Kategoriler: Makale

Sürdürülebilirlik Konusunda Mimarın Faktörü Nedir?

1970’lerin enerji krizleriyle mimari gündemimize giren yeni ve yenilenebilir enerjinin kullanımı ve tasarıma etkileri; 1980’lerin “Sürdürülebilir Gelişme” kavramıyla önce ekonomi alanında daha sonra da mimari alanda karşılaştığımız “sürdürülebilirlik”; ya da daha uygun bir deyimle “sürdürülebilir bir gelecek için mimarlık” kavramı; 1990’larda da mimari tartışma ortamının konuları olmayı sürdürmektedirler.

Bir yanda ortak geleceğimiz için endişeler, diğer yanda alışılmış enerjinin pahalı ve ulaşılabildiğinin güç olması; alternatif enerji kaynakları konusundaki arayışların ve çalışmaların artmasına neden olmuştur. Bu arayışları mimari tasarıma da yansımış, yapıların biçimlenmesinde etkin bir rol oynamıştır.

Bunun somut bir örneği 1970’ler sonrasında ülkemizde de yaşanmış, yapı yüzlerindeki pencere alanlarının taban alanına oranı küçülmüş, imar yönetmelikleriyle duvar ısı geçirgenlik değerleri kontrol altına alınmış; böylece bu döneme özgün bir mimari anlayış ortaya çıkmıştır. Yalnızca pencere alanlarının küçültülerek ve izolasyon değerlerinin yükseltilerek; ısı kayıplarının azalmasına yönelik bu önlemler, bazen ısı kazançlarının da azalmasına neden olmuş ve mimari tasarımda kısıtlayıcı bir rol oynamıştır. Oysa ülkemize, bölgeden bölgeye değişmekle birlikte, oldukça elverişli bir yararlanma süresi sunan “Güneş” tasarıma yalnızca, bu konuda bilinçli mimarın isteği doğrultusunda girmiştir. Yönetmeliklerde güneşten yararlanma konusunda kayda değer bir teşvik yer almamaktadır.

Sürdürülebilir bir geleceğe mimarın katkısı nasıl olabilir sorusuna yanıt ararken; sürdürülebilirliğin insan, kültür ve doğa kaynaklarını korumakla özdeş olduğu düşünülerek, öncelikle tükenecek enerji kaynakları yerine yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılacağı bir mimariden söz edilebilir.

Bu kaynaklardan en kolay ulaşılabilenleri de güneş ve rüzgar enerjisidir.

Yüzyılın son zirvesi olan Habitat II İstanbul konferansında tüm dünya ülkelerini konuk etmeye ve herkese yeterli konut, yaşanılabilir konut ve yapabilir kılmak gibi kavramları konferansın temel kavramları olarak tartışmaya hazırlanırken; bu kavramların yanı sıra, sürdürülebilir bir geleceğe mimari katkı koyabilmek için güneş enerjisinden mimaride yararlanmanın bilinen kavramlarını bir kez daha anımsayarak, tasarım sürecindeki meslektaşlarımızla paylaşmak çabası bu çalışmanın temel amacıdır.

Güneşten yapılarda yararlanmanın üç temel yolu vardır:
• Edilgen olarak
• Etken olarak
• Güneş pillerini kullanarak
Güneşten edilgen olarak yararlanmak, mimari önlemlerle güneş enerjisini yapıya
almak anlamına geliyor.

Alper Kopar

İ.T.Ü Mimarlık Fakültesi mezunu. İstanbul bölgesi, yurt içi ve yurt dışında çeşitli projelere imza atmış bulunmaktadır. Yaptığı işler arasında konut, alışveriş merkezi, otel projelerinin mimari projeleri ve iç mimari projeleri bulunmakta ve proje üretmeye devam etmektedir.

Yakın Zamanda Gönderilenler

SÜRDÜRÜLEBİLİR KAYNAKLI EKOLOJİK BİR PARK

Sürdürülebilirlik kavramı kentlerin gelişmesindeki önemli yapılardan biridir. Teknolojinin geldiği boyuttaki ileri seviyenin olumlu yönlerinin yanı…

2 hafta Önce

Dijitalleşen Hayatlarda Mimarinin Yeri

Dijitalleşmek hem şehirleri hem de şehirlerin mimarisini oldukça radikal çizgilerle dönüştürüyor. Belirli bir noktaya kadar…

4 hafta Önce

Aydınlatmalarda Sıcaklık Birimi Kelvin Nedir?

Aydınlatmalarda sıcaklık birimi Kelvin olarak karşımıza çıkıyor. Söz konusu aydınlatma olunca, renk sıcaklığı burada ışık…

1 ay Önce

Tematik Ve Renkli Bir Liman Bahçesi

Peyzaj mimarlığında tasarım, alanın yapısal özellikleri ve diğer elemanlarla ilişik düzenin kurulmasıyla başarıya ulaşır. Her…

2 ay Önce

Tarihi Müze Ve Peyzaj Tasarımı

Tarihsel alanlar, günümüz Peyzaj yapısallığı ile zenginleştirilmiş kültürel miras alanlarının yansımasıdır. Geçmişten beri var olan…

5 ay Önce

Türkiye’nin İlk Mimarlık Gazetesi Açıldı

Yüksek Mimar Murat Erçelebi tarafından Cumhuriyetimizin 100.yılında kurulan mimarigazete.com.tr yayın hayatına başladı. Sektörde öne çıkan…

5 ay Önce

Eviniz ve ofis dekorasyonlarınız için iç mimarlık şirketi.

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezler kullanıyoruz. mimarimedya.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.