Farklı ülkelerde farklı tasarımlarla oluşturulmuş çatı bahçeleri gün geçtikçe hayatımızda daha fazla yer edinmektedir. Özellikle kentlerde yeşil dokunun azlığından kaynaklanan bu arayış ve rekreasyonel faaliyetlerin de gerçekleştirildiği bu alanlar her yaş grubunu kendine çekebilme özelliğine sahiptir. Çatı bahçeleri tasarımında dikkat edilmesi gereken kritik noktalar vardır. Bu hususlar arasında toprak seçimi önemli yer tutar. Çünkü bitkilerin köklenip besin sağlayacağı ortam burası olacağından iyi bir çatı bahçesi için bitki tasarımında öncelikli hedef toprak seçimi olmalıdır. Bunun dışında drenaj ve yapı statiği de tasarımda düşünülmesi gereken en önemli ayrıntılardır. Çatı bahçelerindeki bitkisel tasarım yeşil alanlardan farklılık gösterir. Çatı bahçelerinde sürdürülebilir kaynaklara uygun, on iki ay boyunca bölgenin iklimine uyum sağlayabilecek, daha kısa kök yapan ve besin değeri az bitkiler seçilmelidir. Daha çok sukulentler, çalılar, ağaççıklara ve prennial bitkilere yer verilmektedir.
Şikago’da yer alan ‘Lurie Garden’ botanik bahçesini andıran fakat botanik bahçesinden tamamen ayrılarak evrilmiş bir çatı bahçesidir. Kent dokusu ve insanları odak olarak almış bir tasarımdır. Kent manzarası ve kültürel birikim açısından bakıldığında farklı bir yer tutmaktadır. Millennium Park’ta yer alan ve üç dönümlük alanı kaplayan bu bahçe parkın tarihinin getirdiği kültürel bir mirasın etkisiyle doğal yapıya sadık kalınarak tasarlanmıştır. Bu amaçla doğal bitki örtüsünden ve doğal malzemelerden yararlanılmıştır. Örneğin basamaklar için kullanılan malzeme özenle seçilerek tüm bahçenin doğallığına uyum sağlayan yöresel bir üründür. Bitkisel tasarımda ise farklı tasarımlara rastlamak mümkündür. Alanda bulunan çit görsel perdeleme görevi görmektedir. Çit istenmeyen manzaraları engelleyip farklı alanları ayırmakta paravan görevi görmektedir. Bahçenin estetik yönünün sağlanması için renkli bitkilerden yararlanılmıştır. Sonbahar renklenmesi ve farklı dokuda bitkileri gözlemleyebilmek, insanlar üzerinde pozitif etki bırakabilmek amacıyla güçlü bir bitkisel tasarıma gidilmiştir. Flora fauna etkisinin doğrudan orantılı olması ve yaban hayatı için habitat ortamı sağlanması artı bir başarıdır.
Lurie Garden sürdürebilir bir çatı bahçesi tasarımıdır.Geçmişten geleceğe izler taşıyabilen, yapaylıktan uzak ve en önemlisi başarılı bir peyzaj mimarlığı örneğidir.
KAYNAKÇA: https://www.asla.org/awards/2008/08winners/441.html