Kategoriler: Haber

Sebastapolis Antik Kenti’ndeki 10 Ev Komulaştırılıyor!

Tokat’ın Sulusaray ilçesindeki Sebastapolis Antik Kenti’nin üzerinde bulunan evlerden 10′unun gelecek yıl kamulaştırılacağı bildirildi.

Sulusaray Belediye Başkanı Halil Demirkol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, antik kentte 22 yıl aradan sonra geçen sene kazı çalışması yapıldığını söyledi.

İl Özel İdaresinin bütçesinden ayrılan 200 bin lirayla geçen yıl yapılan kazı çalışmasının 2,5 ay sürdüğünü anımsatan Demirkol, “Sebastapolis Antik Kenti, Tokat’ın hatta Anadolu’nun gelecekte medeniyetler şehri olacak. Antik kentin büyüklüğü, Efes’i andırıyor. Efes kadar şehre sahip olmanın mutluluğu içerisindeyiz” dedi.

Kazı çalışmalarının gelecek yıl da devam edeceğini belirten Demirkol, “Kazı çalışmasının süresinde de belli bir artış sağlayacağız. Kamulaştırma çalışması yapılması gereken alanlar vardı. Sayın Valimiz, Kaymakamımız ve diğer yetkililerin de bulunduğu ortamda kamulaştırma çalışmaları hakkında görüştük. 2015 yılını İl Özel İradesi turizm yılı ilan etti. 2015 yılında 10 evin kamulaştırılmasına karar verildi. Bu yıl Avrupa’dan antik kente turistler geldi. İnşallah önümüzdeki yıllarda turist sayısında artış olur. Antik kentin üzerinde bulunan 100 evin kamulaştırılması lazım” diye konuştu.

Sulusaray’ın antik kent üzerine kurulu olduğuna dikkati çeken Demirkol, kazı çalışmalarına uzun süre ara verildiğini ve geçen yıl yeniden başlatıldığını anımsatarak, şunları söyledi:

“Bundan sonraki hedefimiz, kazı çalışmalarına ara vermeden devam etmek. Kazı çalışmalarını önümüzdeki yıllarda 12 aya yayarak buranın gün ışığına çıkması için elimizden gelen çabayı sarf edeceğiz. Buradaki kazı çalışması 40 yıl sürer. Bizim için önemli olan, kazının tamamen bitirilmesinden ziyade burayı turistlerin kafileler halinde gelip gezebileceği kapasiteye ulaştırmak. İki yıldır yapılan kazı çalışmaları sırasında hamam ve kilisenin bir bölümü ortaya çıkarıldı.”

Kazı çalışmalarını yürüten ekibe danışmanlık yapan Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Şengül Dilek Ful ise “Buranın gün yüzüne çıkması için çalışmalarımızı 2 yıldır sürdürüyoruz. Sebastapolis Antik Kenti’nin gün yüzüne çıkması için uzun yıllar kazı yapılması gerekiyor. 2 yıldır süren kazı çalışmalarında Roma hamamı ve Bizans kilisenin bir bölümüne ulaşıldı. Önümüzdeki yıllardaki çalışmalarla hamam yapısının mimari planının tamamıyla ortaya çıkartılmasını planlıyoruz. Bölümlerinin tamamının tespitine yönelik çalışmalar yapılması gerekiyor” diye konuştu.

Sebastapolis Antik Kenti

Tokat kent merkezine 69 kilometre uzaklıktaki Sulusaray’da bulunan ve kuruluşu kesin olarak bilinmeyen Sebastapolis Antik Kenti’nin, bazı kaynaklarda, milattan önce 1. yüzyılda kurulduğu belirtiliyor.

Roma İmparatoru Trajan zamanında, milattan sonra 98-117 yıllarında, Pontus Galatius ve Polemoniacus eyaletlerinden ayrılarak Cappadocia (Kapadokya) eyaletine dahil edildiği kaydedilen antik kentin, o dönem geçiş yolları üzerinde bulunması ve günümüzde de kullanılan termal kaynaklar sayesinde 2 bin yıl kadar önce Karadeniz’in en büyük 5 şehrinden biri olduğu anlatılıyor.

Roma İmparatorluğu döneminde çok az şehrin sahip olduğu zenginliğin bir göstergesi olarak para basma yetkisine sahip olduğu ifade edilen Sebastapolis’in, büyük savaşlar, yıkımlar, afetler ve geçiş yollarının değişmesi sonucu eski önemini kaybettiği, zamanla unutulduğu kaydediliyor.

Alper Kopar

İ.T.Ü Mimarlık Fakültesi mezunu. İstanbul bölgesi, yurt içi ve yurt dışında çeşitli projelere imza atmış bulunmaktadır. Yaptığı işler arasında konut, alışveriş merkezi, otel projelerinin mimari projeleri ve iç mimari projeleri bulunmakta ve proje üretmeye devam etmektedir.

Yakın Zamanda Gönderilenler

SÜRDÜRÜLEBİLİR KAYNAKLI EKOLOJİK BİR PARK

Sürdürülebilirlik kavramı kentlerin gelişmesindeki önemli yapılardan biridir. Teknolojinin geldiği boyuttaki ileri seviyenin olumlu yönlerinin yanı…

2 hafta Önce

Dijitalleşen Hayatlarda Mimarinin Yeri

Dijitalleşmek hem şehirleri hem de şehirlerin mimarisini oldukça radikal çizgilerle dönüştürüyor. Belirli bir noktaya kadar…

1 ay Önce

Aydınlatmalarda Sıcaklık Birimi Kelvin Nedir?

Aydınlatmalarda sıcaklık birimi Kelvin olarak karşımıza çıkıyor. Söz konusu aydınlatma olunca, renk sıcaklığı burada ışık…

2 ay Önce

Tematik Ve Renkli Bir Liman Bahçesi

Peyzaj mimarlığında tasarım, alanın yapısal özellikleri ve diğer elemanlarla ilişik düzenin kurulmasıyla başarıya ulaşır. Her…

2 ay Önce

Tarihi Müze Ve Peyzaj Tasarımı

Tarihsel alanlar, günümüz Peyzaj yapısallığı ile zenginleştirilmiş kültürel miras alanlarının yansımasıdır. Geçmişten beri var olan…

5 ay Önce

Türkiye’nin İlk Mimarlık Gazetesi Açıldı

Yüksek Mimar Murat Erçelebi tarafından Cumhuriyetimizin 100.yılında kurulan mimarigazete.com.tr yayın hayatına başladı. Sektörde öne çıkan…

5 ay Önce

Eviniz ve ofis dekorasyonlarınız için iç mimarlık şirketi.

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezler kullanıyoruz. mimarimedya.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.