, rantın hukukun üzerinde tutulduğu bir süreç yaşandı. Biz hala kapısı sokağa açılan bir sinema istiyoruz ve böyle bir yerde filmlerimizi göstermeyi reddediyoruz.
SİYAD Başkanı Prof. Tül Akbal Süalp: Sözün bittiği bir yer. Aynı şey birçok konuda oldu. Hukuki süreç başlıyor ama herkes ne yapmak istiyorsa buna devam ediyor ve sonunda mahkeme kararı çıkıyor. Aynı şey Sulukule’de de oldu. Sinema, bütün anılarımız, deneyimlerimiz, festival için bile hepimiz için bir anlamı vardı ve yerle bir edildi, bunu ne onarabilir bilmiyorum.
İnşaatın üstünlüğü
Yapımcı Enis Köstepen: 5 yıldır mücadele veren kamuoyunun, hukukun, evsensel koruma ilkelerinin üstünlüğü mü, inşaatın üstünlüğü mü? Biz bu sorunun geçiştirilmesini kabul etmiyoruz. Yürütmeyi durdurma kararı uyarınca inşaatın bir an evvel durmasını ve kamuya yani hepimize ait Emek Sineması’nın geleceğine kamunun yani bizlerin karar vereceği bir sürecin başlamasını istiyoruz.

Alper Kopar

İ.T.Ü Mimarlık Fakültesi mezunu. İstanbul bölgesi, yurt içi ve yurt dışında çeşitli projelere imza atmış bulunmaktadır. Yaptığı işler arasında konut, alışveriş merkezi, otel projelerinin mimari projeleri ve iç mimari projeleri bulunmakta ve proje üretmeye devam etmektedir.

Yazar:
Alper Kopar

Yakın Zamanda Gönderilenler

SÜRDÜRÜLEBİLİR KAYNAKLI EKOLOJİK BİR PARK

Sürdürülebilirlik kavramı kentlerin gelişmesindeki önemli yapılardan biridir. Teknolojinin geldiği boyuttaki ileri seviyenin olumlu yönlerinin yanı…

5 gün Önce

Dijitalleşen Hayatlarda Mimarinin Yeri

Dijitalleşmek hem şehirleri hem de şehirlerin mimarisini oldukça radikal çizgilerle dönüştürüyor. Belirli bir noktaya kadar…

3 hafta Önce

Aydınlatmalarda Sıcaklık Birimi Kelvin Nedir?

Aydınlatmalarda sıcaklık birimi Kelvin olarak karşımıza çıkıyor. Söz konusu aydınlatma olunca, renk sıcaklığı burada ışık…

1 ay Önce

Tematik Ve Renkli Bir Liman Bahçesi

Peyzaj mimarlığında tasarım, alanın yapısal özellikleri ve diğer elemanlarla ilişik düzenin kurulmasıyla başarıya ulaşır. Her…

2 ay Önce

Tarihi Müze Ve Peyzaj Tasarımı

Tarihsel alanlar, günümüz Peyzaj yapısallığı ile zenginleştirilmiş kültürel miras alanlarının yansımasıdır. Geçmişten beri var olan…

5 ay Önce

Türkiye’nin İlk Mimarlık Gazetesi Açıldı

Yüksek Mimar Murat Erçelebi tarafından Cumhuriyetimizin 100.yılında kurulan mimarigazete.com.tr yayın hayatına başladı. Sektörde öne çıkan…

5 ay Önce

Eviniz ve ofis dekorasyonlarınız için iç mimarlık şirketi.

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezler kullanıyoruz. mimarimedya.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.