Peyzaj tasarımlarında su öğesi önemli bir yer tutar. Suyun psikolojik terapi gücünün olması strese bağlı oluşan olumsuzlukların giderilmesinde yardımcı olmaktadır. Bunun yanında estetik açıdan odak noktası olarak konumlandırılabilmesi, tasarımları başarılı ve sürdürülebilir kılmaktadır. Kentsel açık yeşil alanlar ve kamusal alanlarda nüfusun yoğunluğuna bağlı olarak tasarlanan parklarda kullanıcı profilleri öncelikli hedefi belirlemektedir. Yaş gruplarına bağlı kalarak tasarlanan parklarda her yaştan kullanıcı için aktivite alanları ve sosyalleşebilecekleri faaliyetler belirlenmektedir. Doğal peyzajı ekolojik açıdan ele alarak yapılan tasarımlar hem canlı ve cansız varlıkların habitatını oluştururken hem de peyzaja yenilikçi sürümler getirmektedir.
Çin’de yer alan Shenzhen Talent Park 770000 m²’lik bir alan üzerine kurulmuş ana temasını etrafını çevreleyen gölün oluşturduğu bir parktır. Kullanıcılar için önemli bir faktör olan manzara açısı her alandan keşfi sağlamaktadır. Dinlenme alanları manzara açısının kaydedilmesini konumlandıracak şekilde kullanılmıştır. Uzun yürüyüşlerin yapılabileceği parkurlar tasarımda yerini almıştır. Kullanıcılar parkurlarda rekreasyonel faaliyetlerini gerçekleştirirken bir yandan da parkı keşfedilme şansına sahiptirler. Çocuklar için tasarlanan çocuk oyun alanı sade tutularak renklerle vurgu sağlanmıştır. Dinamik çizgilerle de estetik yönden tasarımda başarı sağlanmıştır.
Bitkisel tasarımda doğal bitki örtüsünden yola çıkılarak alanda gölge sağlamak amacıyla uzun boylu ağaçlar, çeşitli boyutta çalılar, renkli bitkiler ve dikkat çeken pennisetumlar kullanılmıştır. Alanda baskın bir yeşil doku hakimdir buna ek olarak renkli bitkilerle vurgu yapılması estetik açıdan tasarımı güçlendirmiştir. Farklı doku ve boyuttaki bitkilerin alandaki çeşitliliği, ekolojik boyutta çeşitliliği de desteklemektedir. Sürdürülebilirliği sağlamak amacıyla alanda yağmur sularını geri dönüşümde kullabilme imkanı sunulmaktdır. Kentin merkezinde bulunmasından dolayı ulaşımın da rahatlıkla sağlanabildiği bu park büyük çaplı bir kamusal alan olması ve kullanıcıların kentin yoğun temposundan kaçış imkanı bularak sosyalleşebildiği alan niteliği taşımasından dolayı yoğun bir sirkülasyona sahiptir. Parkın tasarımında formal çizgilerin kullanılmış olması, bitkisel tasarımda yeşil dokusunun hissedilebilmesi de kullanıcıların tercih sebepleridir.
Su öğesi ve peyzaj tasarımının harmanlanarak buluşturulduğu bu park, kültürel ve ekolojik yönüyle de sürdürülebilirlik özelliği taşıyan başarılı bir projedir.
Kaynakça: https://www.archdaily.com/886026/shenzhen-talent-park-aube



