Sen de Başını Alıp Yap-Satçılığa Gitme!

    10 yıl önce yazıldı. Yazar:
    Abone Ol :  

    Mimarlar için en büyük keyif , tasarımlarını anlatmak ve eserleri hakkında başkalarına saatlerce bilgiler vermektir.Bu pek çok mimar için aynı olmakla beraber neredeyse standarttır.

    Çünkü sanatkar , eserlerini ve kendisini takdir edildiği sürece ayakta tutabilir.Mimarlık mesleğinin popülerliğini yitirdiğine dair tartışmalar yukarıda tartışma kategorisi başlığı altında kendi aramızda tartışıla dursun,  mimarlık popülaritesini kaybettikçe müteahhitliğe doğru bir dönüşüm içerisinde..

    Mimarlık mesleği fiyatlandırma çalışmalarında epeyce yüksek kırımlarla çizim yapan ofisler var artık.Çizim yapmanın pek değeri kalmadı da diyebiliriz.Mimarların etik değerler , sanat eseri üretme çabası ve sürdürülebilirlikten uzakta yalnızca müteahhite daha fazla para kazandırabilme çabası mesleği değersizlendirdi.Aynı zamanda itibarsızlaştırdı..

    Müteahhite kazandırma çabası , kent silüetini katletme ve yaşam bloklarını çoğaltma çabası olarak ta nitelendirilebilir.Örneğin ben Gaziantep’te yaşıyorum.Profesonel çalışmalarım için de Gaziantep odaklı üretimler yapıyorum.Kenti o kadar kirlettiler ve o kadar yoğun konutlaştırma çabasına maruz bıraktılar ki, kentin tarihi dokusu ve zengin kültür birlikteliği bu saydıklarım arasında yok oldu da diyebiliriz.

    Gaziantep’ten örnek vermemin nedeni arsa fiyatları bakımından Moskova , Paris gibi önemli şehirleri geride bıraktığının konuşulması..

    Diyecek söz çok aslında.Mimarlık gerçekten çok güzel bir meslek.Tasarımlarınızda insanların hayat bulduklarını görmek ve kurgulamak ömrünüze ömür katıyor.O mekanlarda yapılan ibadetleri , güzellikleri de bir vesile gibi düşünecek olursak oldukça yüksek manevi bir boyutu da var aslında.Maddiyat boyutu eğer hak ettiği özgürlükler sunulursa , ve hak ettiği maddi konular sunulursa mimarlık için yarışılamaz bir meslek olduğu fikri doğruluk kazanır..

    Bu yazımda , mimarlık mesleği için son dönemlerde yaşanan sıkıntılardan belki de en önemlisi olan itibarsızlaştırma neticesinde miteahhitliğe geçiş yapan mimarlardan bahsettim.Sizin düşünceleriniz neler peki?.Siz ce para için mimarlık mı?.Mimarlık için para mı?

    Kategori:
    Makale

    tarafından yorumlandı Sen de Başını Alıp Yap-Satçılığa Gitme!

    • Anlattıklarınız, neredeyse Türkiye’deki tüm şehirlerde geçerli. Mimarlar o kadar çok müteahhitlerin boyunduruğu altına girdi ki, bir süre sonra, müteahhit gibi düşünmeye başlamaya ve o eksene meyletmeye çok müsait hale geldiler.

      aliosman 29 Kasım 2014 23:24
    • Baska sehirlerdeki arkadaslarimla da gorusmelerimde sizin soylediklerinizi soyluyorlar..Tesekkurler

      Murat ERÇELEBİ 30 Kasım 2014 10:42

    Cevap yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Mimari Medya