Bir çok mimari görselleştirme uzmanı bu kadar kaliteli renderları nasıl aldıkları sorusuna genelde ”çok emek harcadım” veya ”yılların birikimi” şeklinde kaçamak cevaplar verir.Günümüzde özellikle pek çok ünlü mimarlık ofisleri de dahil olmak üzere işverenler artık mimarları işe alırken bildiği pc yazılımları ve renderları baz alıyor.
Bu esasında çok yanlış bence.Mimar 3d modelleme operatörü değildir.Elbetteki kaliteli görsellerle projeyi süslemek artık günümüzün vazgeçilmez öğelerinden ama sırf buna bakılarak işe alınması veya işten çıkarılması doğru değil.En azından ben doğru bulmuyorum.
3 Aylık kısa ve zevkli de bir kurstan sonra en başarılı renderları alabilecek pek çok 3d modelleme bilmeyen mimar vardır eminim.Şuan İstanbul’da yaklaşık 2000 Tl gibi bir rakama 2 ayda size modelleme ve görselleştirme uzmanı olabileceğinizi söyleyen yerler bile vardır.Ben Prensip olarak 3ds max sevmiyorum.Zaten dikkat ederseniz bu konuyla alakalı pek paylaşım yapmıyorum.Neden bilmiyorum ama pek sıcak gelmiyor.Kokpit görünümlü bir yazılım arayüzü var belki de bundandır.Sketch Up her zaman daha tatlı daha kullanışlı gelmiştir.Sketch Up kendi kendine öğrenilecek kadar basit bir mimari görselleştirme programı olmasına karşın geliştirilebilir bir alt yapı sunmasıyla harika işler çıkarmanıza da olanak sağlıyor.
Evet 3Ds Max’teki pek çok komut Sketch Up’ ta eklentiler sayesinde yapılabiliyor ama bir çoğuna ücretsiz ulaşabiliyorsunuz.Pek çoğu da 10 doları geçmeyen fiyatlarla satışa çıkmış durumda.Google’ın sketch up ‘ı satmayıyla Trimble firması sketch up için henüz sürdürülebilir bir gelir modeli bulabilmiş değil ama ilk iş olarak sanırım ücretsiz deneme versiyonunu yayından kaldıracaklar gibi görünüyor.Bunun için 2014 yılı iyi bir öngörü olabilir.
Bunlara paralel olarak bazı hazır sahnelerin ışık ve gölge ayarlamalarını kendi projesine uyarlayan mimarlar / 3d görselleştirme uzmanları da var.Bu dosyalara visopt deniyor.
Belki bilmeyenlerimiz vardır diye söylüyorum ama bu dosyalar çok değerli ve neredeyse tüm projeler için kullanılabilir materyallerdir.Yani modellemesini yaptığınız bir tasarıma render settings üzerinden kolayca yükleyebilir ve fotorealistik renderlar alabilirsiniz.Bunu yapmak için emin olun mimar olmaya bile gerek olmadığını düşünüyorum..
Yine fazla uzattığımın farkındayım..Sizlerle birbirinden güzel materyaller ve sahneler sunulan (hemde birçoğu ücretsiz) web sitelerini paylaşmanın vakti geldi.
http://www.rendertextures.com/
Özellikle malzeme arşivi oluşturmanız için gayet sağlam veriler bulunmakta..Yine tek dez avantajı dosyalar dağınık ve sayfalar halinde..Size sayfa sayfa dolaşıp indirmek kalıyor.
http://www.flyingarchitecture.com/visopt-settings/
Hazır sahneler ve visopt dosyaları sunmasıyla efektif bir mimari görselleştirme sitesidir.
http://www.free3dplants.com/tutorial-for-rhinoceros/
Ücretsiz sunduğu çiçek, insan vs. motifleriyle görselleştirmelerinizde kullanabileceğiniz faydalı bir web sitesi.
http://www.fzwp.com/
Sunduğu o kadar ücretsiz servis var ki gerçekten hangisine bakacağınızı şaşırırsınız..Yazı tipinden, proje çerçevesine ,dokulardan malzemelere ve render settingslere kadar bir çok şeye ücretsiz ulaşabileceğiniz bir web sitesidir kendileri.
eyvallah hocam teşekkürler.. heyecanla takip ediyoruz..
rica ederim.. asıl ben teşekkr ederim takip ettiğiniz için..faydalı olabiliyorsak ne mutlu
Teşekkürler kardeşim,emeğine sağlık.
ben teşekkür ederim..saygılarımla..