Kentlerdeki yoğun nüfus ve yapılaşmanın getirdiği sorunların başında gelen yeşil alan eksikliği insanları farklı arayışlara itmektedir. Yapı yoğunluğuna bağlı olarak orantılı şekilde artan çatı bahçeleri veya yeşil çatılar ekolojik hayat ve canlı habitatı için önemli bir konumdadır.Günümüzde sürdürülebilir kaynakların tasarımda kullanılması geri dönüşüm konusunda envanter görevini üstlenmektir.Bu bağlamda peyzaj mimarlığında geri dönüştürülebilen sürdürülebilir kaynakların kullanılması projenin geleceğe yönelik bir tasarım olarak ele alınmasını sağlar. Kentin doğal bitki örtüsü analizinin yapılması,iklimi ve klima etkileri bitkisel tasarımda seçimi doğrudan etkilediğinden tasarımı şekillendirmeden önce bu veri analizlerinin çok iyi yapılması gerekir.Bu kapsamlı analiz doğrultusunda bitkisel tasarım aşaması belirlenir ve tasarım olguları projeye yansıtılır.
2013 yılında Avustralya’da kurulan Melbourne Üniversitesi Burnley kampüsünde bulunan Burnley Living Roofs adlıçatı bahçesi tasarımda öncü ve farklı fikirler sunan bir bahçedir. 50 metrekarelik alanı kaplayan bu bahçe ekolojik gelişmelerle ilklere eşlik eden bir portföy niteliğindedir. Tasarım üç farklı bahçenin birleştirilmesinden meydana gelmiştir. İlk çatı araştırma çatısı (The research roof) olarak hayata geçirilmiş bir projeyi kapsar. Bu bahçedeki amaç sürdürülebilir kaynakların kullanımıyla ilgili araştırma yapılacak tesisin kurulmasıyla faaliyetin deneylerine devam etmesidir. İkinci çatı biyoçeşitlilik çatısı (The biodiversity roof) olarak tasarlanmıştır.Bu bahçede bölgenin doğal bitki örtüsünden yola çıkılarak yönelinen bitkisel çeşitlilik tasarıma eklenerek flora ve fauna dengesinin sağlanması amaçlanmıştır.Üçüncü çatı ise gösteri çatısı (The demonstration roof) olarak tasarlanmış bir eğitim merkezi konumundadır. Burada çeşitli sergiler yapılması, alanın keşfedilmesi amaçlanmıştır. Orta noktada konumlandırılan sebze bahçesi üretimin desteklenmesini amaçlamaktadır.Bitkisel tasarımdaki çeşitlilik vurgu bitkisi olarak çiçek renklerinin alana uyumuyla dışa vurulmuştur. Alanın çevresinde bulunan uzun boylu ağaçlar ve bahçeleri birbirinden ayıran kırmızı renkli şeritlerin oluşturduğu çerçeve etkisi bahçenin estetik yönünü yükseltmektedir. Deneysel ve eğitsel keşiflerin de yapılabileceği alanda kullanıcılara farklı ilgi ve öğrenme imkanları sunulmaktadır.
Geçmiş yıllardan günümüze kadar süregelen bir tasarım olan Burnley Living Roof amaçladığı olgular ve sürdürülebilirlik anlayışıyla başarısını devam ettirebilen yeşil çerçeveli bir tasarımıdır.
Kaynakça: https://www.architonic.com/en/project/hassell-burnley-living-roofs/5101736